Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
nov  2019 08

Novost pri dodatni subvenciji cene vrtca - pojasnilo

V časopisu Jeseniške novice, ki je izšel danes, 8. 11. 2019, je na 3. strani objavljen članek avtorice Urše Peternel z naslovom »Novost pri dodatni subvenciji cene vrtca«.

Iz članka izhaja, da je bila na podlagi amandmaja, vloženega k novo sprejeti Strategiji za mlade za obdobje 2019–2023, doslej določena starostna meja za uveljavljanje dodatne subvencije vrtca za reševanje prvega stanovanjskega problema, ki je bila 35 let, ukinjena. V zvezi z omenjenim člankom pojasnjujemo:

V Strategiji za mlade v občini Jesenice za obdobje 2014-2018 ukrep subvencionirana cena vrtca še ni bil predviden, saj je bil uveden šele po njenem sprejetju. Občina Jesenice je namreč pravico do znižanega plačila vrtca staršem prvič zagotovila s Sklepom o določitvi cen programov Vrtca Jesenice z dne 31. 7. 2015, in sicer na pobudo občinskih svetnikov ter po zagotovitvi sredstev v proračunu Občine Jesenice za ta namen. Pri opredelitvi pogojev za pridobitev pravice do znižanega plačila vrtca je Občina Jesenice pri pojmu mlada družina povzela že uveljavljeno razlago in izhajala iz Zakona o upravnih taksah, ki mlade družine, ki rešujejo svoj stanovanjski problem oprošča plačila upravnih taks.

Strategija za mlade v občini Jesenice za obdobje 2019-2023, ki jo je Občinski svet občine Jesenice sprejel na 7. redni seji dne 10. 10. 2019 (v nadaljevanju: Strategija), resda ne navaja eksplicitno starostnega pogoja (predlog Strategije, ki je bil predložen v obravnavo občinskemu svetu, je starostni pogoj vseboval), pa vendar za določitev dohodkovnih razredov in opredelitev ostalih pogojev napotuje na postopek določitve cen programov vrtca. To ne pomeni, da je starostna omejitev staršev za uveljavljanje pravice do znižanja plačila vrtca iz naslova upoštevanja stanovanjskega kredita ukinjena. V postopku določitve cen programov Vrtca Jesenice namreč župan občine Jesenice sprejme sklep, ki vključuje tudi pravico do znižanja plačila vrtca in pogoje za uveljavljanje te pravice. V skladu s trenutno veljavnim sklepom o določitvi cen programov Vrtca Jesenice se plačilo vrtca zniža za en plačni razred od plačnega razreda, ki ga določi pristojni center, če vlagatelj izpolnjuje naslednje pogoje:

  • da je vlagatelj član mlade družine (za mlado družino se šteje družina z vsaj enim otrokom, v kateri nobeden od staršev ni star več kot 30 let ne glede na starost otrok v družini oziroma družina, v kateri nobeden od staršev ni star več kot 35 let pod pogojem, da noben otrok v družini ni šoloobvezen. Za stare 30 let oziroma 35 let se štejejo vsi, ki dopolnijo to starost v letu, ko se vloži zahtevek. Kot mlade družine se upoštevajo ne samo življenjske skupnosti obeh staršev in otrok, ampak tudi vse druge družinske oblike),
  • da s stanovanjskim kreditom družina rešuje prvi stanovanjski problem, za kar predloži naslednja dokazila:
    • namensko kreditno pogodbo v slovenskem jeziku (v kolikor je sklenjena v tujem jeziku, je vlagatelj dolžan predložiti prevod le te)
    • prodajno pogodbo za nakup stanovanja oziroma stanovanjske hiše oziroma izpiske iz zemljiške knjige v primeru novogradnje ali rekonstrukcije stanovanjske hiše;
  • da je vsaj en član mlade družine zemljiškoknjižni lastnik nepremičnine za katerega imajo najet kredit,
  • da so starši uvrščeni v 2. do vključno 6. dohodkovni razred po odločbi za določitev pravice do otroškega dodatka pristojnega centra za socialno delo.

Že iz samega imena in vsebine Strategije izhaja, da je njena vsebina v celoti namenjena podpori mladinskega dela in mladinske politike, zato so tudi do dodatne subvencije cene vrtca, ki je predvidena v okviru urejanja stanovanjske politike na območju občine Jesenice, upravičeni mladi oziroma mlade družine, ki izpolnjujejo predpisane pogoje. Za pridobitev dodatne subvencije za plačilo vrtca še vedno veljajo zgoraj navedeni kriteriji, ki so navedeni v sprejetem sklepu župana.

 

Prebrano 2392 krat Nazadnje urejano na petek, 08 november 2019 13:24