Skok na osrednjo vsebino

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada

avg 2019 23

Gremo peš – Evropski teden mobilnosti 2019

Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti, ki se mu ponovno pridružuje tudi Občina Jesenice, je: Gremo peš!

Hoja je človekov najnaravnejši in najbolj pogost način gibanja. Je način premagovanja krajših razdalj pri vsakodnevnih opravilih. Prednost hoje pred vsemi drugimi oblikami gibanja je v tem, da je primerna za vse in ne zahteva velikega finančnega vložka. Poleg tega ima hoja dokazano pozitivne učinke na naše počutje in zdravje.

Občina Jesenice je ob letošnjem Evropskem tednu mobilnosti pripravila zgibanko, s katero  poskuša spodbuditi prebivalce Jesenic, da vsakodnevne poti bolj pogosto opravijo peš, da morda ljudje, ki se pripeljejo v mesto po opravkih z avtomobilom, le-tega parkirajo bolj na obrobju mesta in se nato v samo središče odpravijo peš. Jesenice so resda »ena dolga vas«, a vendarle lahko z enega konca do drugega pridemo v dobre pol ure ob zmernem tempu hoje.

Kot je bilo že omenjeno bo hoja pozitivno vplivala na naše telo, hkrati pa bo zmanjšala potrebo po vožnji z avtomobilom. Morda bo sledila ugotovitev, da je v katerem od gospodinjstev postal en avto odveč. Posledično se bo zmanjšal pritisk avtomobilov oz. njihovih lastnikov na prostor, ki je v naši ozki dolini še kako dragocen. Namesto dodatnih površin za avtomobile bi lahko uredili prometne površine za ostale udeležence v prometu (pešce in kolesarje), uredili manjše trge za druženje starejših in igro otrok, uredili več zelenih površin, ki v mestu na naraven način uravnavajo klimo in pripomorejo k boljšemu počutju prebivalcev in lepši podobi mesta. En avto manj v gospodinjstvu bistveno razbremeni tudi proračun gospodinjstva.

Ljudje, ki hodijo po opravkih po mestu, dajo pečat mestu, mesto je bolj prijazno, bolj živo. Ko bodo ljudje hodili več, bo sčasoma vzniknila tudi poslovna žilica lastnikov trgovskih in drugih lokalov, ki bodo ponovno odprli svoja vrata ter morda ponudili izdelke in storitve, ki jih velika nakupovalna središča ne ponujajo. Ko bodo ljudje hodili več, bo po cestah vozilo manj avtomobilov, torej bo zrak bolj čist, hrupa zaradi prometa bo manj, več prostora bo za kolesarje, vožnja s kolesom bo varnejša in prijetnejša.

Da začnemo ponovno več hoditi, ne potrebujemo veliko denarja, ne potrebujemo drage prometne infrastrukture… Potrebujemo le pozitivno energijo, ustrezno obutev ter oblačila, dobro voljo in odločitev: Gremo peš!

Prebrano 1452 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.