Skok na osrednjo vsebino

Novice

May 2018 03

1500 Jeseničanov skupaj za prvi maj

1500 Jeseničanov skupaj za prvi maj Foto: Andraž Sodja

Osrednjega jeseniškega praznovanja 1. maja, praznika dela, se je na Pristavi v Javorniškem Rovtu udeležilo več kot 1500 ljudi. Nagovorila sta jih župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger in osrednji govornik, podpredsednik sindikata Skei Slovenije, Vili Novak.

Tudi letos so se ob prvem maju, prazniku dela, Jeseničanke in Jeseničani tradicionalno zbrali na prvomajskem srečanju na Pristavi v Javorniškem Rovtu, ki sta ga organizirala Sindikat Skei iz Acronija in Občina Jesenice v sodelovanju z najemnikoma Doma Pristava v Javorniškem Rovtu.

Na osrednjem srečanju so prvomajsko budnico, ki jo zaigrajo po vsej občini, zaključili tudi glasbeniki Pihalnega orkestra Jesenice–Kranjska Gora, ki ohranjajo staro navado prvomajskih budnic pihalnih orkestrov. Zbrane je najprej pozdravil jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki je orisal težko življenje jeseniških delavcev in številne težave, s katerimi so se morali soočiti jeseniški delavci v preteklosti zaradi izgube delovnih mest, ter pomen prvega maja zanje.

Po besedah podpredsednika sindikata kovinske in elektroindustrije SKEI Vilija Novaka, ki je bil osrednji govornik, pa je bil prvi maj nekdaj simbol združevanja delavstva proti kapitalistom:

„Danes pa žal velja da brez kapitalizma ni razvoja. Da boljšega sistema ni. Že mogoče, ampak bistvo je, kakšen je ta kapitalizem. Bistveno za to je, da vsi od mladih do upokojencev povemo, kaj sploh želimo. To je dostojno delo, ki mladim omogoča ustvarjanje družine, upokojenci si želijo pravične pokojnine za 40 let garaškega dela. Državo, kjer bomo vsaj približno vsi enaki in zdravo okolje, skratka, življenje vredno življenja.“

Novak je opisal številne kršitve delavskih pravic, ki so bile nekoč že izborjene, ter poudaril pomen prvega maja, ki ne sme postati samo dolgočasna slovesnost iz navade, kot se je že zgodilo, ali pa ga sploh ne bomo več praznovali.

„Če bi govoril kot politik, bi govoril, kako nam gre odlično, ker pa govorim kot sindikalist, pa povem da temu še zdaleč ni tako. Nihče ne razmišlja kako bi šele bilo, če ne bi bilo sindikatov. Jasno nam mora biti, da bi imeli standarde takšne, kot v državah, kjer je politiki in gospodarstvu uspelo razbiti sindikate.“

Letošnjega prvomajskega srečanja se je udeležilo več kot 1500 ljudi, ki so dogodek izkoristili tudi za prijetno druženje na Pristavi, ki se je nadaljevalo čez cel dan.

Read 3434 times Last modified on Tuesday, 07 May 2019 10:06

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave