Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jul  2022 21

Dodatni prometni znaki za urejanje prometa skozi mesto

Na občinskih cestah, ki so jih turisti lani najpogosteje uporabljali za obvoz, je Občina Jesenice postavila nove prometne znake, ki prepovedujejo promet za motorna vozila, razen za lokalni promet. Na državnih cestah bo v dogovoru z Občino Jesenice v kratkem enako storila tudi država.

Občina Jesenice je po lanski sezoni poletnih prometnih zastojev skozi Jesenice že pred nekaj meseci začela z usklajevanjem aktivnosti, ki bodo pripomogle k temu, da bo teh letos čim manj. Tako je Občina Jesenice pred kratkim na lokalnih (občinskih) cestah, ki so jih turisti lani najbolj pogosto uporabljali za obvoz (npr. Podmežakla, Cesta Toneta Tomšiča, cesta, ki vodi »za Savo« do Hrušice itd.) postavila nove prometne znake, ki prepovedujejo promet za motorna vozila, razen za lokalni promet, v kratkem pa bo Direkcija RS za infrastrukturo podobne znake, ki bodo prepovedovali zavijanje na lokalne ceste, postavila še na državni regionalni cesti R2 skozi Jesenice. Pod lokalni promet sodijo motorna vozila, ki jih uporabljajo osebe, ki imajo na tem območju izhodišče ali cilj, vozila, ki katerih vozniki oziroma lastniki imajo na tem območju stalno ali začasno prebivališče, normalno bodo lahko seveda vozila tudi dostavna vozila, komunalna vozila, avtošole itd. S postavitvijo znakov Občina Jesenice želi sprostiti pritisk na lokalne ceste, ki bodo ostale namenjene le lokalnim prebivalcem, tranzitni promet pa bo speljan le po eni poti skozi Jesenice. Znake bosta deležnika skušala vključiti tudi v Googlov navigacijski sistem, kar bo pomenilo, da bo turiste že sam navigacijski sistem opozoril, da ta pot ni dovoljena za obvoz, dodatni nadzor pa bodo v največji možni meri izvajali tudi redarji in policisti.

Postavljeni prometni znaki in vnos v navigacijski sistem pa nista edina ukrepa, ki sta oziroma bosta z namenom obvladovanja prometnih zastojev skozi Jesenice uvedena pred letošnjo turistično sezono – dogovorjene aktivnosti v sodelovanju z DARS in policijo namreč tečejo tudi v smeri pravočasnega omejevanja izvoza z avtoceste na izvozu Jesenice – vzhod (Lipce) v smeri Jesenic ter razmeram prilagojenim usklajevanjem oblike nadzora državne meje z avstrijskimi varnostnimi organi. Čeprav se na Občini Jesenice zavedamo, da se zastojev popolnoma ne bomo mogli izogniti, sploh zato, ker je turistična sezona letos še posebej v razmahu, pa se skupaj z medobčinskim inšpektoratom in redarstvom, policijo ter DARS trudimo z ukrepi, ki bi zastoje čim bolj omilili oziroma bi čim manj obremenjevali vsakodnevno življenje prebivalcev Jesenic. Seveda pa bo zagotovo tudi letos potrebno nekaj potrpljenja in strpnosti lokalnega prebivalstva.

Prebrano 829 krat Nazadnje urejano na četrtek, 21 julij 2022 14:00