Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

najem nepremičnine z ID znakom: parcela 2178 803, v izmeri 60 m2.

Župan Blaž Račič je včeraj v zvezi z reševanjem problematike visokih cen ogrevanja ponovno sklical sestanek, ki so se ga udeležili predstavniki Občine Jesenice, direktorja podjetij Enos in Enos OTE Andrej Stušek in Robert Pajk, predstavnika upravnikov večstanovanjskih objektov ter predstavniki etažnih lastnikov.

 Predmet razpisa je sofinanciranje priprave in izvedbe turističnih prireditev, ki pospešujejo turistični razvoj in promocijo občine Jesenice na lokalni in širši ravni skladno s 6. členom Odloka.

Predmet javnega razpisa je dodelitev nepovratnih sredstev iz proračuna Občine Jesenice v skupni višini 25.000,00 € za namene, ki prispevajo k zagotovitvi večje konkurenčnosti in ohranjanju ter ustvarjanju delovnih mest v podeželskem prostoru, k ohranitvi kulturne in bivanjske dediščine podeželskega prostora, k spodbuditvi učinkovitosti in strokovnosti kmetijstva in gozdarstva in k izboljšanju uspešnosti kmetijskih gospodarstev.

Izrazito povišanje stroškov na položnicah za ogrevanje so številne naše občane pahnile v veliko finančno stisko. Na zahteve in predloge 1.136 občanov smo že podali obširna pojasnila, ki so objavljena tudi na spletni strani Občine Jesenice. S tem prispevkom želim strnjeno predstaviti okoliščine, ki vplivajo na naše odločitve, saj je problematika kompleksna.

V občinski upravi temu vprašanju posvečamo vso nujno pozornost in ga obravnavamo z največjo skrbnostjo, vendar so naše možnosti za ukrepanje, žal, omejene.

Ob iskanju možnih rešitev za blažitev stisk naših občanov se je treba zavedati negotovih razmer na globalni ravni (denimo, stopnjevanje napetosti na ukrajinsko-ruski meji) in mednarodnih trgih energentov. Negotove globalne razmere utegnejo cene energentov (ne le plina, ampak tudi elektrike) v prihodnje še dvigati. Na te razmere Občina Jesenice nima vpliva.

Danes, 15. januarja, praznujemo 30. obletnico diplomatskih odnosov med Nemčijo in Slovenijo. Takrat je bila Nemčija prva država v Evropski skupnosti, ki je priznala novo slovensko državo. Kot so ob tej priložnosti navedli na slovenskem veleposlaništvu v Nemčiji in na nemškem veleposlaništvu v Sloveniji v skupnem dopisu Občini Jesenice,

"izmenjava na občinski ravni prek državnih meja omogoča tistim, ki velika zunanjepolitična dogajanja spremljajo le od dačel, nadgrajevanje mednarodnih stikov in povezovanje na področju lokalne politike, kulture, gospodarstva, športa ali preprosto širše družbe. Programi izmenjave med šolami v partnerskih mestih združujejo mlade in zagotavljajo nadaljnji obstoj ideje sodelovanja in mednarodnega razumevanja."

Odličen primer sodelovanja, ki sega že skoraj od vsega začetka diplomatskih odnosov med omenjenima državama, je pobratenje med mestoma Jesenice in Nagold. To se je uradno začelo leta 1994, ko sta tedanja župana podpisala pogodbo o sodelovanju, cilj sodelovanja pa je bil spoznavanje prebivalcev med posameznimi obiski in navezovanje stikov med ljudmi, združenji in upravami. Z mestom Občina Jesenice najbolj redno in pogosto sodeluje, saj se predstavniki obeh občin srečujejo vsaj enkrat letno, sodelovanje pa poteka na področjih športa, kulture in izobraževanja (več o sodelovanju si lahko preberete TUKAJ). Ob 25-letnici pobratenja med mestoma je mesto Nagold Jesenicam izkazal čast celo s tem, da je po Jesenicah poimenoval glavni trg v mestu.

V čast teh diplomatskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo bo ta konec tedna ob stavbi občine Jesenice ob boku slovenski visela tudi nemška državna zastava.

Župan Blaž Račič je v tem tednu v zvezi z reševanjem problematike visokih cen ogrevanja sklical dva sestanka, na katerih so prisotni govorili o kratkoročnih in dolgoročnih rešitvah omenjene problematike. Prvega je v torek opravil s povabljenimi člani občinskega sveta, drugega pa včeraj s predstavniki podjetja Enos kot proizvajalcem toplote, družbe SIJ Acroni ter Inštituta Jožef Stefan.

