Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran

Jes odločam – participativni proračun Občine Jesenice Izpostavljeno

"Jes odločam" je projekt uresničevanja participativnega proračuna v občini Jesenice.

V prvi polovici maja bodo potekale delavnice, na katerih bo predstavljen participativni proračun, merila za izbor pobud, možno pa bo tudi oblikovati osnutke pobud. Posamezni občan oziroma občanka lahko na posebnem obrazcu predlaga projekt v vrednosti od 2.000 do 20.000 €. Delovna skupina bo pobude preučila in tiste, ki ustrezajo merilom, podala na glasovanje. Izglasovani projekti se bodo izvedli v letih 2022 in 2023.

 

 

 

V občini Jesenice letos začenjamo aktivnosti za uveljavitev participativnega proračuna, to je soodločanja občanov o porabi dela proračunskih sredstev. Z aktivnostmi smo začeli že lani in jih nato ustavili zaradi širjenja koronavirusa. Okoliščine letos sicer niso posebej drugačne kot lani, a ne bomo več odlašali in bomo aktivnosti nadaljevali.

Participativni proračun je eden od mehanizmov za krepitev neposredne demokracije, za spodbujanje povezovanja in sodelovanja med občani, organizacijami in Občino v lokalnem okolju, za spoznavanja potreb občanov v posameznih krajevnih skupnostih ter za gradnjo zaupanja v lokalni skupnosti. Izvedbe participativnega proračuna se lotevamo prvič, v večjem delu smo projekt zasnovali sami in upamo, da bomo projekt izvedli brez večjih težav in tako, kot smo si zamislili.

Občani najbolje poznate okolje, v katerem živite. Tako najbolje veste, katere so potrebe v posameznem naselju. S participativnim proračunom želimo še bolje spoznati potrebe ljudi, ki živijo v posameznih lokalnih okoljih, in jih, v okviru vnaprej določenih finančnih okvirov, tudi zadovoljiti.

Pomembne so vse faze postopka, od zbiranja predlogov občanov do glasovanja za posamezne projekte, še najbolj pomembno pa je, da potrjene projekte v posamezni krajevni skupnosti tudi izvedemo. Sodelovanje občanov v projektu je ključno.

Spoštovane občanke in občani, vabim vas, da se vključite v aktivnosti za izvedbo participativnega proračuna, da predlagate predloge projektov za posodobitve v lokalnih okoljih in da sodelujete pri odločanju oziroma izbiri projektov, ki jih bomo v prihodnih dveh letih financirali s sredstvi občinskega proračuna.

Na Občini Jesenice se bomo potrudili po najboljših močeh, da izbrane projekte oziroma posodobitve izvedemo in ljudem pošljemo zelo pomembno sporočilo, to je, da vključevanje v naše skupne aktivnosti daje rezultate. Na ta način želimo graditi zaupanje in okrepiti celotno lokalno skupnost.

 

Župan
Blaž Račič

Prebrano 10715 krat Nazadnje urejano na petek, 13 maj 2022 10:38