Skok na osrednjo vsebino

Javna naročila

Mesti Jesenice in Nagold letos praznujeta 25. obletnico uradnega pobratenja. V ta namen je minuli konec tedna nemški Nagold obiskala širša delegacija, ki se je s 4-dnevnim praznovanjem poklonila preteklemu sodelovanju. Vrhunec dogajanja je predstavljalo presenečenje gostiteljev, darilo mesta Nagold Jesenicam, to je po naši občini poimenovan glavni trg – trg Jesenice.

V času od 28. septembra do 12. oktobra 2019 potekajo 29. Dnevi evropske kulturne dediščine in 7. Teden kulturne dediščine, znotraj katerih je organiziran obsežen in raznolik program več kot 400 prireditev v 150 krajih po vsej Sloveniji in v zamejstvu. Pri pripravi programa sodeluje blizu 500 organizacij: to so zavodi s področja dediščine in kulture, občine, krajevne in vaške skupnosti, društva, vrtci, osnovne, srednje šole in gimnazije, višje šole in fakultete, knjižnice in turistične organizacije.

Na Jesenicah javni zavodi, društva in druge organizacije za javnost redno pripravljajo dogodke s področja ohranjanja kulturne dediščine in njene predstavitve, v sam program Dnevov evropske kulturne dediščine pa so letos vključene tri organizacije z Jesenic: Vrtec Jesenice, skupina Čukci, ki pripravlja razstavo otroških del, ki predstavljajo nastanek mesta, bližnjo zgodovino in življenje danes, z naslovom »Moj ponos, moje Jesenice«, Gornjesavski muzej Jesenice, ki pripravlja fotografsko razstavo z naslovom »Črno-beli portret« ter Farno kulturno društvo Koroška Bela z razstavo »Hodil po svojih sem poteh« o umetniškem ustvarjanju Andreja Tavčarja, ki je povezano z domačim krajem, Koroško Belo in okoliško naravo, ter pritrkovalsko delavnico »Pesem štirih«. Točen program in podrobnejše informacije so objavljene v priloženem programu v priponki.  

Dnevi evropske kulturne dediščine so praznik, zato se ob letošnjih Dnevih vsi skupaj razvedrimo z dediščino!

 

 

O dnevih evropske kulturne dediščine

Namen Dnevov evropske kulturne dediščine je spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine ter javnosti predstaviti idejo o skupni kulturni dediščini, o bogastvu in kulturni raznolikosti Evrope; spodbujati k reakciji na socialne, politične in ekonomske izzive. DEKD predstavljajo najprepoznavnejšo akcijo pod okriljem Sveta Evrope in Evropske Unije na področju kulture, saj sodeluje 50 držav, odvije se 70.000 dogodkov, obišče jih več kot 30 milijonov obiskovalcev. Vse države delujejo po sprejetih smernicah:

  • DEKD se prirejajo v Evropi od avgusta do oktobra;
  • vstop na dogodke je brezplačen ali je vstopnina znatno znižana;
  • odpirajo se vrata spomenikov, ki so sicer zaprta za širšo javnost;
  • DEKD vključujejo obiske spomenikov, ki so sicer odprti za javnost pod pogojem, da gre za dodatne dejavnosti, kot so posebna vodstva, delavnice, koncerti, predstave, okrogle mize, simpoziji …;
  • dogodki so usmerjeni k družinam in spodbujajo udeležbo otrok in mladih;
  • vse države in lokalni organizatorji uporabljajo poimenovanje DEKD, logo DEKD in označijo prireditvena mesta z zastavo DEKD.

DEKD so v Sloveniji od začetka tematsko zasnovani. Cilji, ki jih poleg skupnih evropskih uresničujemo v praksi, pa so:

  • spodbujajo sodelovanje laične in strokovne javnosti pri prepoznavanju, promociji in izjemoma tudi pri obnovah kulturne dediščine;
  • uporabljajo celovit pristop tako z vidika dediščine kot nedeljivega pojma kot tudi iz vidika delovanja človeka, ki za obravnavo dediščine razvija svojo ustvarjalnost na več področjih;
  • težijo k povezovanju slovenskega kulturnega prostora tudi onkraj meja Slovenije;
  • vključujejo etnične skupnosti, ki živijo na območju Slovenije;
  • z medinstitucionalnim in medresorskim povezovanjem skušajo zapolnjevati vrzeli, ki jih med nas postavljajo okvirji institucionalnega delovanja.

