Skok na osrednjo vsebino

Novice

Dec 2017 09

Minister Gašperšič z županom in sodelavci o infrastrukturnih projektih na Jesenicah

Včeraj je v sklopu svojih rednih terenskih obiskov Občino Jesenice obiskal minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič. Z županom Tomažem Tomom Mencingerjem in sodelavci so se pogovarjali o tekočih in predvidenih državnih infrastrukturnih projektih v občini.

Občino Jesenice je včeraj v sklopu svojih rednih terenskih obiskov obiskal minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič. Delovnega sestanka so se udeležili tudi direktor Direkcije RS za infrastrukturo Damir Topolko s sodelavcema Pavletom Hevko in Tomažem Willenpartom ter poslanka Državnega zbora RS Maruša Škopac, s strani Občine pa poleg župana Mencingerja tudi podžupan Miha Rebolj in direktorica občinske uprave mag. Valentina Gorišek.

Prisotni so se na delovnem sestanku pogovarjali predvsem o infrastrukturnih projektih. Na območju občine Jesenice je država letos izvedla vzdrževanje glavnih in regionalnih cest v višini slabih 500 tisoč evrov. Končuje se sanacija regionalne ceste R2 na odsekih Turist–Petrol na Koroški Beli v dolžini 857 metrov in Hrušica–Splošna bolnišnica Jesenice v dolžini 1.357 metrov. Vrednost gradbenih del je znašala 1,5 milijona evrov. V začetku leta 2018 bo končana gradnja krožišča na Hrušici. Ta je usklajena s predvideno gradnjo novega mostu čez Savo, ki ga financira in vodi DARS. Vrednost gradbenih del je 630.000 evrov. Sredi leta 2018 pa se bo zaključila ureditev 400 metrov regionalne ceste na odseku Splošna bolnišnica Jesenice–ZD Jesenice, ki vključuje tudi sanacijo mostu čez potok Jesenica, na pobudo Občine Jesenice pa je v projektno dokumentacijo umeščena tudi kolesarska steza. Vrednost gradbenih del tega odseka je skoraj 1,4 milijona evrov, pri čemer bo 419.000 € prispevala Občina Jesenice. Naslednjo pomlad je predviden tudi začetek rekonstrukcije mostu čez Savo na Slovenskem Javorniku, končana pa naj bi bila predvidoma do konca maja.

Župan je v pogovoru izpostavil predvideno cestno povezavo, ki bi vodila od mostu čez reko Savo na Slovenskem Javorniku preko halde mimo Lidla in Občine proti Mercatorju in bi razbremenila sam promet skozi mesto, hkrati pa bi še izboljšala pogoje za jeseniško gospodarsko dejavnost. Omenil je tudi izziv same železniške infrastrukture – tako samih tirov kot objektov – sredi mesta, ki je po njegovem mnenju danes preobširna in v takšni meri nepotrebna, dotaknil pa se je tudi predvidene izgradnje drugega tira železniškega predora Karavanke.

Župan in podžupan sta se ministru in njegovim sodelavcem zahvalila za njihovo sodelovanje in prepoznanje nujnosti potrebe po sanaciji magistralne ceste R2, hkrati pa izrazila željo, da bi se pri nadaljnjih delih pri obnovi magistralne ceste R2 skozi Jesenice upoštevalo v letošnjem letu sprejeto Celostno prometno strategijo občine Jesenice in s tem njene cilje, tj. z različnimi ukrepi, kot so umestitev kolesarskih stez, prilagoditev hitrosti prometa na določenih odsekih ipd. poenostaviti oziroma olajšati pot za občane. Z željo Občine Jesenice so se minister in sodelavci strinjali. 

Minister je župana in ostale prisotne seznanil tudi s trenutnimi informacijami v zvezi s projektom izgradnje druge cevi železniškega predora Karavanke. Še do konca tega leta naj bi bil pripravljen javni razpis za izbiro izvajalca, naslednje leto pa naj bi se pričela sama izvedba. Zaključek del je predviden v letu 2021. Seznanil jih je tudi s predvideno varnostno-tehnično nadgradnjo železniškega predora Karavanke, ki ga financirata tako Slovenija kot Avstrija. V drugi polovici leta 2019 in prvi polovici 2020 je tako predvidena zapora železniške proge oziroma odseka Jesenice–državna meja, železniški promet pa bo v tem času preusmerjen čez Šentilj. V tem času se bodo izvajala vzdrževalna dela v javno korist, sočasno pa se bodo obnovili oziroma nadgradili najbolj kritični odseki obstoječe železniške proge Ljubljana–Jesenice–državna meja in obnovili glavni prevozni tiri na železniških postajah, vključno z jeseniško. 

Read 2741 times Last modified on Friday, 05 January 2018 21:50

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave