Skok na osrednjo vsebino

Novice

Aug 2019 12

Podmežakla praznovala svoj krajevni praznik

Podmežakla praznovala svoj krajevni praznik Foto: Andraž Sodja

Ob krajevnem prazniku Podmežakle so v petek predali namenu urejen vaški park v Kurji vasi, v soboto pa z rekordno udeležbo počastili spomin na padle na Zakopu na Mežakli.

V začetku avgusta svoj krajevni praznik praznuje krajevna skupnost Podmežakla. Letos je bilo praznovanje še posebej slovesno, saj so že v petek s krajšo proslavo, na kateri je nastopil tudi pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora, predali namenu urejen manjši park v Kurji vasi, tako imenovani "Plac", za katerega si želijo, da bi znova postal kraj srečevanja in druženja krajanov. Kot je ob tem poudarila predsednica sveta KS Podmežakla Alma Rekić, je ta prostor nekoč že imel takšno vlogo:

"Ker je to prostor vseh nas, za vse nas, pa si želim, da bi ga kot takega tudi sprejeli in varovali."

Dan kasneje, v soboto, 10. avgusta, pa so se krajani tradicionalno odpravili na Mežaklo, natančneje na Zakop. Organiziranega pohoda z Jesenic na Zakop se je udeležilo več kot 50 pohodnikov, veliko jih je prišlo še v lastni režiji, na Zakop pa sta starejše krajane popeljala tudi dva polna avtobusa. Tako je letošnja proslava na zakopu presegla vsa pričakovanja. Številni obiskovalci so se nato podali tudi na ogled novourejenih pridobitev na Mežakli, razgledne točke na škrbini, informacijske table o meteoritu Jesenice na Planskem vrhu in seveda partizanske bolnice v bližini Zakopa. V slavnostnem nagovoru ob prazniku na Zakopu, je predsednica KS Alma Rekič poudarila:

"Prizadevamo si, da bi naši otroci poznali in častili spomin na tiste, ki so osvobodili naše kraje, da nosijo to čast in ponos, jih širijo dalje, kajti njim bomo večno hvaležni za našo svobodo."

Kot je še dodal predsednik združenja za vrednote NOB Podmežakla Aleksander Jernejc:

"S prihodom na to jaso se spominjamo ne le padlih na tem mestu, temveč vseh 62 borcev, katerim je Mežakla zadnje počivališče. Spominjamo pa se tudi humanitarne vloge prve partizanske bolnice na Slovenskem v bližini Zakopa in organiziranega pobega 19. aprila 1944, ko je Prešernova brigada, okrepljena s partizanskimi enotami z Mežakle, osvobodila delavsko taborišče Podmežakla, kjer so bili zaprti francoski prisilni delavci. Osvobodili so jih kar 150, vsi pa so se pridružili partizanskim enotam."

 

Read 2321 times Last modified on Thursday, 07 July 2022 15:24

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave