Skok na osrednjo vsebino

Turizem

Turizem

Turizem

Občina Jesenice se nahaja v zakroženem turističnem območju, kamor sodita tudi Kranjska gora in Bohinj in je del Triglavskega narodnega parka, ki je prepznan kot biosferno območje Julijske Alpe in se ponaša kot del UNESCO-ve dediščine. Kljub večstoletni zgodovini Jesenic, ki je vezana na fužinarstvo in kasneje železarstvo, se se prvi začetki turizma v jeseniški občini pričeli v Planini pod Golico. Vas je bila več desetletij znana kot gorsko okrevališče za pljučne bolnike. Po drugi svetovni vojni pa se je gospodarski razvoj Jesenice usmeril v jeklarstvo in se je turizem začel pospešeno razvijati v Kranjski gori, ki je bila vse do leta 1995 del občine Jesenice. Po letu 1990 je, ko je nastopila huda gospodarska in posledično socialna kriza zaradi proada težke industrije (Železarna Jesenice), so prebivalci Jesenic začeli iskati tudi druge možnosti in priložnosti za zaposlitev. Ena izmed teh poslovnih priložnosti se je pokazala v turizmu tako, da je  nastalo nekaj zasebnih tustičnih namestitev na podeželju, predvsem kot turistične sobe oziroma apartmaji, bolj posešeno se je začela razvijati gostinska ponudba in pa rekreacijske dejavnosti (kolesarjenje, pohodništvo, drsanje). Kljub temu pa ugotavljamo, da se turizem v občini Jesenice prepočasi razvija zlasti, ker mesto Jesenice ne premore niti enega večjega namestitvenega objekta, čeprav že samo mesto ponuja obilo različnih aktivnosti, ki jih je možno ponuditi dnevnim obiskovalcem in turistom. Predvsem je potrebno omeniti kulturno zgodovinski potencial Stare Save, ki predstavlja najbolj ohranjeno fužinarsko naselje v srednji Evropi,  izjemno veliko število kulturnih, športnih in drugih prireditev, Športni park Podmežakla, kjer se izvajajo športne prireditve in tekmovanja v evropskem in celo svetovnem merilu. Ne nazadnje pa je treba omeniti še narcise, ali kot jim domačini rečejo ključavnice, ki rastejo na pobočjih Karavank in najbolj poznan vrh  Golico - lepotico  o kateri poje tudi pesem, ki jo pozna skoraj ves svet.

Turistično informacijski center Jesenice

TIC Jesenice

Cesta maršala Tita 18
4270 Jesenice
Telefon: 04 586 31 78
E-pošta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Internet: visit.jesenice.si
Facebook: fb.me/visitjesenice

 

Turistična spletna stran

Visit Jesenice Facebook

Delovni čas

Januar, februar, marec, april, oktober, november, december

  • Ponedeljek–Petek: 8.00–12.30 in 13.00–16.00
  • Sobota, nedelja: Zaprto

Maj

  • Ponedeljek–Petek: 8.00–12.30 in 13.00–16.00
  • Sobota, nedelja: 8.00–12.30 in 13.00–14.00

Junij, september

  • Ponedeljek–Petek: 8.00–12.30 in 13.00–16.00
  • Sobota:10.00–12.30 in 13.00–16.00

Julij, avgust

  • Ponedeljek–Petek: 9.00–12.30 in 13.00–19.00
  • Sobota: 10.00–12.30 in 13.00–16.00

 

Turistično-informacijski center Jesenice se nahaja v neposredni bližini železniške postaje. Poglavitna naloga turistične pisarne je informiranje domačih in tujih obiskovalcev, ki jih zanimajo turistične informacije jeseniške občine ter okolice.

Obiskovalcem je na voljo promocijski material občine ter drugih slovenskih krajev. V TICu je možno kupiti vodnik po pohodni poti Juliana ter zemljevid Julijskih Alp. Na prodajnih policah se nahajajo razni spominki, magneti, obeski za ključe ter tudi slovenska zastava.

TIC Jesenice sodeluje tudi z drugimi TICi in Zavodi za turizem na Gorenjskem. Ena od aktivnosti je tudi priprava promocijskega gradiva za Skupnost Julijske Alpe ter Združenje zgodovinskih mest Slovenije.

Vodijo različne evidence o turizmu, nudijo pa tudi mentorstvo študentom in dijakom iz turističnih šolskih programov.

TIC Planina pod Golico

v prostorih KS Planina pod Golico
Planina pod Golico 31
4270 Jesenice

Delovni čas

Maj, Junij

  • Ponedeljek - Petek: Zaprto
  • Sobota, Nedelja:  8.00 - 11.00 in 13.00 - 16.00

 

V času cvetenja narcis se v Planini pod Golico, v prostorih krajevne skupnosti, odpre TIC Planina pod Golico. V pisarni ali na stojnico pred njo, je na voljo informator, ki posreduje informacije o znamenitostih kraja. Obiskovalcem je na voljo promocijski material od prospektov do zemljevidov pohodništva.

RUDI - maskota občine Jesenice

Občina Jesenice je pred časom izvedla javni natečaj za maskoto, ki  predstavlja značilnosti območja občine Jesenice in je namenjena promocijskim aktivnostim z namenom povečanja prepoznavnosti občine Jesenice, zlasti na področju turizma, športa in kulture.