Skok na osrednjo vsebino

Novice

Apr 2020 01

Ljudska univerza Jesenice: Učenje na daljavo za vse – tudi ranljive odrasle

Življenje nas vedno znova postavlja v neznane, nepredvidljive, tudi manj prijetne situacije, s katerimi se moramo soočati. Je situacija v kateri smo se znašli zaradi ukrepov za zmanjšanje širjenja novega virusa COVID 19 ena izmed njih?  Na Ljudski univerzi Jesenice smo mnenja, da je.

Prepričani smo, da je v taki situaciji posredovanje pozitivnih in spodbudnih sporočil ključnega pomena za vse. Tudi (ali predvsem) kadar se srečujemo s tako velikim izzivom, kot je pandemija.

Na Ljudski univerzi Jesenice smo, skladno z odredbo vlade, tako rekoč »v eni uri« prekinili z izvajanjem vseh aktivnosti za naše udeležence.

Smo se pa po začetnem šoku, tudi zelo hitro odločili, da ne bomo samo ostali doma, ampak bomo še naprej delali, kajti poslanstvo Ljudske univerze Jesenice je povezovati znanje, ljudi in izkušnje v prav vseh razmerah. Našim udeležencem, ki si zaslužijo le najboljše, smo se odločili ponuditi možnost vključevanja v različne aktivnosti učenja na daljavo.

Po začetnem navdušenju se nam je seveda takoj zastavilo vprašanje kako poiskati najučinkovitejše poti in izbrati primerne strategije in metode učenja za naše številne z vidika potreb, možnosti, kompetenc,… zelo različne udeležence? Kako jih spodbuditi, da čas, ki ga morajo kar naenkrat namesto v naših učilnicah preživljati doma, namenijo učenju na daljavo? Kako jih motivirati, kako jih prepričati, da je tudi učenje na daljavo lahko uspešno, zabavno?  

Zadnji generaciji je za razliko od prejšnjih sodobna tehnologija »položena že v zibko«. Uporabljajo jih ves čas, v vseh situacijah tako za učenje in dostop do informacij kot tudi za druženje in socialno vključevanje.

Ampak večina naših udeležencev pripada drugim generacijam. Nekateri sodobne tehnologije sicer uporabljajo, ampak ne za učenje. So pa tudi taki za katere vemo, da sodobnih tehnologij sploh ne uporabljajo, iz takih ali drugačnih razlogov.

Odločili smo se, da bomo izhajali iz dejstva, da sodobne tehnologije niso le orodje za prenos informacij ampak tudi oziroma predvsem komunikacijski medij.

Pri učenju na daljavo najprej pomislimo na e-učilnico. Seveda je to zelo uporabna metoda za tiste, ki imajo kar dobro razvite IKT spretnosti. Torej za udeležence jezikovnih tečajev, formalnih programov ne bo problema. E-učilnice imamo, gradiva tudi, predavatelji in udeleženci metodo poznajo in jo obvladajo.

Torej ni problema? Seveda je, pa še kako velik. Ko namreč preštejemo udeležence in tudi predavatelje, ki bodo z delom lahko takoj nadaljevali preko e-učilnic ugotovimo, da je to mogoče desetina naših udeležencev.

Naši udeleženci so v veliki večini pripadniki ranljivih ciljnih skupin: starejši, priseljenci, socialno in ekonomsko šibki, manj izobraženi…

Torej potrebujemo več različnih pristopov in metod. In pa kar je najpomembneje naše udeležence je potrebno obravnavati individualno, praktično vsakega posebej, jih najprej poklicati po telefonu, jih povprašati o možnostih in predvsem motivirati.

Se to da? Seveda se.

Rezultat? Odličen.

Za starejše,  ki IKT orodja sicer imajo ampak jih uporabljajo predvsem ali zgolj za komuniciranje so za motivacijo izrednega pomena njihovi sovrstniki, ki z objavami preko različnih medijev in omrežij sporočajo, kako aktivni so pri učenju na daljavo. Starejši udeleženci črkovne igre »Križemkražem«, ki se na Ljudski univerzi Jesenice srečuje že tretje leto, vsak teden pripravljajo spodbudna sporočila, v katerih sporočajo, kako se povezujejo s pomočjo interneta. Njihova obvestila z veseljem delimo po vseh informacijskih kanalih, ki so nam na razpolago. S tem sporočamo, da vključitev v aktivnosti na daljavo ni nemogoča. Tudi za starejše ne.

