Skok na osrednjo vsebino

Novice

Mar 2018 09

Občina Jesenice kot članica Združenja zgodovinskih mest prvič na turistični borzi v Berlinu

Občina Jesenice kot članica Združenja zgodovinskih mest prvič na turistični borzi v Berlinu Foto: Združenje zgodovinskih mest

Združenje zgodovinskih mest Slovenije se od 7. do 11. marca predstavlja na turistični borzi ITB Berlin, enem največjih turističnih dogodkov v svetu. Na sejmu se prvič predstavljajo tudi Jesenice, ki so se združenju pridružila konec leta 2016.

Na stojnici Slovenske turistične organizacije so mesta, vključena v Združenje zgodovinskih mest Slovenije, pripravila zanimivo sejemsko dogajanje, kjer se bo na slikovitem srednjeveškem trgu Radovljice odvil mestni semenj, na katerega bo obiskovalce sejma vabil mestni glasnik, otroci pa se bodo lahko preizkusili v starih igrah.

Za slikovito dogajanje, animacijo živahnega mestnega sejemskega dogajanja v Berlinu skrbijo gorenjska mesta Jesenice, Kranj, Radovljica, Tržič in Škofja Loka, skupaj z Idrijo in Kamnikom. Na sejmu sodeluje tudi kovač Jože Krmelj, ki je postavil pravo staro kovaško delavnico, čipkarica Eva Gantar prikazuje izdelavo čipke in vabi tudi obiskovalce, predvsem pa obiskovalke, da se preizkusijo v tem zahtevnem delu, mestni glasnik Toni Cahunek obiskovalce sejma vabi, da preizkusijo svojo srečo in zavrtijo kolo sreče, kjer jih čakajo nagrade zgodovinskih mest, otroci (pa tudi odrasli) pa se lahko preizkusijo v hoji s hoduljami in se merijo v kateri od starih družabnih iger.

Na stojnici je postavljen tudi »foto kotiček«, kjer se lahko obiskovalci fotografirajo pred »kuliso«, ki jo predstavljajo fotografije vseh zgodovinskih mest in tako postanejo del mestne fotografije, ki jo lahko takoj delijo s svojimi prijatelji na družabnih omrežjih.  

Turistična borza ITB Berlin se po pomenu in velikosti uvršča v sam vrh mednarodnih turističnih borz. Borzni prostor in spremljevalnimi dogodki predstavljajo celoten produktni spekter turistične industrije. Borza se osredotoča na zadnje trende v turizmu in je kraj, kjer se ponudba sreča s povpraševanjem. Zgodovinska mesta se predstavljajo na borzi v partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo.

V letu 2018, ki ga je evropski parlament razglasil za evropsko leto kulturne dediščine, Slovenska turistična organizacija pa za leto kulture, bodo zgodovinska mesta, kjer raznoliko kulturo in bogato kulturno dediščino občudujemo res na vsakem koraku, pripravila vrsto promocijskih aktivnosti, katerih namen je povečanja števila predvsem tujih kulturno orientiranih turistov in njihovih prenočitev ter dvig kakovost ponudbe kulturnega turizma.

Januarja so se zgodovinska mesta sodelovala  na sejmu Ferienmesse na Dunaju, turistično promocijske aktivnosti pa zgodovinska mesta nadaljujejo s štirimi študijskimi turami, na katerih bo skupaj sodelovalo 30 predstavnikov italijanskih turističnih agencij in novinarjev, ki bodo nabirali vtise in spoznavali turistično ponudbo vseh 17 mest članic Združenja zgodovinskih mest Slovenije: Celja, Idrije, Jesenic, Kamnika, Kranja, Kopra, Kostanjevice na Krki, Metlike, Novega mesta, Pirana, Ptuja, Radovljice, Slovenskih Konjic, Šentjurja, Škofje Loke, Tržiča in Žužemberka. Prva študijska tura bo od 19. – 22. aprila potekala po gorenjskih zgodovinskih mestih. Sledile bodo še 3 študijske ture, prva po dolenjskih mestih članicah združenja v maju, drugi dve pa v jesenskem času po Štajerski in Primorski. Namen organizacije študijskih tur je povečanje turističnega obiska italijanskih gostov v zgodovinskih mestih.

Septembra pa bodo zgodovinska mesta obeležila evropsko leto kulturne dediščine v Bruslju. Na trgu pred Evropskim parlamentom bodo, ob sodelovanju slovenske ambasade v Belgiji in slovenskih poslancev v evropskem parlamentu, na celodnevnem dogodku predstavila pestro kulturo in kulturno dediščino slovenskih zgodovinskih mest.

Read 1836 times Last modified on Friday, 09 March 2018 15:24

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave