Skok na osrednjo vsebino

Novice

Jul 2015 21

Občina Jesenice za zdaj edina gorenjska občina med podpisnicami sporazuma o odpisu dolga

Včeraj je med Vlado RS in podporniki projekta potekal slavnostni podpis sporazuma o odpustu dolgov, v okviru katerega bodo upniki, med njimi elektro, energetska in komunalna podjetja, zavarovalnice, banke, upravniki, občine in tudi država, dolžnikom odpisali dolgove. Projektu se je s podpisom sporazuma pridružilo 24 občin, med njimi tudi občina Jesenice, v imenu katere je sporazum podpisala podžupanja Vera Pintar.

Sporazum o pomoči najšibkejšim je podpisan na podlagi Zakona o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov, ki omogoča upnikom in dolžnikom, da bodo sporazumno odpisali dolg brez davčnih posledic med 1. avgustom 2015 in 31. januarjem 2016.

Posamezniki, ki so kadarkoli med 1. januarjem in 30. junijem lahko prejemali denarno socialno pomoč, varstveni dodatek ali veteranski dodatek oziroma so uvrščeni v prve tri dohodkovne razrede otroškega dodatka, bodo lahko zaprosili za odpis dolgov, zapadlih pred več kot enim letom in za katere se je že začel izvršilni postopek. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve ocenjujejo, da bo teh ljudi približno 100.000. Kolikšen bo celoten odpisani znesek, pa ni predvideno, saj se bodo upniki lahko sami odločili, kolikšen znesek dolga bodo izbrisali.

Kljub temu, da ima zakon še veliko neznank, vsak poskus pomoči ljudem v socialni stiski na Občini Jesenice z veseljem pozdravljamo in smo prepričani, da bodo tudi te neznanke v prihodnjih dneh rešene v dobro najšibkejših.

Read 1713 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave