Skok na osrednjo vsebino

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada

sep  2016 22

Mobilnost na delovnem mestu v Občini Jesenice

Danes se zaključuje Evropski teden mobilnosti. V tem tednu je v različnih medijih veliko slišati o trajnostni mobilnosti in o njenem vplivu na kakovost bivanja v mestih in na podeželju. Tudi v naši občini je bilo pestro. Organizirali smo več dogodkov, ki smo jih namenili različnim starostnim skupinam. Za en dan smo zaprli parkirišče in ga spremenili v ustvarjalni prostor za otroke in mladostnike. Asfalt je zamenjala umetna trava, avtomobile pa pohištvo, ki so ga oblikovali udeleženci. Z delavnico smo želeli pokazati enostaven način, kako se lahko izkoristi sivo asfaltno površino in se jo spremeniti v kraj, kjer se srečujejo in družijo občani.

V torek, 20. 9., smo izvedli že tretjo javno razpravo v sklopu izdelave Celostne prometne strategije. Tokrat smo posebno pozornost posvetili mobilnosti na delovnem mestu. Z udeleženci smo najprej razpravljali o naših vsakodnevnih potovalnih navadah. Veliko udeležencev je izpostavilo, da obstaja veliko prostora za izboljšanje potovalnih navad, seveda pa morajo k temu prispevati tudi delodajalci in občina. Predstavniki starejših občanov so izpostavili, da bi z veseljem uporabljali večkrat javni potniški promet, a bi njegova frekventnost morala biti veliko večja, mesečne karte pa cenovno ugodnejše. Šolniki so zatrdili, da si prizadevajo biti zgled učencem in v šolo prihajati z avtobusom, peš ali pa s kolesom. Strinjali so se, da je potrebno uvesti različne ukrepe, ki bi prepričali starše, da otrok ne vozijo v šolo z avtomobilom. Ena izmed rešitev je tudi izgradnja avtobusnega postajališča, ki bi bil bližje šoli. Pri spodbujanju kolesarjenja pa se seveda ne sme pozabiti na zagotavljanje varnosti vseh udeležencev v prometu. Da na višjo uporabo sredstev trajnostne mobilnosti vpliva tudi omejitev motornega prometa, je pokazal Dan brez avtomobila v naši občini, ko je v Osnovno šolo Toneta Čufarja prišlo z avtobusom kar petkrat več udeležencev kot običajno.

Srečanje smo sklenili z obljubo, da se bomo vsi skupaj in vsak sam trudili spreminjati naše potovalne navade in tako prispevali k čistejšemu okolju, večji varnosti na cestah in hkrati naredili nekaj za svoje fizično in psihično počutje.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.

Prebrano 2591 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.