Skok na osrednjo vsebino

Novice

Oct 2017 24

Ohranimo narcise

Ohranimo narcise Foto: Klemen Klinar

V mesecu oktobru smo uspešno zaključili prvo obdelovalno sezono v sklopu projekta Ohranimo narcise. V program, ki ga izvaja Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, sredstva za izvedbo pa zagotavlja Občina Jesenice, se je v letu 2017 vključilo 24 lastnikov zemljišč, na katerih se nahajajo rastišča narcis. Upravičenci so morali na skupaj 31,33 hektarih, vključenih v program, upoštevati pogoje opredeljene v programu (npr. kasnejši rok košnje, prilagojen nadmorski višini travnika, prepoved spomladanske paše).

S programom, ki zagotavlja ustrezno kmetijsko obdelavo rastišč narcis in spodbudo lastnikom zemljišč v obliki nadomestil, smo naredili korak k temu, da so rastišča narcis obdelana na način, ki bo zagotovil njihov nadaljnji obstoj in okrepitev. Narcise kot najpomembnejša naravna znamenitost v občini Jesenice namreč v naše kraje privabljajo največ obiskovalcev. Z vidika danosti za razvoj turizma so ena glavnih atrakcij, po kateri je občina prepoznavna na širšem območju in so odlična podlaga za razvoj turističnih produktov.

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je upravljavec programa, ki med drugim skrbi za izvajanje nadzora. V letu 2017 je bilo v okviru opravljenih kontrol ugotovljeno, da je bila velika večina vključenih zemljišč primerno obdelana, pri ugotovljenih neskladjih pa so bila le-ta ustrezno obravnavana in usklajena z lastniki.

S projektom in izvajanjem programa bomo nadaljevali tudi v letu 2018, zato k vključitvi v program vabimo tudi nove zainteresirane lastnike zemljišč na območju rastišč narcis, ki ustrezajo pogojem opredeljenim v pripravljenem programu (program najdete na spletni strani Razvojne agencije Zgornje Gorenjske - http://www.ragor.si/?subpageid=1783). Prijave bomo sprejemali do zapolnitve predvidene kvote vključenih površin oziroma najkasneje do petka, 10. novembra 2017. Za dodatne informacije in prijave nas lahko kontaktirate na telefonsko številko 04 581 34 16 ali elektronski naslov This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Read 2712 times Last modified on Tuesday, 24 October 2017 09:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave