Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
maj 2020 06

Iz 14. sestanka koordinacije županov občin Zgornje Gorenjske

Iz 14. sestanka koordinacije županov občin Zgornje Gorenjske Foto: RAGOR

V torek, 5. maja 2020, je potekal 14. sestanek koordinacije županov občin Zgornje Gorenjske v mandatu 2018–2022, tokrat preko e-konference. Tematika sestanka je bila usmerjena v problematiko in izzive, ki jih povzroča koronavirus pandemija na področju gospodarske panoge turizma, ter v področje lokalne samooskrbe. Na sestanku sta se županom in direktorju RAGORja pridružila Klemen Langus iz Turizma Bohinj kot predstavnik Skupnosti Julijske Alpe ter Klemen Klinar, vodja projektov na RAGOR-ju.
Klemen Langus je župane seznanil z aktivnostmi Skupnosti Julijske Alpe, ki je proaktivno pristopila k odpravljanju posledic epidemije na področju turizma. Pripravili so predloge ukrepov destinacije Julijske Alpe za omilitev posledic epidemije, ki so jih posredovali Slovenski turistični organizaciji in na MGRT. Župani pozdravljajo in podpirajo skupni nastop, ki so ga dopolnili s predlogi občin. Izoblikoval se ju tudi nabor strateških tem destinacije Julijske Alpe za naprej, ki je usmerjen v trajnostno naravnan, manj masoven turizem z več dodane vrednosti.
Tema, katere pomen se je še povečal v času epidemije, je lokalna samooskrba. Klemen Klinar je seznanil župani s aktivnostmi in plani RAGOR-ja na tem področju. Župani so se strinjali o velikem pomenu malih pridelovalcev zelenjave in sadja. Sedanja krizna situacija je pokazala tudi na pozitiven pomen vrtičkarstva. Skupni projekt občin Zgornje Gorenjske je Semenjalnica, hranilnica ekoloških semen. Te dni so na RAGOR-ju za občine pripravili pakete s semeni fižola, namenjene kooperantom in vrtičkarjem. Župani bodo poskrbeli za promocijo, informiranje zainteresiranih in distribucijo semen v občinah.
Naslednja koordinacija bo usmerjena v iskanje možnosti za razvoj regije na osnovi strateškega povezovanje občin.

Prebrano 910 krat