Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

jan  2020 29

O cenah komunalnih storitev

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

Občinski svet bo na seji prihodnji teden ponovno obravnaval predlog uskladitve cen komunalnih storitev podjetja Jeko. Vprašanje uskladitve cen, ki bo zaposlovalo lokalno politiko, nekaj časa že zaposluje občinsko upravo, tema pa je brez dvoma zelo pomemba tudi za naše občanke in občane.

Za začetek si poglejmo nekaj dejstev. Dejstvo je, da se cene komunalnih storitev že nekaj let niso uskladile in da smo predolgo odlašali s tem, da bi to neprijetno vprašanje prišlo pred odločevalce. Dejstvo je tudi, da se je v tem obdobju dograjevalo komunalno (kanalizacijsko, vodovodno) omrežje in se je s tem povečevala vrednost tega omrežja. Dejstvo je, da podjetje Jeko na posameznih področjih, kot so oskrba z vodo, kanalizacija, čiščenje odpadnih voda, urejanje javnih površin, ne posluje pozitivno (do 2017 so imele posamezne dejavnosti izvajanja obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja pozitiven rezultat poslovanja, a je to zagotavljalo usklajevanje višine cen leta 2014 in 2016, od 2018 dalje pa je rezultat poslovanja negativen). Dolgoročno to seveda ni sprejemljivo in je treba ukrepati. Povišanje cen ni priljubljen ukrep, a je nujen; zavedamo se tudi, da vsak tovrstni ukrep ne more biti sprejet z naklonjenostjo. Res pa je še, da podjetje Jeko znosen končni finančni rezultat ustvarja na račun hitre(jše)ga zapolnjevanja deponijskega prostora na Mali Mežakli. Dolgoročno lokalni skupnosti to ni v korist.

V občinski upravi tako že nekaj časa ugotavljamo, da smo pred pomembno odločitvijo. Dejstvo, da komunalno podjetje Jeko ustvarja izgubo, ustanoviteljema (poleg Občine Jesenice je to še Občina Žirovnica) nalaga, da jo na ustrezen način pokrijeta. Za rešitev imamo na voljo dve poti: ena pot je, da se povišajo cene storitev in se jih zaračuna uporabnikom, druga pa, da Občina izgubo komunalnega podjetja pokrije iz občinskega proračuna. Skratka, na voljo imamo dve možnosti, ki pa sta daleč od tega, da bi bili idealni. A drugačnih rešitev pač ni. Žal. In o tem osnovnem vprašanju ali, bolje rečeno, dilemi, bo na seji prihodnji teden odločal občinski svet.

Marsikomu bi se rešitev, po kateri bi izgubo krili iz občinskega proračuna, lahko zdela najbolj elegantna in sprejemljiva, vendar pa ocenjujem, da to dolgoročno ne bi bil vzdržen ukrep. Na ta način bi se namreč morali odpovedati kateri od investicij v posodobitev komunalne in druge javne infrastrukture. Vsi pa vemo, da infrastruktura v občini ni v najboljšem stanju in so stalna vlaganja v posodobitve nujne.

Velja opozoriti tudi na to, da s hitrejšim zapolnjevanjem deponijskega prostora na Mali Mežakli komunalno podjetje Jeko za zdaj še lahko ustvarja pozitiven rezultat. Občini Jesenice to hkrati tudi omogoča, da iz dela dobička financira nekatere nujne investicije (predvsem na komunalnem področju). Za letošnje leto je tako v občinskem proračunu iz tega naslova predvideno (so)financiranje prenove odseka Prešernove ceste, kanalizacije na Cesti bratov Stražišarjev, načrti za sanacijo zajetja Peričnik (ki občasno kali) in nekatere druge projekte.

Stalno vlaganje v gradnjo oziroma posodabljanje komunalne opreme je zelo pomembno. Za ta namen (prenova čistilne naprave, kanalizacija Podmežakla) je Občina pred leti tudi pridobila evropska sredstva. Ob tem smo se zavezali, da bomo do konca prihodnjega leta zagotovili 98-odstotno priključenost na čistilno napravo oziroma da bo vprašanje ravnanja z odpadnimi vodami ustrezno urejeno. Cilja še nismo dosegli in smo mu zavezani slediti. Če ga ne dosežemo Občini namreč grozi, da bi morala vračati evropska sredstva. Tega si seveda ne moremo privoščiti.

Skratka, vsi skupaj, tako občinska uprava, občinska politika in občanke ter občani smo pred pomembno odločitvijo. Želim si celostnega razumevanja problematike in smele odločitve.

Prebrano 3027 krat Nazadnje urejano na torek, 18 februar 2020 09:23

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...