Preko spletnih aplikacij Zoom in Webex smo pričeli z organizacijo različnih učnih aktivnosti. Udeležence smo k sodelovanju povabili na različne načine, z elektronskimi sporočili, preko facebooka, z objavami na radiu, z objavami na naši spletni strani in predvsem s telefonskimi klici. Individualno smo vsakega posebej opolnomočili za odziv na vabilo v video učno aktivnost.  Pred samo izvedbo e- aktivnosti organiziramo tako imenovano »e-čajanko« katere edini namen je pospremiti udeležence v e-učilnico. Udeleženca, ki mu »ne gre« med samim procesom pokličemo po telefonu in mu pomagamo najti ustrezne »gumbke« za audio, video,…

Ni enostavno, ampak potem steče. Vključitev v naslednje srečanje udeleženci opravijo povsem samostojno. Udeleženci se sedaj srečujejo na jezikovnih tečajih, kreativnih delavnicah, meditaciji, umski vadbi …

Vsi, ki radi ustvarjajo, so se vključili v kreativno delavnico na kateri so pod vodstvom mentorice izdelovali pomladno vazo, udeleženke delavnice šivanja so izdelovale okrasno blazino.

Želimo biti iskreni. Pri marsikaterem udeležencu enostavno ni šlo. In tukaj so se vključile naše svetovalke. V individualnih razgovorih z vsakim udeležencem posebej ugotavljajo njihove potrebe in možnosti ter zmožnosti.

Tako sedaj številnim 2 x tedensko pošljemo sms z navodili za učenje in jih spodbujamo za povratno informacijo. Lahko napišejo kaj so se naučili, včasih jim pošljemo kviz vprašanja in nanje odgovarjajo, pošiljajo nam fotografije svojih učnih izdelkov,….

Naši predavatelji snemajo video predavanja, navodila, priporočila, ki jih objavljamo na naši spletni strani, pošiljamo preko sms, e-pošte, facebooka,….

Nagovoriti pa smo želeli tudi tiste odrasle, s katerimi direktno ni moč komunicirati, ker pač nimamo njihovih e-naslovov in telefonskih številk. V ta namen se poslužujemo predvsem socialnih omrežij. Kako izvesti kulinarično delavnico brez udeležencev? Preprosto! Spečeš svojo najljubšo jed, posnameš postopek priprave, filmček z navodili pa objaviš na Facebooku. Prijazno povabilo ljudem, da poizkusijo pripraviti isto jed in delijo fotografijo le-te, sproži velik odziv. Tudi  film »Kako preživeti dan z otroki med štirimi stenami« je bil izredno pozitivno sprejet.

Objava različnih aktivnostih na Facebooku se je izkazala  kot odlična priložnost za vključevanje tistih, ki do sedaj  niso bili naši udeleženci. Ker ostajajo doma je časa kar naenkrat dovolj, zakaj jih ne bi spodbudili da ga namenijo učenju? In verjamemo, da bodo številni postali naši stalni udeleženci.

Kaj pa udeleženci, ki iz različnih, res tehtnih razlogov niti pametnega telefona ne uporabljajo ? Tudi to se da! V nabiralnike smo razdelili različna učna gradiva, s katerim si bodo krajšali čas. Tudi oni bodo lahko kreativni, preko zapisanih navodil izvajali različne gibalnice, zapisali svoje misli na aktualno temo, morda celo napisali pesem, ki nam jo bodo posredovali takoj, ko se stanje umiri in si bomo spet lahko stisnili roko.

Torej …? Upali smo si deliti naše ideje z ljudmi. Odziv je presenetljiv!

Kaj želimo s tem člankom sporočiti?

Ostati moramo pozitivni. Situacija v kateri smo se znašli ponuja priložnosti tako za učenje kot tudi za socialno vključevanje, kajti tudi na daljavo ostajamo skupaj in povezani.

Da pravzaprav za lepo življenje ne potrebujemo tako veliko, kot nam sporoča oglaševalski aparat. Le hrano, bivališče, prostor, ljubeče odnose … In učenje. Ker za soočanje s krizami kot je pandemija in vsemi nujno potrebnimi ukrepi, ki nas omejujejo potrebujemo tudi znanje. Za ravnanje.

V tem trenutku imamo priložnost, da naša ustvarjalnost privre na dan celo bolj, kot nam to dopuščajo učni načrti. Izkoristimo jo.

 

Ostanimo doma, ostanimo zdravi in učimo se.

Mag. Maja Radinovič Hajdič in Kaja Bertoncelj, Ljudska univerza Jesenice

 

 

Read 2519 times Last modified on Wednesday, 01 April 2020 23:13

1 comment

  • Comment Link Thursday, 02 April 2020 11:11 posted by Karolina Mrak

    Tudi mene zanima,kdaj bo občina poskrbela za svoje prebivalce in nam dostavila maske. V občini Radovljica so vsakemu gospodinjstvu dostavili servete(IZDELUJE JIH KRANJSKO PODJETJE )in komplet za izdelavo mask na domu. Vsi pač nimamo šivalnih strojev! Če ni denarja, pa nabavite komplete od tega podjetja,pred občino postavite stojnico,študenti pa naj jih prodajajo!

    Report

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave