Novice

Feb 2019 21

Jeseničani pijejo dobro vodo

Občani jeseniške občine pijejo dobro vodo, izhaja iz poročila o kakovosti pitne vode v občini Jesenice v letu 2019, ki so ga pripravili v JEKO, javnem komunalnem podjetju, d. o. o. Jesenice. Celo več, dobršen del pitne vode ni predhodno obdelan z UV žarki ali dezinficiran z natrijevim hipokloritom, kar je v Sloveniji redkost. 

JEKO, d. o. o. v jeseniški občini upravlja šest vodovodnih sistemov: Peričnik, Završnica, Plavški Rovt, Planina pod Golico, Javorniški Rovt in Kočna. Kot izhaja iz poročila, na vodnih virih Peričnik, Završnica in Kočna skladnost in zdravstveno ustreznost pitne vode zagotavljajo brez predhodne obdelave. Na vodnih virih Plavški Rovt in Javorniški Rovt opravljajo stalno dezinfekcijo z UV – žarki, na Planini pod Golico pa z natrijevim hipokloritom.

V JEKO, d. o. o. stalno spremljajo kakovost pitne vode in izvajajo notranji nadzor vodovodnih sistemov, pri čemer sledijo HACCP sistemu in smernicam dobre higienske prakse. V lanskem letu so v okviru notranjega nadzora na območju občine Jesenice odvzeli 153 vzorcev pitne vode za mikrobiološke analize in 27 vzorcev pitne vode za kemijske analize. Skladnost pitne vode so spremljali na zajetjih, vodooskrbnih objektih in pri končnih uporabnikih na internem vodovodnem omrežju. Večina vzorcev je bila skladna s pravilnikom o pitni vodi.

"Na osnovi rezultatov mikrobioloških in kemijskih analiz ugotavljamo, da je bila pitna voda v letu 2018 na oskrbovalnih območjih, ki so v upravljanju podjetja JEKO, d. o. o. zdravstveno ustrezna in varna za pitje,"

so zapisali v poročilo.

Podrobnejše poročilo o kakovosti pitne vode je objavljeno na spletni strani www.jeko.si, kakor tudi ostale informacije, ki zadevajo zdravstveno ustreznost pitne vode in njeno skladnost s predpisi, morebitne motnje v oskrbi s pitno vodo, podatke o terminu popisa in menjav vodomerov. 

Read 1571 times Last modified on Thursday, 21 February 2019 14:47

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave