Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

apr  2021 07

V Javorniškem Rovtu se začenjata ureditev avtobusnega postajališča in parkirišča

V teh dneh se v sklopu operacije Počakaj na bus začenjata postavitev avtobusnega postajališča, ki vodi proti Domu Pristava, in ureditev obstoječega parkirišča.

Tudi v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami bodo v teh dneh zabrneli gradbeni stroji. Občina Jesenice bo namreč v sklopu operacije Počakaj na bus postavila novo avtobusno postajališče v Javorniškem Rovtu in uredila obstoječe parkirišče pri Domu Pristava. Finančna vrednost operacije znaša 81.850 € z vključenim DDV, od tega je Občina Jesenice upravičena do sofinanciranja s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini do 50.513,72 €.

»Glavni cilj projekta je obnova parkirišča pod Domom Pristava, za obiskovalce tega doma in tudi za obiskovalce bližnjega Kurirskega doma, ki ga je občina že obnovila. Pridobili bomo približno 35 urejenih parkirnih mest, poleg tega pa v sklop projekta spada ureditev avtobusnega postajališča. Urejeno parkirišče predstavlja vstopno točko v območje Javorniškega Rovta za pohodnike, kolesarje in druge obiskovalce, obenem pa bomo z ureditvijo parkirišča in postajališča omejili obremenjevanje širšega območja z motornim prometom ter pospešili uporabo javnega prevoza v smislu trajnostne mobilnosti«,

je namen projekta pojasnil župan Blaž Račič. Dela, ki jih bo izvedla Gorenjska gradbena družba d.d., bodo dokončana v roku dveh mesecev.

Operacija Počakaj na bus je sicer skupni projekt šestih občin (poleg Jesenic še Bleda, Naklega, Radovljice, Tržiča in Mestne občine Kranj), ki ga za občine vodi LAS Gorenjska košarica oziroma vodilni partner BSC Kranj, v njem sodeluje tudi CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp in Turizem Bohinj. Namen operacije je vzpostavitev mreže 26 kvalitetnih avtobusnih postajališč v šestih občinah. Spodbuditi želimo pogostejšo uporabo javnega prometa, z razvojem trajnostne mobilnosti pozitivno vplivati na zdravje občanov in obenem ohranjati naravo. Projekt delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

 

Kaj je trajnostna mobilnost?

Trajnostna mobilnost je premikanje na trajnosten način – s hojo, kolesarjenjem in uporabo javnega potniškega prometa. Njeno vodilo je zagotavljanje časovno, finančno in okoljsko učinkovite ter dostopne oblike premikanja za vse. Z učinkovitimi ukrepi manjša potrebo po osebnem motornem prometu in posledično zmanjšuje škodo, ki jo ta povzroča tako okolju kot našemu zdravju.

Zakaj potovati "trajnostno"? Ker tako s premikanjem hkrati poskrbimo tudi za svoje zdravje in dobro počutje, znižamo si stroške prevoza, prispevamo k boljši kakovosti zraka, učinkoviti rabi energije in zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov.

Prebrano 1357 krat Nazadnje urejano na petek, 16 april 2021 09:15

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave