Skok na osrednjo vsebino

Novice

Apr 2015 22

Na dan zemlje uradno otvorili kolesarski sistem JeseNICE bikes

Na današnji dan zemlje je župan Tomaž Tom Mencinger pred Občino Jesenice uradno otvoril kolesarski sistem JeseNICE bikes, s katerim Občina promovira skrb za zdravo življenje in hkrati z zmanjševanjem izpustnih plinov skrbi za varstvo okolja.

Na za to pripravljenem poligonu so udeleženci lahko nova kolesa tudi preizkusili - tako so se med prvimi s kolesom zapeljali župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger in podžupan Miha Rebolj, župan občine Radovljica Ciril Globočnik in podžupan občine Kranjska Gora Blaž Knific.
Kolesarski sistem, ki vključuje 3 kolesarnice (pri Občini Jesenice, v bližini TIC Jesenice in pri Kulturnem domu na Hrušici) in znotraj le-teh 15 običajnih in 6 električnih koles, bo sicer za širšo uporabo odprt po prvomajskih praznikih. Občina Jesenice je z uradnim odprtjem postala 6. slovenska občina s tovrstnim kolesarskim sistemom.

In na kakšen način bo sistem deloval? Z enkratno registracijo v Turistično–informacijskem centru Jesenice, ki bo stala 10 €, bo vsaka zainteresirana oseba lahko pridobila pravico enoletne uporabe koles. S pridobljeno kartico bo lahko uporabila kolo iz ene od treh kolesarnic in ga v eno od njih, ne nujno isto, po uporabi tudi vrnila. Uporaba kolesa bo prvo leto omejena na 840 minut tedensko, kolesarski sistem pa bo odprt od začetka maja do konca novembra. V prvem letu bo Občina Jesenice spremljala navade in potrebe uporabnikov, kasneje pa bo skladno z njimi kolesarski sistem tudi nadgrajevala. Podrobnejša navodila in pogoji uporabe kolesarskega sistema bodo objavljeni v kratkem.

Kolesarski sistem JeseNICE bikes je bil sicer vzpostavljen v sklopu aktivnosti projekta IDAGO, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev ter lastnih sredstev. Celotna vrednost kolesarskega sistema, vključno z nadzorom nad vzpostavitvijo in nakupom 15 običajnih koles, je 50.282,28 €, nabava 6 električnih koles pa še dodatnih 15.031,62 €.

Read 2408 times Last modified on Friday, 24 April 2015 13:22

Media

VIDEO: Odprtje kolesarskega sistema JeseNICE bikes Vir: gtv.si

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave