Skok na osrednjo vsebino

EuroBasket 2013 [Arhivska stran]

eurobasket2013
apr  2013 18

Rok za prijavo prostovoljcev na EuroBasket podaljšan

Na Sportforumu o EuroBasketu 2013, na katerem so prisotni govorili o pomenu prostovoljstva za prvenstvo in na splošno, so organizatorji EuroBasketa 2013 sporočili, da se je rok za prijave podaljšal do 5. maja.

NEPOSREDNA POVEZAVA DO PRIJAVNICE ZA PROSTOVOLJSTVO NA EUROBASKETU 2013

V zadnjih tednih smo prejeli ogromno vprašanj ljudi, ki še niso povsem prepričani ali bi se prijavili, saj ne vedo kakšne so naše zahteve ter kaj bi delali, zato smo se odločili, da jim damo še nekaj dodatnega časa za premislek,

je dejal vodja prostovoljcev Rok Bizjak in dodal:

Za dodatno motivacijo lahko povem, da bo imel vsak, ki se še prijavi povsem enake možnosti za izbor, kot tisti, ki so to že storili. Želimo si čim večje število prijav, saj želimo izbrati najboljše, da bi prvenstvo uspelo na najboljši možen način.

Trenutno prijavljenih prostovoljcev je nekaj manj kot 2000, prijavnica pa je še vedno na voljo na www.kzs.si/prostovoljci, prav tako dodatne informacije.

Pomembno je kaj posameznik čuti od prostovoljstva, oziroma kaj pričakuje. To je neplačano delo, a to ni merilo, saj prostovoljstvo prinaša ogromno pozitivnih stvari, ki jih mora človek občutiti. Nekateri si želijo sodelovati na tem edinstvenem dogodku, da pridobijo izkušnje, navežejo stike z novimi prijatelji, se z njimi družijo, navsezadnje je to lahko odskočna deska za morebitno mednarodno sodelovanje ali pa upanje na bodočo zaposlitev,

je povedal eden izmed košarkarskih prostovoljcev Andrej Košmrlj, član trenutno najbolj košarkarsko-prostovoljske družine, ki skoraj cela pomaga pri organizaciji dogodkov:

Prostovoljca sta tudi sin Nejc in hči Kaja, to bi rada bila tudi moja žena, a imamo doma malega štirinožnega prijatela, za katerega mora nekdo skrbeti.

Na dogodkih, ki sem jih organiziral ali se jih udeležil, sem se naučil, da nikoli ne bi uspeli na tak način, kot so, če ne bi imeli prostovoljcev. To so ljudje, ki dajo prvenstvu srce in dušo. Organizator lahko poskrbi za najboljše dvorane, hrano in hotele, a brez prostovoljcev ni občutka edinstvenosti dogodka,

je povedal Valts Miltovičs, direktor ženskega EP 2009 v Latviji, koordinator FIBA Europe na EP 2011 v Litvi in zdajšnji koordinator ženskega EP v Franciji, ki je vsem zbranim zaupal lepo zanimivost:

Ena izmed prostovoljk je na EP 2011 v Litvi plačano zaposlitev dobila kar med prvenstvom, saj je začela pisati za eno izmed revij.

Miltovičs je sporočil tudi način promocije prostovoljstva na EP v Latviji:

Začeli smo pri ljudeh, ki so že imeli nekaj izkušenj s prostovoljstvom z drugih dogodkov, večina teh pa je k sodelovanju na prvenstvu povabila svoje prijatelje, tako, da je nastala ena velika socialna mreža, ki se je le širila in širila. Mi sicer tujih prostovoljcev nismo imeli, a slišim, da je za Slovenijo veliko zanimanja tudi iz tujine, kar je odlično. Dejstvo, da so pripravljeni pripotovati tudi od daleč, v državo, ki je morda sploh ne poznajo, samo zato, da bi bili prostovoljci na EuroBasketu, potrjuje za kako pomembno zadevo gre.