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije kot koordinator slovenskih prireditev povabi k sodelovanju institucije, društva, posameznike, ki s svojimi aktivnostmi prispevajo k varovanju in popularizaciji kulturne dediščine. V okviru DEKD se za teden dni v pestrem dogajanju poveže velika množica slovenskih mest, krajev in vasi. Dediščina v teh dneh oživi. 

Teden kulturne dediščine (TKD) je nacionalni medresorski projekt. Cilj projekta je, da bo četrtina slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter gimnazij aktivno sodelovala v TKD. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je nosilec projekta, partnerji pa so Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, Zavod RS za šolstvo in Skupnost vrtcev Slovenije. TKD je vsebinsko (enaka tema) in terminsko (enak termin izvedbe) usklajen z DEKD. V okviru projekta si prizadevajo:

  • z različnimi aktivnostmi spodbujati večjo vključenost vsebin s področja ohranjanja kulturne in naravne dediščine v vzgojno-izobraževalne procese, v formalnem in neformalnem izobraževanju;
  • vrtčevskim otrokom, učencem in dijakom podati osnove prepoznavanja, spoznavanja, ohranjanja in varovanja dediščine, poučiti jih, kako, kje in od koga pridobiti osnovne informacije o dediščini, ter si prizadevati, da bi kulturna vzgoja na področju dediščine postala vzgoja za vse življenje.

 

Informacije:

Dnevi evropske kulturne dediščine: www.zvkds.si/sl/dekd/dekd-tkd

Facebook: www.facebook.com/dnevievropskekulturnedediscine/

Portal Sveta Evrope: www.europeanheritagedays.com

Dokumentarni film Sveta Evrope - Evropa, skupna dediščina: youtu.be/xqh5uWXsE6k

 

 

Občina Jesenice in občina Nagold iz Nemčije letos obeležujeta 25. obletnico pobratenja. Osrednja slovesnost, s katero bomo zaznamovali dolgoletno prijateljstvo med dvema občinama, bo jutri zvečer v Nagoldu. Z Jesenic se je v Nemčijo že odpravila številčna delegacija, ki bo sooblikovala pestro dogajanje ob tem jubileju.

Partnerstvo dveh mest je nastalo na podlagi srečanj fotografov iz Jesenic in Nagolda. Najbrž si udeleženci teh prvih srečanj niso predstavljali, da se bo njihovo sodelovanje razvilo v prijateljstvo med dvema občinama. Tako se zdaj lahko veselimo dobrih odnosov z Nagoldom, hkrati sem prepričan, da ima naše (mednarodno) sodelovanje še veliko priložnosti za nadgradnjo.

  • Kopanje v ledeni vodi - ključ do zdravja
  • Postani Franc Košir za en dan
  • Gorsko kolesarski učni center Pristava
  • Po Jesenica pa kar peš
  • "Miške" odprle novo razdelilno kuhinjo
  • Zakaj je bilo treba prekuhavati vodo
  • Veliko potreb po pomoči na domu
  • Stara mama Franca na Groharjevi sliki

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Jesenice je tudi letos v okviru evropskega tedna mobilnosti, izvedel celodnevne preventivne aktivnosti.

Jutri, 26. septembra, Občina Jesenice začenja s prenovo otroškega igrišča Biba na Plavžu, ki se nahaja med stanovanjskimi objekti C. maršala Tita 96, 98 in 100. Igrišče bo namenjeno otrokom vseh starostnih skupin, poleg pa se bo nahajal tudi prostor za odrasle. Oblikovno in programsko se bo povezovala z drugimi igrišči v krajevni skupnosti Plavž, torej z že obnovljenim igriščem Pika ter še načrtovanima dvema igriščema Tim in Rožle. Poleg samih igrišč bo izvedena tudi manjša urbana ureditev celotnega javnega prostora ob igriščih med bloki in stolpnicami.

V teh dneh je izvajalec, družba Modro d. o. o., Ljubljana, že začel postavljati gradbiščno ograjo, v času gradnje pa bo občasno prihajalo do motenj parkiranja na posameznih parkiriščih in dostopa do posameznih stanovanjskih stavb, hkrati pa bo na gradbišču povečan hrup, zato prebivalce okoliških stanovanjskih stavb prosimo za razumevanje.

