Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
dec  2020 07

Poslovil se je častni občan in nekdanji župan Boris Bregant

v 81. letu starosti se je poslovil Boris Janez Bregant, nekdanji župan in od leta 2007 častni občan občine Jesenice.

Boris Janez Bregant je osnovno šolo in nižjo gimnazijo končal na Jesenicah. Šolanje je nadaljeval v Ljubljani na tehnični srednji šoli strojne smeri ter Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Podiplomski študij s področja vzdrževanja in logistike v metalurgiji je opravil v Rimu v Italiji. Po študiju se je zaposlil v Železarni Jesenice, ki jo je kasneje kar 12 let vodil tudi kot generalni direktor, nato pa je bil 5 let direktor slovensko-italijanskega podjetja za uvoz in izvoz metalurških izdelkov Železarne Jesenice v Italiji.

Dva mandata, med leti 1998 in 2006, je bil župan občine Jesenice. Pod njegovo župansko taktirko so se Jesenice iz železarskega mesta začela preobražati v sodobnejšo občino. Med večjimi dosežki v času njegovega županovanja so med drugim sprememba podobe mesta (Čufarjev trg, Stara Sava, Poslovna cona, Plavški travnik), dograjevanje Gimnazije Jesenice, ustanovitev Visoke šole za zdravstveno nego, ustvarjanje mestnega središča (selitev občinske uprave v zgradbo nekdanje uprave Železarne Jesenice, priprave za selitev upravne enote …), oživitev starega fužinskega naselja Stara Sava z muzejem in glasbeno šolo, razvoj pomoči na domu, ustanovitev Razvojne agencije Zgornje Gorenjske in številni drugi. V letih po upokojitvi je Boris Janez Bregant ostal aktiven in je tudi v zadnjem obdobju življenja puščal svojo sled v domačem okolju. S ponosom se ga bodo spominjali v Pihalnem orkestru Jesenice–Kranjska Gora, katerega častni član je bil, dolga leta je vodil organizacijski odbor gledališkega festivala Čufarjevi dnevi, kot predsednik je vodil Društvo upokojencev Jesenice, vključeval pa se je še v številne druge aktivnosti različnih jeseniških društev. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, med njimi tudi naziv častnega občana občine Jesenice leta 2007.

Na Občini Jesenice se bomo Borisa Janeza Breganta spominjali kot izredno spoštovanega in cenjenega sodelavca, katerega pošteno, karizmatično in vizionarsko vodenje sodelavcev v občinski upravi je še danes v spominu vseh zaposlenih. Ob njegovem slovesu je sožalje svojcem že izrekel tudi župan Blaž Račič.

''Borisa Breganta se bomo spominjali kot delovnega, umirjenega, razumevajočega, razgledanega človeka, ki si je v svoji poklicni karieri doma in v tujini ustvaril velik ugled. Bil je ljudski človek, ki je za človeka vedno našel prijazno, toplo besedo. Kot župan je zelo zaznamoval obdobje preobrazbe Jesenic v sodobnejše mesto in občino, na ta način pa za župansko funkcijo postavil visoke standarde. Aktiven na različnih področjih je ostal tudi vsa ta leta po upokojitvi, s tem pa tako na Jesenicah kot tudi širše pustil neizbrisen pečat. Njegovim najbližjim v svojem imenu, v imenu sodelavcev Občine Jesenice in Občinskega sveta izrekam iskreno sožalje. Ohranili ga bomo v trajnem spominu,''

je ob tem še povedal. Od srede, 9. 12. bo v avli Občine Jesenice odprta žalna knjiga, v katero se lahko v času uradnih ur Občine Jesenice vpišejo vsi, ki to želijo.

 

Spoštovani gospod župan, počivajte v miru. Ne bomo vas pozabili.

Prebrano 3240 krat Nazadnje urejano na torek, 15 december 2020 15:49

1 komentar

  • Komentiraj povezavo 1, 08.12.2020 08:45 od Stane Arh

    Boris, zelo te bomo pogrešali. Z vizijo in rezultati svojega dela si odprl Jesenicam prihodnost.

    Prijavi