  • Prvega novorojenčka pričakali na Jesenicah
  • Praznični koncert godbenikov na ledu
  • Prazniki, ki jih preživiš v službi
  • Izidi Jeseniških novic v letu 2022
  • Termini cepljenja v ZD Jesenice
  • Vpis v vrtec bo v začetku februarja
  • Brezplačno drsanje za mladino
  • Izredna seja je bila nesklepčna
  • Nova direktorica ZD Jesenice
  • Izpust plina vznemiril domačin
  • Domska kavarna Bukvica

Občinski program varstva okolja (v nadaljevanju OPVO) je strateški dokument, ki vključuje usmeritve za razvojno politiko občine na področju varstva okolja, vse za namen doseganja trajnostnega razvoja občine. OPVO služi kot osnova za strateške, politične, razvojne, investicijske in prostorske dokumente občine.

V skladu z 38. členom Zakona o varstvu okolja (točne objave v UL so navedene v poglavju 9), je OPVO dolžna pripraviti vsaka mestna občina. Občina Jesenice sicer ne spada med mestne občine, vendar je bil prvi OPVO pripravljen že v letu 2004. Dokument seje v dveh desetletjih dopolnjeval in nadgrajeval. Osnova za OPVO 2022-2027 je Poročilo o stanju okolja za obdobje 2015-2019, ki gaje občina Jesenice izdelala v septembru 2020 (2), na osnovi katerega so bili identificirani glavni okoljski izzivi občine.

Strateški cilji, izbrani v OPVO, so skladni z Resolucijo o Nacionalnem programu varstva okolja za obdobje 2020 - 2030 (v nadaljevanju ReNPVO) (4). Pri pripravi OPVO so se upoštevali tudi naslednji strateški dokumenti: Agenda za trajnostni razvoj Združenih narodov (7), Strategija razvoja Slovenije 2030 (6), strateški dokumenti Evropske Unije s področja varstva okolja, Odlok o strategiji prostorskega razvoja Slovenije (5) in Trajnostni energetski in podnebni načrt Gorenjske (25). Pri določitvi ukrepov za dosego ciljev je bilo upoštevano načelo SMART metode (specifičnost, merljivost, sprejemljivost, uresničljivost in časovna določenost ukrepov). Struktura in metodologija priprave dokumenta OPVO sta povzeti po Priporočilih Ministrstva za okolje in prostor za pripravo občinskih programov varstva okolja (11).

Pričujoči OPVO vključuje strateške in operativne cilje za trajnostni razvoj, ukrepe za doseganje teh ciljev, kazalce, s katerimi bo omogočeno spremljanje stopnje doseganja ciljev, nosilce izvedbe ukrepov za dosego ciljev, časovni rok za dosego posameznega cilja ter predvidene stroške, ki so s tem povezani.

Splošna bolnišnica Jesenice in Zdravstveni dom Jesenice se pridružujeta tudi drugim dnevom cepljenja, vseslovenski akciji, ki sta jo že drugič spodbudila Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za zdravje.

V Splošni bolnišnici Jesenice bodo cepili v sredo, 12. 1., in v četrtek, 13. 1., med 13. in 16. uro (v 4. nadstropju stavbe A,B). Cepljenje bo potekalo brez naročanja. Za ostale termine lahko zainteresirani pokličejo na telefonsko številko 030 707 969.

V Zdravstvenem domu Jesenice bodo cepili v četrtek, 13. 1., petek, 14. 1., in v soboto, 15. 1., med 8. do 20. uro (vhod za zdravstvenim domom). Tudi tu bo cepljenje potekalo brez naročanja. Ostale termine cepljenja si lahko ogledate na spletni strani ZD Jesenice.

V Radovljici so se danes v okviru koordinacije županov Zgornje Gorenjske s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdanom Gabrovcem srečali župani gorenjskih občin, v katerih so olimpijski in drugi panožni športni centri, in drugih zgornjegorenjskih občin z močno športno tradicijo in razvito infrastrukturo.

Ob glavnem objektu Gasilsko reševalne službe Jesenice (GARS Jesenice) se je pred kratkim zaključila izgradnja novega garažnega objekta za namen parkiranja dvopotnega gasilskega vozila za gašenje in reševanje v predoru Karavanke in logističnega vozila za prevoz opreme. Danes si je objekt v družbi direktorja in poveljnika GARS Jesenice Roberta Kejžarja ogledal župan Blaž Račič.

Objekt je bil zaradi dodatnih nalog in s tem potreb GARS Jesenice zgrajen v sklopu projekta "Varnostno-tehnična nadgradnja železniškega predora Karavanke", financirala pa ga je Direkcija RS za infrastrukturo, ki bo jeseniškim poklicnim gasilcem zagotovila tudi omenjeno vozilo. Občina Jesenice je za gradnjo objekta zagotovila potrebna zemljišča, plačala komunalni prispevek in pridobila gradbeno dovoljenje. Uradna primopredaja objekta bo izvedena prihodnji teden.

Uporabne povezave