Dela bodo zaključena predvidoma do konca letošnjega leta.

POVABILO K ODDAJI PONUDBE

 

Na podlagi 47. člena Zakona o javnem naročanju, ZJN-3a (Uradni list RS, št. 91/15 in spr.), naročnik:

 

Občina Jesenice, Cesta železarjev 6, 4270 Jesenice

telefon: 04/5869 200

FAX: 04/5869 270

spletna stran: http://www.jesenice.si

matična številka: 5874335000

Davčna številka:  SI39795888

Transakcijski račun: SI56 0124 1010 0007 593

 

vabi ponudnike, da podajo svojo pisno ponudbo v skladu z razpisno dokumentacijo:

Podatki o naročilu:

naslov naročila

Modernizacija avtobusnih postajališč

vrsta postopka

Naročilo male vrednosti

področje

splošno področje

mesto objave

Portal javnih naročil

Številka objave na Portalu

javnih naročil

JN006673/2019-W01

predmet naročila

gradnje

variantne ponudbe

niso dopustne in se ne bodo upoštevale

rok veljavnosti ponudbe

08.02.2020

 

Ponudbe morajo biti v celoti pripravljene v skladu z razpisno dokumentacijo ter izpolnjevati vse pogoje za udeležbo tega javnega naročila.

Ponudbene – pogodbene cene izbranega najugodnejšega ponudnika so fiksne in bodo veljale nespremenjene do izpolnitve pogodbenih obveznosti oz. dokončanja del.

 

S spoštovanjem!

 

 

Blaž Račič
            ŽUPAN

 

Občina Jesenice obvešča, da je predlog proračuna občine Jesenice za leto 2020 od 24. 9. 2019 do 8. 10. 2019, do 15.00, v javni razgrnitvi. Predlog proračuna se nahaja v prilogah, v času javne razgrnitve pa lahko vsi zainteresirani svoje pripombe podajo na sedežih krajevnih skupnosti, v avli Občine Jesenice ali pa jih posredujejo na naslov Občina Jesenice, Cesta železarjev 6, 4270 Jesenice oz. po elektronski pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Obveščamo vse lastnike gozdov ter vse ostale zainteresirane posameznike in organizacije, da je javno razgrnjen osnutek gozdnogospodarskega načrta za gozdnogospodarsko enoto Žirovnica za obdobje 2019 - 2028.

Sedlo Rožca v Karavankah na nadmorski višini 1587 metrov od leta 2002 povezuje prebivalce dveh sosednjih občin, Šentjakoba v Rožu na Koroškem in Jesenic. Pobudnik Franc Smolej iz Planine pod Golico je takrat želel s srečanji rešiti probleme, ki so pojavljali glede paše živine na planinah na obeh straneh Karavank. Prerasla in razširila so se na prebivalce obeh občin, s ciljem utrjevanja prijateljstva in medsebojnega sporazumevanja. To se je znova izkazalo na letošnjem 18. srečanju, ki je v soboto  potekalo v organizaciji sosednje občine Šentjakob. Na sedlu Rožca je najprej udeležence pozdravil predstavnik občine za čezmejno sodelovanje  Franz Baumgartner. Sledilo je družabno srečanje na avstrijski strani, pri planinski koči kmečke skupnosti Rožca. Pozdravne besede sta vsem izrekla župan občine Šentjakob  Heinrich Kattnig in župan občine Jesenice Blaž Račič. Jeseniški župan je srečanje izkoristil za pogovor s predstavniki slovenskega kulturnega društva iz Šentjakoba o možnostih tesnejšega sodelovanja.

 