V Sloveniji smo lahko ponosni, saj je prostovoljstva veliko, tako neorganiziranega kot organiziranega, mi seveda bolj podpiramo slednjega in si želimo, da bi ga bilo čim več. Po nekaterih ocenah lahko govorimo o 180.000 prostovoljcih,

je povedala predstavnica Slovenske filantropije(www.prostovoljstvo.org) Lenka Vojnovič, ki se ukvarja s prostovoljstvom.

Ljudje podpirajo športna in kulturna društva ter delajo na področju zaščite živali in narave, kakršna je bila akcija Očistimo Slovenijo, v kateri je po podatkih organizatorja sodelovalo 250.000 prostovoljcev. Pomembno je tudi prostovoljstvo v šolah, da se ta goji kot vrednota.

KK Zlatorog je eden redkih klubov, ki je že prepoznal vrednost sodelovanja pri dogodku, saj bo zagotovil okoli 25 košarkarjev, trenerjev, klubskih delavcev in ostalih, ki bodo pomagali organizirati dogodek kot prostovoljci ter se tako tudi sami izpopolnjevali. Eden izmed trenerjev mlajših selekcij Gregor Balek je povedal:

Vsi fantje že komaj čakajo, da bodo del dogodka, saj verjamejo, da bo to zgodba o uspehu. Po njihovo bi se lahko to začelo že jutri. Če so pravi ljudje v klubu, se da narediti vse in vesel sem, da imamo tako upravo, ki zelo podpira izobraževanje. Mi bomo prilagodili urnike treningov, določene bodo pokrili drugi trenerji in še mnogo drugih sprememb bo septembra, a izkušnja, ki jo bodo fantje dobili, ko bodo v živo videli te igralce na delu, bo otrokom zagotovo bolj koristila, kot pa zgolj in samo trening.

Svoje je dodala tudi Viviana Žorž,predstavnica kadrovskega podjetja Adecco, sponzorja Košarkarske zveze Slovenije in EuroBasketa 2013, ki pravi, da prostovoljstvo lahko zelo pomaga pri iskanju zaposlitve:

Pri Adeccu kadre izbiramo tako, da vidimo ali kandidat zmore, hoče ter če se bo vklopil v ekipo, pri vseh teh zadevah pa lahko prostovoljstvo da velik pomen. Delodajalci večinoma želijo izkušnje, ki jih ne moreš dobiti, če nimaš službe in tu je dodatna vrednost prostovoljnega dela, pri katerem se posamezniki naučijo pomembnih veščin. Ko si ljudje izbirajo sodelavce, ne gledajo le na veščine in znanje, temveč tudi na osebnost, da bo to oseba, ki se bo vklopila v ekipo in s katero bodo lahko dalj časa sodelovali. Če je nekdo prostovoljec, to verjetno pomeni, da gre za energično in veselo osebo, ki je pripravljena pomagati, zato je prostovoljstvo zagotovo pomembno pri ocenjevanju človeka pri izboru za službo.

Vsak prostovoljec bo po končanem delu na EuroBasketu 2013 prejel certifikat, na željo posameznikov pa bo podjetje EP 2013, d.o.o, oziroma Košarkarska zveza Slovenije lahko izdala tudi priporočilo. Prostovoljci bodo imeli tudi veliko možnosti za pridobitev podpisa ali fotografije s kakšnim izmed zvezdnikov, a Bizjak poudarja:

Prednost ima delo in prva naloga prostovoljcev je pomoč udeležencem, a v času pametnih telefonov bo zagotovo vsak posameznik lahko naredil kakšno fotografijo. Pri tej zadevi smo se na preteklih dogodkih dodatno angažirali tudi mi in poskušali zagotoviti nekaj več stika z ekipo, predvsem slovensko - na EP do 20 let smo omogočili skupno in individualne fotografije z vsemi reprezentanti, na Pokalu Adecco še s člani, poleg tega pa so se z veseljem odzvali tudi drugi, na primer tudi Miloš Teodosić.

Vse informacije o prostovoljnem delu so še vedno na voljo na spletni strani EuroBasketa 2013, oziroma tukaj, kmalu pa si boste lahko ogledali tudi celoten videoposnetek okrogle mize o prostovoljstvu, ki je bila več kot zanimiva!

Prebrano 3859 krat Nazadnje urejano na četrtek, 18 april 2013 11:41