Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jun  2020 11

Na Jesenicah sodobnejši ekološki otoki

Občina Jesenice je pristopila k ureditvi ekoloških otokov na lokacijah Cesta talcev 8 na Koroški Beli, za Gledališčem Toneta Čufarja, na Cesti maršala Tita 3 in nasproti Integrala na Jesenicah.

Obstoječe zabojnike bodo nadomestili t.i. podzemni oziroma potopni zabojniki, pri katerih se 70 odstotkov zabojnika nahaja pod zemljo. Projektna dokumentacija sicer predvideva ureditev več ekoloških otokov, omenjeni štirje se naročajo v okviru pilotnega projekta kot postopno uveljavljanje spremenjenega načina ločenega zbiranja odpadkov v skladu s Tehničnim pravilnikom o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov v Občini Jesenice. Skladno s popisom se nameščajo zabojniki za steklo, papir in embalažo. Na lokaciji za Gledališčem Toneta Čufarja se je v okviru investicije uredila tudi cestna razsvetljava, katere namen je delovati preventivno in preprečiti nepravilno odlaganje in vandalizem.

Glavne prednosti tovrstnih zabojnikov so prihranek tlorisne površine, ki jih zabojniki zavzemajo, manj neprijetnih vonjav zaradi hladne zemlje, manjša prostornina ločeno zbranih odpadkov (masa odpadkov z nalaganjem drug na drugega povzroča gravitacijsko stiskanje in manjše število praznjenja zabojnikov).

V občini Jesenice se pogosto pojavljajo nepravilno odloženi odpadki v in ob ekoloških otokih, kar kazi podobo kraja. Vestnost in natančnost pri ločevanju in odlaganju odpadkov pa je odraz okoljske ozaveščenosti, ki je najprej vidna prav v naši bližnji okolici. V javnem komunalnem podjetju JEKO d.o.o. pravijo, da k bolj urejenemu izgledu naselja in varovanju okolja veliko prispeva prav vsak posameznik z doslednim ločevanjem odpadkov in upoštevanjem pravil o ravnanju z različnimi vrstami odpadkov, kamor spada tudi odlaganje odpadkov na ekološke otoke.

»Na ekološke otoke se lahko odloži le odpadni papir, embalažno steklo in odpadna embalaža. Odlaganje ostalih vrst odpadkov v zabojnike ali poleg zabojnikov ni dovoljeno. Ponovno poudarjamo, da je za vse ostale odpadke na voljo zbirni center.«,

še pojasnjujejo.

Prebrano 2203 krat Nazadnje urejano na četrtek, 11 junij 2020 13:41