Občina Jesenice se je tudi letos pridružila evropskemu tednu mobilnosti, katerega letošnji slogan je Gremo peš. Eden od ukrepov trajnostne mobilnosti, s katerim tudi začenjamo letošnji evropski teden mobilnosti, je ureditev nove površine za pešce pred stavbo na naslovu Cesta maršala Tita 20 (med TIC Jesenice in "Murko"). Površina se je do zdaj uporabljala kot parkirišče, vendar pa dovoz v to območje ni bil ustrezen, saj se nahaja praktično v samem križišču občinske in državne ceste, zato z vidika varnosti v cestnem prometu ni primeren, je nepregleden in ogroža udeležence v cestnem prometu. Namesto parkirišč - prostora je bilo sicer za največ 7 avtomobilov - bomo območje uredili tako, da bo omogočal počitek in tudi varen prostor za srečanje in klepet. Betonska korita z rastlinjem bodo avtomobilom preprečevala dostop do tega območja, znotraj območja pa bosta nameščeni dve klopi za počitek ter urejena t. i. "knjigobežnica" (hišica za prosto izmenjavo knjig). Na območju se sicer nahaja tudi kolesarska postaja jeseNICE bikes. Z ukrepom si želimo, da bi območje, ki se nahaja v centru mesta, postalo varno zbirališče, ki bi omogočil počitek tistim, ki hodijo peš, v prihodnje pa načrtujemo tudi celostnejšo ureditev širšega območja po načelih trajnostne mobilnosti.

Danes so rožice s pomočjo zaposlenih javnega komunalnega podjetja JEKO v korita zasadili dijaki Srednje šole Jesenice in Gimnazije Jesenice, jutri pa bodo območje še poslikali s kredami na temo trajnostne mobilnosti. 

VABIMO VAS, DA SE PRIDRUŽITE PEŠBUSU

po šolskih poteh do Osnovne šole Prežihovega Voranca na Jesenicah.

Aktivna pot v šolo pomeni, da otroci pridejo v šolo peš, s kolesom ali skirojem. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju. Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku. Tudi na Jesenicah uvajamo organizirano spremljanje otrok peš do šole.

Pešbus se tudi letos izvaja na Jesenicah, in sicer do Osnovne šole Prežihovega Voranca, v sodelovanju s Policijsko postajo Jesenice ter seveda z vami, spoštovani starši, dedki, babice in seveda osnovnošolci,  ki ste nepogrešljiv člen v tej akciji.

Pešbus bo v času tedna mobilnosti »hodil« v ČETRTEK, 19. 9. 2019 zjutraj, in sicer:

 

  1. Tomšičeva (bivša Mercator trgovina):   zbor od 7.45 – 7.50
  2. OŠ Polde Stražišar:   zbor od 7.45 – 7.50
  3. Spar:  zbor od 7.50 - 7.55
  4. Center 2 (A banka):  zbor od 7.45 do 7.50

Seveda pa potrebujemo vašo pomoč. Vse, ki ste zainteresirani, da bi sodelovali pri akciji in tako pokazali svojim otrokom, da res ne potrebujemo avtomobila na vsakem koraku in da nam je mar tudi za naše zdravje in okolje, vabimo, da se nam pridružite v spremstvu Pešbusa.

VABIMO VAS, DA SE PRIDRUŽITE PEŠBUSU

po šolskih poteh do Osnovne šole TONETA ČUFARJA na Jesenicah

Aktivna pot v šolo pomeni, da otroci pridejo v šolo peš, s kolesom ali skirojem. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju. Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku. Tudi na Jesenicah uvajamo organizirano spremljanje otrok peš do šole.

Pešbus na Jesenicah izvajamo tudi letos, in sicer do Osnovne šole Toneta Čufarja, v sodelovanju s Policijsko postajo Jesenice, SPV-jem Jesenice in Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom Občine Jesenice ter seveda z vami, spoštovani starši, dedki, babice in seveda osnovnošolci, ki ste nepogrešljiv člen v tej akciji.

Pešbus bo v času tedna mobilnosti »hodil« vsak dan od ponedeljka 16. 9. 2019 do petka, 20. 9. 2019, in sicer štarta v

CENTRU 2 -  ob  7.50, ob 8.00 pa se pridruži tudi čakajočim na pri  Zdravstvenem domu Jesenice.

Seveda pa potrebujemo vašo pomoč. Vse, ki ste zainteresirani, da bi sodelovali pri akciji in tako pokazali svojim otrokom, da res ne potrebujemo avtomobila na vsakem koraku in da nam je mar tudi za naše zdravje in okolje, vabimo, da se nam pridružite v spremstvu Pešbusa.

Jesenice, 13. september 2019 - Vrtec Jesenice je danes uradno odprl novo razdelilno kuhinjo v enoti Angelce Ocepek na Cesti Cirila Tavčarja 3/a. Razdelilna kuhinja bo služila za pripravo obrokov 120 otrokom iz te enote.

Aktualno: Javna naročila, razpisi in objave