Skok na osrednjo vsebino

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada

mar  2017 31

Zaključku izdelave celostne prometne strategije za občino Jesenice naproti

Spoštovane občanke in občani občine Jesenice,

zaključuje se tretja faza projekta izdelave Celostne prometne strategije (CPS) za občino Jesenice, katere naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada. Zahvaljujoč medsebojnemu sodelovanju strokovnjakov in občanov tekom celotnega procesa smo uspeli izdelati predlog nabora ukrepov, ki bodo pripomogli k večji uporabi trajnostnih mobilnih sredstev v občini - hoje, kolesarjenja in uporabe javnega potniškega prometa ter s tem k manjši uporabi avtomobila. S strategijo stopamo bližje trajnostni ureditvi prometa v občini, zavedajoč se, da sprejem strateškega dokumenta pomeni začetek reševanja izzivov v prometu.

Zaključevanje izdelave nove strategije smo v preteklem mesecu pozdravili s sklepno prireditvijo, ki je potekala 18. marca 2017 v okviru Jožefovega sejma na Stari Savi. V prvem delu prireditve je v dopoldanskem času na stojnici potekala promocija izdelave CPS, za otroke pa smo poskrbeli z ogrevanjem pred pomla dnim tekom, čemur sta sledili dve delavnici - poligon s kolesi in risanje na asfalt na temo trajnostne mobilnosti.

V drugem delu prireditve je občane sprva nagovoril podžupan Miha Rebolj, sledilo je žrebanje nagrad za sodelujoče v anketi o prometu in javnih površinah v občini Jesenice, ki smo jo izvedli v minulem letu. Izmed sodelujočih smo izžrebali kar 45 nagrajencev, ki smo jim v zahvalo za sodelovanje podelili kolo, skiro, odsevnike za kolo, brezplačne uporabe sistema za izposojo koles JesNICEbikes za leto 2017, bon za nočitve v počitniški hiši v Termah Čatež, dnevne vstopnice za kopališče Ukova, družinske vstopnice za Gornjesavski muzej na Jesenicah, ter vstopnice za gledališko predstavo Peep show in Pomladni koncert Pihalnega orkestra Jesenice.

Prireditev je v glavnini potekala in se zaključila v znamenju spodbujanja in osveščanja o pomenu tovrstne mobilnosti že v otroštvu, saj prinaša velik in dolgoročen vpliv na kasnejše potovalne navade prebivalstva. V naše veliko zadovoljstvo se nam je ob koncu dogodka pridružil še mladinski pevski zbor Fortissimo iz Osnovne šole Prežihovega Voranca Jesenice pod vodstvom zborovodje Metke Magdič.

Do zaključka izdelave CPS nas loči še še sprejem CPS seji Občinskega sveta občine Jesenice. Predlog Celostne prometne strategije občine Jesenice, ki je dostopen na spletni strani Občine, so svetniki že obravnavali v prvi obravnavi na redni seji 30. marca 2017. Druga obravnava bo sledila v mesecu maju 2017, zato Vas vljudno pozivamo, da predlog CPS preberete in vaša opažanja, pripombe in predloge posredujete do 15. aprila 2017. Na tak način boste tudi občani, kakor ste doslej, pripomogli k dokončnemu oblikovanju dokumenta, ki ga bo obravnaval Občinski svet.

Sprejetje Celostne prometne strategije občine Jesenice kot strateškega dokumenta predstavlja začetek dolgoročnega procesa trajnostnega urejanja prometa, ki se bo nadaljevalo s spremljanjem kazalcev in revizijo strategije na vsaki dve leti ter prenovo vsakih pet let. Po sprejetju dokumenta na seji Občinskega sveta, bo CPS na voljo na spletni strani Občine.

Prebrano 3111 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.