Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
apr  2020 24

Župan Račič: »Na morebitno prihodnjo selitev ali ukinitev bolnišnice na Jesenicah v nobenem primeru ne pristajamo«

Župan občine Jesenice Blaž Račič je na ministrstvo za zdravje danes ponovno naslovil  dopis, v katerem je ministra Tomaža Gantarja, ki je na novo prevzel funkcijo ministra, seznanil s tem, da Občina Jesenice na morebitno prihodnjo selitev ali ukinitev bolnišnice na Jesenicah ne pristaja.

Splošna bolnišnica Jesenice na Jesenicah deluje že 70 let, v tem času pa so se Jesenice v slovenskem prostoru, pa tudi preko meja, uveljavile kot mesto z urejeno in kvalitetno bolnišnično dejavnostjo. Mesto tako ni poznano le po železarstvu in hokeju, ampak tudi po bolnišnici. V javnosti se v zadnjem času pojavljajo informacije o načrtih države za vzpostavitev tako imenovanih regijskih bolnišnic in ugibanja, kjer bi te lahko stale oziroma katere od obstoječih bolnišnic bi lahko prevzele to vlogo. Občina Jesenice pa na morebitno selitev ali ukinitev bolnišnice ne pristaja. S tem dejstvom je danes župan Občine Jesenice Blaž Račič v dopisu seznanil tudi novega ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Občina Jesenice se zaveda, da se ob naraščanju potreb po zdravstvenih storitvah v Splošni bolnišnici Jesenice srečujejo s problemom pomanjkanja ustreznih prostorov.

»Zato že vrsto let s prostorskimi akti ščitimo območje stavbnih zemljišč vzhodno od obstoječe bolnišnice za namen njene širitve. Občina Jesenice ima v lasti stavbna zemljišča s površino približno 35.000 kvadratnih metov na območju Vrbja pod naseljem Hrušica, ki bi bila potencialno lahko namenjena širitvi bolnišnične dejavnosti, ta zemljišča pa je Občina, ob predpostavki širitve bolnišnice, pripravljena prenesti v last Republike Slovenije«,

je v dopisu ministru razložil župan Račič. Kot veliko prednost sedanje lokacije bolnišnice je izpostavil tudi druge institucije, ki delujejo na Jesenicah in se navezujejo na zdravstvo, in sicer Srednjo šolo Jesenice s programom zdravstvene nege in Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin, hkrati pa tudi Zdravstveni dom Jesenice in Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice. Obenem sta njeni prednosti tudi dobra lokacijska umeščenost (odlična cestna in železniška povezava ter dostopnost uporabnikom, nenazadnje pa je država v njeno obnovo in razvoj vložila že kar zajeten znesek proračunskih sredstev (nova urgenca, protipožarna sanacija ...).

Župan je v dopisu ministru povedal, da je Splošna bolnišnica Jesenice že v tem trenutku prerasla v regijsko bolnišnico.

»Prepričani smo, da je na podlagi navedenega edino smotrno, racionalno in gospodarno le, da Splošna bolnišnica Jesence kot gorenjska regijska bolnišnica ostane na sedanji lokaciji in se v okviru navedenih dodatnih prostorskih možnosti razvija dalje«,

je poudaril. Za namen potrditve stališča Občine Jesenice je bila že konec leta 2018 izdelana Prostorsko programska preveritev umestitve regijske bolnišnice na območju občine, s katero je bila obdelana zdajšnja širša lokacija Splošne bolnišnice Jesenice in potencialne lokacije za širitev bolnišnice ali gradnjo nove regijske bolnišnice. Dokument je župan ministru poslal skupaj s svojim dopisom. Iz zaključka prostorsko programske preveritve izhaja, da je za širitev oziroma razvoj bolnišnične dejavnosti najprimernejša sedanja širša lokacija Splošne bolnišnice Jesenice, z možnostjo dodatne širitve v neposredni bližini, na območju Hrušice. V primeru morebitnega umeščanja novih regijskih bolnišnic v prostor pa, glede na vse navedeno, primerno lokacijo predstavlja še območje na Blejski Dobravi.

»Verjamemo, da boste pri morebitnem načrtovanju mreže in umestitve regijskih bolnišnic v prostor Republike Slovenije upoštevali zgodovinsko funkcijo razvoja bolnišnične dejavnosti na območju občine Jesenice, razpoložljive oziroma dane možnosti obstoječe lokacije ter možnosti razvoja bolnišnične dejavnosti tudi na preostalih potencialnih lokacijah. Ponovno poudarjamo, da Občina Jesenice v nobenem primeru ne bo pristala na selitev ali ukinitev bolnišnice na Jesenicah, je pa pripravljena aktivno sodelovati pri njenem razvoju in preoblikovanju v regijsko bolnišnico,«

je svoj dopis zaključil župan Račič.

Prebrano 3055 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 13 december 2021 08:38

1 komentar