Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
avg 2013 01

Nabiranje prostovoljnih prispevkov pravnih in fizičnih oseb

Operativno  komunikacijski  center  na  kranjski policijski upravi je danes okoli  13.  ure  sprejel  obvestilo,  da  v  Kranju  neznana  oseba  pobira prostovoljne  prispevke in se predstavlja za zaposlenega v društvu za pomoč odvisnikom.

Policisti neznanca niso izsledili. Kljub temu pa preverjajo ali je neznanec prostovoljne  prispevke zbiral v skladu z zakonom o varstvu javnega reda in miru  in  iz  upravičenih  razlogov.  Prostovoljne  prispevke  namreč lahko zbirajo  tiste  nepridobitne  pravne  in fizične osebe, ki imajo dovoljenje upravne  enote,  na  območju  katere  imajo  sedež ali stalno prebivališče. Ravnanje, ki je v nasprotju s tem se kaznuje z globo 104,32 evrov.

Svetujemo še, naj ljudje ne nasedajo prevarantom, ki pri ljudeh v pogovorih poskušajo vzbuditi občutek solidarnosti, da bi ti zato darovali denar.

Vsak,  ki  pobira  prispevke  se mora izkazati z veljavno odločbo pristojne upravne  enote,  s  katero  se  dovoli pobiranje prostovoljnih prispevkov v denarju  in  materialu  pri  podjetnikih,  posameznikih in pri gospodarskih družbah.  Vsak  nabiralec  mora  imeti  še  pisno  pooblastilo za nabiranje prostovoljnih  prispevkov.  Izročen  prostovoljni  prispevek mora nabiralec evidentirati  v  nabiralni  poli,  ki  mora  vsebovati  žig društva, podpis zakonitega  zastopnika društva ter mora biti overjena pri pristojni upravni enoti.

Če  ljudje  prepoznajo  prevaro,  naj  o  tem  takoj  obvestijo policijo na interventno številko 113 oziroma na anonimni telefon 080 1200, prispevka pa naj ne izročijo.

mag. Bojan Kos predstavnik za odnose z javnostmi višji policijski inšpektor III
Tel: 04/ 23 36 220
GSM: 031 771 518
Faks: 04/ 23 36 222
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Prebrano 3215 krat Nazadnje urejano na četrtek, 01 avgust 2013 15:08