Skok na osrednjo vsebino

EuroBasket 2013 [Arhivska stran]

eurobasket2013
jul  2013 16

Projekt EuroBasket 2013: izobesitev dresa na dimniku

ŠPO Jesenice ŠPO Jesenice Foto: Jože Kosič, Nadja Kosič, Erik Korbar

V četrtek, 20. 6. 2013, smo uspešno izvedli akcijo obešanja dresa, velikega 9×15 metrov, na vrh dimnika, ki se dviga 75m visoko, na Stari Savi. Akcija je zahtevala strokovno znanje, zato je Občina Jesenice predlagala člane Športno plezalnega odseka Jesenice, ki so k sodelovanju povabili še Klemena Volontarja.

Po preverjanju referenc s strani pooblaščene osebe za EuroBasket smo bili izbrani za izvajalce akcije. Sprva so bili občutki mešani. Na eni strani veselje nad ponudbo in sodelovanjem pri tako izjemnem dogodku za Slovenijo, še posebej za Jesenice, ki so s svojim strokovnim kadrom zmožne opraviti tudi nevarno in težko delo. Po drugi strani pa tesnoba in strah pred dogodki, ki se lahko zgodijo. Namestitve dresa bi se vsak lotil drugače, vendar izbrana je bila namestitev z jeklenimi vrvmi.

Predprirave so stekle že en teden pred samo montažo, kupili smo potreben material, ogledali smo si kraj izobesitve in ga natančno preučili, ter potrdili metodo z jeklenimi vrvmi. V sredo smo delali v dveh ekipah. Ena ekipa je nameščala varovalne vrvi ob lestvah, ki vodijo na vrh dimnika in izdelali so potrebni mehanizem za dvig in pritrditev dresa. Druga ekipa je v telovadnici OŠ Koroška Bela namestila jeklene vrvi na dres.

V četrtek smo se še v mraku zbrali pod dimnikom in se razporedili na delovna mesta, za katera je bil vsak določen. Vse je bilo pripravljeno in začeli smo z dviganjem dresa. Sam dvig ni bil zahteven, potekalo je dokaj hitro in že ko smo mislili, da bo vse potekalo gladko, se je zapletlo pri razvitju dresa na vrhu dimnika. Težave sta povzročala sunkovit veter in pripekajoče sonce. Poleg naravnih pojavov smo se srečali še z drugimi problemi. Potrebna je bila izjemna pazljivost zaradi obiskovalcev trgovin, ki se niso zmenili za opozorilne trakove in so se kljub opozorilom varovalne ekipe še vedno sprehajali tik pod dimnikom, kjer je bila največja nevarnost za naključno padajoče predmete. Le-ta pazljivost pa je raztegnila planirani zaključek akcije. Z deli smo uspešno in varno zaključili v poznih večernih urah. Izziv je bil psihično in fizično zelo naporen.

Za konec bi se rad zahvalil vsem, ki so posredovali sredstva za uspešno izvedbo akcije: Občina Jesenice, GRS Jesenice, Rok Pekolj (OŠ Koroška Bela).

Posebna zahvala pa gre seveda ekipi, brez katere projekt ne bi bil uspešno izveden: Potočar Grega, Korbar Erik, Koder Renato, Kosič Tjaša, Novkovič Marko, Volontar Matija, Volontar Klemen, Varl Igor, Grošelj Alojz, Kosič Nadja, Varl Nina, Kobentar Polona, Tomšič Maruša, Jeršin Manca.

Načelnik ŠPO Jesenice, Jože Kosič

Prebrano 4872 krat Nazadnje urejano na torek, 16 julij 2013 08:21