Skok na osrednjo vsebino

Novice

May 2020 15

Začenja se Teden ljubiteljske kulture 2020

Danes se navkljub neugodni situaciji za kulturne prireditve začenja Teden ljubiteljske kulture (TLK) – največji praznik kulture in umetnosti v Sloveniji. Vseslovenski Teden ljubiteljske kulture, ki bo letos potekal do 24. maja, zaznamujejo kulturni dogodki, ki se odvijajo po vsej Sloveniji in v zamejstvu v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije in območnih izpostav JSKD skupaj s številnimi kulturnimi društvi in njihovimi zvezami, kulturnimi zavodi, lokalnimi skupnostmi, šolami, vrtci, knjižnicami, muzeji, posamezniki … Letos bo potekal sedmič, in sicer v nekoliko drugačni obliki, kot smo bili vajeni do sedaj. Zaradi aktualne situacije v zvezi s koronavirusom bo večina aktivnosti potekala na medmrežju – na spletni strani TLK tlk.jskd.si ter na družbenih omrežjih. Rdeča nit letošnjega festivala ljubiteljske kulture in umetnosti je inštrumentalna glasba.

TLK se v običajnih razmerah začenja s svečano otvoritveno prireditvijo, vselej v drugem slovenskem kraju, letos pa ga bodo odprle virtualne poslanice, ki bodo občinstvo dosegle prek družbenih omrežij, med drugim na uradni spletni strani JSKD in TLK ter na Facebook profilih TLK in JSKD instrumentalna glasba

Na večer otvoritve TLK, v četrtek, 14. maja, ob 19.30, bo ustvarjalce in vse ljubitelje kulture nagovoril direktor JSKD mag. Marko Repnik. Po poslanici bo predvajan posnetek osrednjega odprtjaTLK-ja iz leta 2015 v Novi Gorici.  Prireditev z naslovom VIZIJA SVETLOBE je bila hkrati otvoritvena predstava Festivala Vizije – Festivala mladinskih skupin Slovenije in je bila posvečena mladinski ustvarjalnosti. Predstava je preplet različnih kulturnih zvrsti: gledališča, plesa, folklore, zborovskega in ljudskega petja, inštrumentalne glasbe, likovne in multimedijske umetnosti.

V petek, 15. maja, bo sledila poslanica podpredsednice ZKDS mag. Marijane Kolenko, v ponedeljek, 18. maja, bo objavljen nagovor ambasadorja TLK Dejana Krajnca in v torek, 19. maja, še poslanica častnega pokrovitelja letošnjega TLK, ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija.


Sporočilo letošnjega TLK je, da kljub razmeram s koronavirusom na kulturo in kulturne izvajalce ne smemo pozabiti. Kultura in kulturno ustvarjanje sta namreč pomemben gradnik vsake družbe, za kulturne dobrine pa z zagotavljanjem pogojev za kulturno ustvarjalnost, s skrbjo za dostopnost kulturnih dobrin z načrtovanjem, gradnjo in vzdrževanjem javne kulturne infrastrukture ter s skrbjo za kulturno raznolikost in identiteto, skrbijo tudi lokalne skupnosti. Občina Jesenice na področju kulture Jesenice zagotavlja javne kulturne dobrine in storitve ter tako omogoča pogoje za delovanje javnih kulturnih zavodov, nevladnih kulturnih organizacij in skrbi za kulturno infrastrukturo (vključno s premično in nepremično kulturno dediščino). Za celotno področje kulture Občina Jesenice namenja čez 3 milijone evrov, od tega za ljubiteljsko kulturo 117.446,06 €. Finančna sredstva za ljubiteljsko kulturo so namenjena sofinanciranju projektov in programov ljubiteljskih kulturnih društev, programov zveze društev ter območne izpostave Javnega sklada RS za ljubiteljsko kulturo, javnega kulturnega programa pihalnega orkestra idr.

Read 1228 times Last modified on Sunday, 17 May 2020 22:47

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave