Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran

Razvojni načrt UNESCO MAB območja Julijske Alpe kot trajnostne turistične destinacije

Načrt opredeljuje turistični razvoj območja kot
trajnostne turistične destinacije v obdobju 2016-2020

 Pričujoči razvojni načrt UNESCO MAB območja Julijske Alpe kot turistične destinacije se tako osredotoča na trajnostni turizem, pri čemer prepoznava njegove izzive in priložnosti ter na osnovi skupne vizije opredeljuje razvojne in trženjske aktivnosti. S tem se partnerji v tej fazi primarno povezujejo na področju turizma, čeprav ugotavljajo, da področje zaradi temeljnega principa delovanja – to je trajnostnega razvoja, temelječega na lokalni skupnosti – presega ozko pojmovanja turistične dejavnosti in posega v temeljni princip razvoja območja, ki ga v največji meri opredeljuje dejstvo, da gre za zavarovano območje oziroma narodni park, iz česar izhaja potreba po vzpostavljanju ravnotežja med varovanjem okolja in ohranjanjem narave ter razvojem.

Največji turistični centri na območju Julijskih Alp imajo dolgoletno tradicijo skupnega delovanja in nastopanja na trgih. Novi trženjski in socialno-okoljski trendi, povečani pritiski na naravo oziroma posamezne najbolj privlačne točke TNP, razpršenost ponudbe in virov, spremenjena pričakovanja in potrebe obiskovalcev ter vključevanje lokalnega prebivalstva terjajo poglobitev sodelovanja, tako na vsebinski kot tudi na organizacijski in geografski ravni.

Po drugi strani se v obdobju finančne perspektive 2014-2020 pripravlja več strateških medregijskih projektov / programov za območje Triglavskega narodnega parka oziroma biosfernega območja Julijske Alpe.

Razvojni načrt najprej opredeli skupno območje, poda pregled ključnih demografskih, statističnih in turističnih kazalnikov, oblikuje skupno analizo prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti z vidika skupnega razvoja in trženja turizma na območju – ter jo pretvori v ključne izzive. V strateškem delu oblikuje skupno vizijo in operativne prednostne cilje ter identificira ključne ukrepe po ciljih, vključno s predlogom organizacijsko-upravljavskega modela. Ob tem z vidika potrebe po jasnem trženjskem konceptu opredeli tržno pozicioniranje, znamko, produktno strategijo in strateške trženjske smernice (trgi, distribucijski in promocijski kanali).

Razvojni načrt predstavlja osnovo za vsakoletne programe dela v okviru načrtovanega organizacijsko-upravljavskega modela.

Nazadnje urejano na sreda, 06 april 2016 08:41