Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
avg 2013 01

Jesenice z okolico, gorenjski policisti in občinski redarji uspešno zaključili poostren nadzor prometa

Žirovnica, Jesenice, Kranjska Gora, so kraji, kjer so gorenjski policisti z medobčinskim   inšpektoratom   in  redarstvom  občin  Žirovnica,  Jesenice, Kranjska  Gora  in  Gorje danes, med 9. in 13. uro, izvedli poostren nadzor prometa,  ki  je bil usmerjen predvsem k ugotavljanju prekoračitev hitrosti vožnje udeležencev v prometu.

Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah namreč med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Tudi v državah članicah Evropske unije je najmanj tretjina vseh najhujših prometnih nesreč povezana z dejavnikom hitrosti. Pogosto je povezana še z nekaterimi drugimi dejavniki,  kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in  neupoštevanje  pravil  o  prednosti ter s tveganjem udeležbe v prometni nesreči,  saj  imajo  vozniki  pri  visokih hitrostih manj časa za ustrezno reagiranje, kar posledično privede do več prometnih nesreč.

Zaskrbljujoč  je  tudi  podatek, da so gorenjski policisti samo v letošnjem letu  obravnavali  že  preko 3.000 prekoračitev hitrosti, lani v celem letu 5.729. Neprilagojena hitrost je bila tudi vzrok 121 (109) prometnih nesreč, v  katerih se je 74 (69), oseb telesno poškodovalo, 10 (11) med njimi huje, trije  (0)  udeleženci pa so zaradi hudih telesnih poškodb umrli. Preko 600 prekoračitev  hitrosti  vožnje  je v letošnjem letu na lokalnih in državnih cestah  v  naseljih  obravnaval  tudi  medobčinski  inšpektorat  na  občini Jesenice,  od  leta  2009  pa  je  bilo  teh kršitev že preko 4.000, kar ob podatku,  da  so  do  danes izmerili hitrost približno 100.000 voznikov, ni zanemarljivo.

Zagotovo  je nekoliko bolj spodbuden trend zniževanja prekoračitev hitrosti vožnje  na  cestah  v naseljih občin Gorje, Žirovnica, Jesenice in Kranjska Gora,  ki  ga  ugotavlja medobčinski inšpektorat. Če je v letu 2009 hitrost vožnje  prekoračil  vsak  šesti  udeleženec,  ki  je prevozil mesto meritve hitrosti,  je  hitrost  vožnje  v  letu 2013 prekoračil šele vsak petdeseti udeleženec.

Kljub  temu pa problemi v tem segmentu prometne varnosti še vedno ostajajo, saj  nekateri  vozniki  hitrosti in načina vožnje kljub nevarnostim, ki jih povzroča  hitra  vožnja,  še  vedno  ne  prilagajajo svojim sposobnostim za vožnjo,  lastnostim  in  stanju  ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora.  Pozabljajo,  da promet in cesta napak ne oproščata. Ne zavedajo se niti,  da  je  dovolj  zgolj trenutek nepazljivosti, ki jim lahko popolnoma spremeni  življenje,  in  da  je  lahko  usodna  že  najmanjša prekoračitev hitrosti.  Že  če  bi npr. povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo 1 km/h,  bi  se  število  prometnih nesreč zmanjšalo za približno 4 odstotke. Znižanje  povprečne  hitrosti  za  1  km/h  zunaj  naselja  pa  bi pomenilo zmanjšanje   števila  prometnih  nesreč  zaradi  hitrosti  za  približno  2 odstotka.  Na to, da je počasneje tudi zares varneje, pa kaže tudi podatek, da  je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri  hitrosti  30  km/h  pa  se  verjetnost,  da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10 odstotkov.

Področje  hitrosti je zato eden ključnih elementov pri zagotavljanju boljše prometne varnosti.

Dejstvo  je,  da  z  meritvami  hitrosti  lahko  zagotovimo  veliko stopnjo verjetnosti,  da bodo vozniki, ki ne bodo upoštevali omejitev hitrosti, pri prekrških  zaloteni in v najkrajšem možnem času sankcionirani, pa vendar to ni   edini  cilj  poostrenih  nadzorov  in  aktivnosti  tako  policije  kot medobčinskega inšpektorata. Bolj je pomembno, da bi organi, ki se ukvarjajo oziroma  se  ukvarjamo  s  prometno  varnostjo,  z informiranjem in s svojo prisotnostjo,  vplivali  na  zavedanje  voznikov  o  tem,  da neprilagojena hitrost  vožnje  povzroča  posledice  in  da bi z doslednejšim spoštovanjem omejitev  hitrosti  ter  z ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti lahko   obvarovali  marsikatero  življenje,  saj  stopnja  poškodb  narašča sorazmerno s hitrostjo.

Tem  ciljem  so  izvajalci poostrenega nadzora sledili tudi danes, ko so na različna  mesta  na relaciji od Smokuča pri Žirovnici do Rateč pri Kranjski Gori  s  stacionarnimi  in  laserskimi  merilniki  hitrosti  ter s sistemom Provida  2000,  merili hitrost vožnje udeležencev in poskušali prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu.

Policisti  in  občinski  redarji  so  danes izmerili hitrost vožnje več kot 2.200   udeležencev   v  prometu  in  ugotovili  57  prekoračitev  najvišje dovoljenje  hitrosti  vožnje.  Najvišja izmerjena hitrost vožnje na cesti v naselju  je  bila  74  km/h,  na  cesti  izven  naselja pa 75 km/h. Še šest voznikov  med  vožnjo ni uporabljajo varnostnega pasu, eden pa se ni ravnal po rdeči luči na semaforju.

V  času  poostrenega  nadzora  policisti  na  relaciji  kontrole  niso bili obveščeni o nobeni prometni nesreči.

Ob  vseh  podatkih  pa morda še nasvet voznikom. Naj ob vseh nevarnostih na cestah  ali  v  prometu,  s  katerimi  se  vozniki  dnevno srečujejo, ne bo pomembno,  kje  stoji  policist ali merilnik hitrosti občinskega redarstva, temveč  razmišljanje,  da so omejitve hitrosti predpisane zato, da varujejo udeležence  v prometu in zagotavljajo ustrezno stopnjo varnosti. Temu lahko sledi vsak. Vse kar mora storiti, je voziti po pravilih.

Sporočamo  še,  da  se  z jutrišnjem dnem začne uporabljati tudi aplikacija Predlagaj  prometno  kontrolo, s katero se želimo še bolj približati ljudem ter njihove predloge, pobude in pričakovanja v večji meri vključiti v svoje delo. Na ta način si želimo pridobiti več informacij, na katerih odsekih se cestnoprometni  predpisi  kršijo  do  te  mere,  da se posamezniki počutijo ogrožene.

V  aplikacijo  lahko  vstopijo  s klikom na pasico na prvi strani interneta policije ali na spletno povezavo http://www.policija.si/apps/predlogi_obcanov/zemljevid.php.

mag. Bojan Kos
predstavnik za odnose z javnostmi
višji policijski inšpektor III

Tel: 04/ 23 36 220
GSM: 031 771 518
Faks: 04/ 23 36 222
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Prebrano 4188 krat Nazadnje urejano na sreda, 28 september 2016 17:21