Skok na osrednjo vsebino

Novice

Dec 2022 23

Zgornjegorenjski župani enotno za ohranitev mreže nujne medicinske pomoči

Vir informacij: STA Vir informacij: STA Foto: FB/Nujna medicinska pomoč - NMP Slovenija

Župani občin zgornje Gorenjske so se na prvi redni koordinaciji po lokalnih volitvah enotno zavzeli za ohranitev mreže nujne medicinske pomoči. Menijo, da bi se morala ta z vzpostavitvijo dodatnega satelitskega urgentnega centra in reševalcem na motorju, ki bi zagotavljal pravočasno pomoč v poletni gneči, pravzaprav krepiti.

Župani občin zgornje Gorenjske so se v Radovljici zbrali na prvi redni koordinaciji po lokalnih volitvah in se enotno zavzeli za ohranitev mreže nujne medicinske pomoči oziroma za njeno krepitev z vzpostavitvijo dodatnega satelitskega urgentnega centra in z reševalcem na motorju, ki bi zagotavljal pravočasno pomoč v poletni gneči.

Direktor Zdravstvenega doma Radovljica in vodja tamkajšnje nujne medicinske pomoči Rok Müller, ki je županom predstavil strokovna stališča, je opozoril, da sistem NMP na zgornjem Gorenjskem v sodelovanju z Bledom in Bohinjem dobro deluje.

"Seveda so še vedno možnosti dodatnih izboljšav tega sistema, nikakor pa ne smemo dopustiti, da bi šli korak nazaj,"

je izpostavil. Posebej je poudaril pomen tega, da se v dežurni reševalni ekipi ohrani zdravnika, saj reševalec sam ne more sprejemati pomembnih odločitev o nadaljevanju zdravljenja. ZD Radovljica je lani imel okoli 300 intervencij z zdravnikom na terenu. Dostopni časi so se gibali od štirih pa vse do 40 minut, odvisno od oddaljenosti kraja. Če bi se nujna medicinska pomoč izvajala z Jesenic, bi bili ti dostopni časi še bistveno daljši.

To bi posebej občutili tudi v Bohinju, za katerega NMP zagotavljajo z Bleda. V poletni turistični sezoni, ko se število ljudi v Bohinju potroji, dodatno težavo predstavljajo prometni zastoji. Tako včasih v Bohinju reševalno vozilo čakajo celo eno uro. Zato predlagajo vzpostavitev reševalca na motorju. Kot je dejal bohinjski župan Jože Sodja, vztrajajo pri tem, da se obstoječi sistem NMP ne okrni, temveč celo okrepi.

"Če se bo kar koli spreminjalo, se mora spreminjati na boljše, ne na slabše,"

je poudaril.

Enako je tudi stališče nove kranjskogorske županje Henrike Zupan. Reorganizacija NMP po osnutku predloga delovne skupine bi pomenila velik korak nazaj. Dodala je, da v Kranjski Gori pričakujejo uresničitev obljube, da dobijo stalno reševalno vozilo. Zavzemajo pa se tudi za to, da se v času sezone vzpostavi dodatna turistična ambulanta, saj je pritisk na obstoječi stalni dve ambulanti zelo velik.

Podporo svojim županskim kolegom je izrazil tudi novi jeseniški župan Peter Bohinec, čeprav se spremembe ne tičejo NMP na območju Jesenic, kjer deluje urgentni center. Kot je povedal Bohinec, bodo župani zgornje Gorenjske na ministrstvo za zdravje poslali enoten dopis z zahtevami, da se mreža NMP ohrani in nadgradi ter prebivalcem regije zagotovi ustrezno kakovostno in časovno dovolj hitro zdravstveno oskrbo.

Župani predlagajo nadgradnjo sistema NMP z dodatnim satelitskim centrom na Bledu, z boljšo mrežo NMP v poletnem času in z reševalcem na motorju, ki bi zagotovil ustrezen dostopni čas v času poletnih prometnih zastojev.

Read 328 times Last modified on Saturday, 24 December 2022 16:52

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave