Skok na osrednjo vsebino

Novice

Sep 2022 09

Župan s predstavniki ministrstva za kulturo o Ruardovi graščini

Jeseniški župan Blaž Račič je s predstavniki ministrstva za kulturo spregovoril o sofinanciranju nadaljevanja obnove Ruardove graščine. Sodelovanje države je pri tem ključnega pomena.

Župan občine Jesenice Blaž Račič se je ta teden sestal na ministrstvu za kulturo sestal z državnim sekretarjem Matevžem Čelikom Vidmarjem in njegovimi sodelavci na temo obnove Ruardove graščine na Stari Savi. Sestanek je bil organiziran na poziv župana Račiča po zavrnjeni vlogi Občine Jesenice za sofinanciranje obnove Ruardove graščine iz načrta za okrevanje in odpornost, razprava pa se je nanašala na iskanje dodatnih možnosti za zagotovitev finančnih sredstev za nadaljevanje in zaključek obnove graščine.

»Skladno z našimi pričakovanji smo slišali informacije o možnostih financiranja oziroma zagotavljanja sredstev za nadaljevanje obnove na različnih razpisih. En od teh razpisov bo objavljen konec letošnjega leta in gre za projekte za spomeniškovarstvene akcije. Nanj se lahko prijavimo, a so nam hkrati tudi povedali, da je interesov oziroma potreb v Sloveniji, v celotni državi, na tem področju zelo veliko in da bo zelo težko izbrati le nekaj projektov za financiranje. Poleg tega smo se pogovarjali tudi o možnostih za kandidaturo tudi na različnih drugih razpisih, denimo za kohezijska sredstva, vendar so nam tu jasno sporočili, da teh sredstev oziroma tovrstnega razpisa za kohezijska sredstva v Zahodni kohezijski regiji, katere del smo tudi na Jesenicah, v letošnjem letu ne moremo pričakovati. Obstajajo še nekatere druge možnosti na katerem drugem ministrstvu, denimo na ministrstvu za gospodarstvo, vendar pa so te akcije oziroma potrebe za obnovo Ruardove graščine res specifične, nanašajo se na kulturno dediščino in najbrž bo težko najti oziroma zagotoviti sredstva tudi na drugih ministrstvih«,

je pojasnil župan Blaž Račič. Kljub neobetavnim informacijam je župan državnemu sekretarju in njegovim sodelavcem predstavil pogled Občine Jesenice na obnovo Ruardove graščine, v katero je Občina Jesenice doslej vložila že 1,8 milijona evrov in ki trenutno čaka na skorajšnji začetek odstranjevanja nevarne lesne gobe. Za slednje je Občina Jesenice sredstva v proračunu še zagotovila, saj bo le na ta način objekt brez večje škode lahko počakal na nadaljevanje obnove, srečuje pa se z dilemo, na kakšen način po odstranitvi gobe nadaljevati z deli oziroma jih financirati.

»Ena od najbolj pomembnih aktivnosti, s katerimi se sedaj srečujemo v občinski upravi, je prav ta, da iščemo sredstva za nadaljevanje obnove. V primeru, da dodatnih sredstev z ministrstva ne bo oziroma jih ne bomo mogli zagotoviti, pa bo, glede na naše potrebe v občini Jesenice na različnih področjih, od urejanja komunalne infrastrukture, cest, vlaganj v vrtce ipd., zelo težko zagotoviti tudi ta sredstva za zaključek obnove Ruardove graščine. Predstavnike ministrstva smo seznanili tudi z dejstvom, da je prav z dejavnostjo Gornjesavskega muzeja Jesenice v Ruardovi graščini tesno povezano tudi državno financiranje dejavnosti muzeja, zato upam in želim, da se bomo vsi skupaj zavedali resnosti tega vprašanja in hkrati tudi razvojnih ambicij, ki jih ima Občina Jesenice na tem območju«,

je še pojasnil župan Račič. Ruardova graščina namreč predstavlja enega najpomembnejših delov območja Stare Save, ki je od leta 2019 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, zato je cilj Občine Jesenice, da jo uredi v celoti in kot tako doda turistični ponudbi Jesenic.

Ob koncu sestanka je župan, da bi lahko pridobili čim boljši vpogled v nujnost dokončanja obnove Ruardove graščine in pomoči s strani države, državnega sekretarja Matevža Čelika Vidmarja s sodelavci, vključno z ministrico, ponovno povabil na obisk na ogled območja Stare Save in Ruardove graščine. Datum obiska zaenkrat še ni določen.

Read 379 times Last modified on Friday, 09 September 2022 15:18

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave