Skok na osrednjo vsebino

Novice

Oct 2015 01

V kampanji Pozor(!)ni za okolje že petič tudi Občina Jesenice

 

Danes dopoldne je v Kranju potekalo začetno srečanje mentorjev in partnerjev kampanje Pozor(!)ni za okolje, v kateri že peto leto sodeluje tudi Občina Jesenice. Srečanja se je v imenu Občine Jesenice udeležil podžupan Miha Rebolj.

Kampanjo Pozor(!)ni za okolje je Goodyear Dunlop Sava Tires v šolskem letu 2010/11 zasnoval z namenom opozarjati širšo skupnost na nepravilnosti pri njenem vsakdanjem odnosu do okolja, posameznike osveščati o pravilnem ravnanju z okoljem ter jih v zadnjem koraku spodbuditi k razmisleku, kaj lahko za okolje naredijo tudi sami. Projekt temelji na partnerskem sodelovanju srednjih šol ter različnih institucij, ki se ukvarjajo s področjem varovanja okolja, še posebej z zmanjševanjem ogljičnega odtisa in s problematiko odpadkov. Letos v kampanji sodeluje 62 partnerskih organizacij, od tega 34 srednjih šol in 28 partnerskih organizacij. Med sodelujočimi in partnerji so tudi Občina Jesenice, Gimnazija Jesenice in Javno komunalno podjetje JEKO-N d.o.o. Jesenice.

 

Kampanja Pozor(!)ni za okolje prerašča v gibanje dijakov za zmanjševanje ogljičnega odtisa. Osrednjo aktivnost za dijake predstavlja tekmovanje v pripravi kratkih filmov. Z njihovo pomočjo bodo dijaki s sodelujočih šol poskušali predstavili svoja okoljevarstvena prizadevanja. Hkrati bodo šole svoje dobre prakse zniževanja ogljičnega odtisa predstavile v zborniku, ki bo izšel ob zaključku letošnje kampanje, spomladi 2016.

Da so slovenski dijaki iz leta v leto bolj okoljsko ozaveščeni, potrjuje naraščajoči delež tistih srednješolcev, ki odpadke ločujejo in se zavedajo problematike odgovornega ravnanja z okoljem. To je izsledek raziskave, ki jo je na sodelujočih šolah za namen kampanje Pozor(!)ni za okolje, katere pobudnik je družba Goodyear Dunlop Sava Tires, izvedla Fakulteta za organizacijske vede iz Kranja. Med drugim kar 75 odstotkov dijakov vodo zapira med ščetkanjem zob, več kot polovica (58%) vprašanih pa ugaša luči in izklaplja električne naprave, ko zapusti prostor. Kar 79 odstotkov dijakov meni, da je ločeno zbiranje odpadkov nujno potrebno in koristno.

Celotna infografika raziskave je dostopna na spletnem mestu kampanje Pozor(!)ni za okolje, kjer so objavljene tudi podrobnosti o tem projektu. Gibanju za zmanjševanje ogljičnega odtisa pa se lahko vsakdo pridruži tudi na Facebook strani: http://www.facebook.com/pozorni.za.okolje.

Read 1765 times Last modified on Wednesday, 23 March 2016 22:04

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave