Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
okt 2012 29

Subvencija javnega mestnega prometa v občini Jesenice za dijake in študente

Konec julija 2012 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvi zakona o prevozu v cestnem prometu, ki je razveljavil vse določbe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki se nanašajo na subvencioniranje prevoza za dijake in študente.

Na pobudo Ministrstva za infrastrukturo in prostor je Občina Jesenice takoj po sprejemu podzakonskega akta konec meseca avgusta (Pravilnik o izvajanju subvencioniranega prevoza), pristopila k spremembi cenika koncesionarja Alpetour d.d., in sicer tako, da je za dijake in študente, katerih bivališče je od izobraževalne ustanove oddaljeno več kot 5 km, določila še dodatno subvencijo karte mestnega prometa. Občinski svet občine Jesenice je zvišanje subvencije potrdil na 20. redni seji dne 20. 9. 2012.

Po sprejemu sklepa na Občinskem svetu je bila na Ministrstvo za infrastrukturo in prostor večkrat poslan poziv k podpisu pogodbe o poravnavi subvencije za izvajanje subvencioniranega prevoza dijakov in študentov, ki je podlaga, s katero bi koncesionar Alpetour d.d., Občina Jesenice in Republika Slovenije dogovorili pravice in obveznosti ter način in izvedbo subvencioniranja mesečnih vozovnic v javnem mestnem linijskem potniškem prometu na območju občine Jesenice.

Dne 25. 10. 2012 smo po večkratnih pozivih k podpisu predmetne pogodbe s strani Ministrstva za infrastrukturo in prostor prejeli odgovor, da predmetne pogodbe minister Zvone Černač še ni podpisal in da ostaja odprto vprašanje, ali jo sploh bo. Do takrat bo Ministrstvo za infrastrukturo in prostor subvencioniralo le nakup mesečnih vozovnic za Mestni občini Maribor in Ljubljana.

Glede na prejeti odgovor Ministrstva za infrastrukturo in prostor, do datuma podpisa predmetne pogodbe izvajalec prevoza Alpetour d.d. nima pravne podlage za izdajo subvencioniranih mesečnih vozovnic za mestni promet v občini Jesenice. Ker sklep Občinskega sveta občine Jesenice z dne 20. 9. 2012 določa, da velja sprememba cene vozovnic mestnega prometa za dijake in študente, katerih bivališče je oddaljeno več kot 5 km od izobraževalne ustanove, le za čas subvencioniranja cene vozovnice dijakom in študentom s strani države, bo koncesionar Alpetour d.d. od meseca novembra 2012 dalje primoran zaračunavati polno ceno vsem dijakom in študentom po veljavnem ceniku torej po nesubvencionirani ceni.

Petra Dečman, univ.dipl.geogr.
Tanja Antonič, univ.dipl.prav.

Po pooblastilu župana občine Jesenice
Tomaža Toma Mencingerja

Vera Pintar
Podžupanja občine Jesenice

Prebrano 3247 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 29 oktober 2012 09:52