Skok na osrednjo vsebino

Novice

Jan 2023 07

75 let hokeja na Jesenicah

75 let hokeja na Jesenicah Foto: HDD Sij Acronij Jesenice

Včeraj, 6. januarja, smo na Jesenicah obeležili 75 let delovanja hokeja, potem ko so leta 1948 na ta datum uradno ustanovili prvo s hokejem povezano športno društvo. Zgodovine jeseniškega hokeja so se, skupaj z letošnjo sezono in načrti za prihodnost, dotaknili na novinarski konferenci v dvorani Podmežakla. Kot predsednik HDD Sij Acroni Jesenice se je je udeležil tudi župan mag. Peter Bohinec.

Župan je ob tej jubilejni številki, 75-letnici, izpostavil bogato tradicijo in pomen hokeja za Jesenice. "Kot predsednik pravim, da sem del športne zgodbe in tradicije. Kot župan pa lahko rečem le, da je hokej z zlatimi črkami zapisan na Jesenicah in obenem čestitam vsem, ki so pomagali, da je hokej obstal in se razvija," je dejal Bohinec. Več o zgodovini jeseniškega hokeja je ob tej priložnosti zapisal dolgoletni jeseniški športni delavec Branko Jeršin, sestavek pa si lahko preberete v nadaljevanju.

ZGODOVINA JESENIŠKEGA HOKEJA (zapisal BRANKO JERŠIN)

Prvi poskusi drsanja in igranja hokeja so bili že v zgodnjih tri desetih letih prejšnjega stoletja. Za otroke vodilnih delavcev v Kranjski industrijski družbi so pozimi pripravili naravno drsališče pri vili v Hrenovici (območje sedanjega trgovskega centra SPAR), zaostajala pa ni niti mladež delavcev, ki so si pripravili svoja naravna drsališča, med drugim tudi na dvorišču sedanjega TVD Partizana, malo kasneje pa na nogometnem igrišču Podmežaklo. Karlo Vergles je za hokejsko igro hitro navdušil fante iz Podmežakle, ki so se že tudi sicer ukvarjali z različnimi športi (nogomet, smučanje). Začeli so z igranjem hokeja. Za še večje navdušenje mladih za ta šport so na Jesenicah organizirali prvo propagandno hokejsko tekmo med Ilirija iz Ljubljane in KAC-om iz Celovca. V zimi 1941/1942 pa so tudi jeseniški fantje že odigrali dve tekmi z Zagrebom (0:2) in Beljakom (1:2). Vojna vihra je nato dejavnost prekinila. Junija 1945 je bilo na Jesenicah ustanovljeno Fizkulturno društvo Jesenice, ki je v svoji dejavnosti ponovno oživilo predvojne športne aktivnosti, med drugim je bila ustanovljena tudi hokejsko drsalna sekcija. Fizkulturno društvo je nato v prvih povojnih letih spreminjalo tudi naziv, pa tudi sekcije znotraj društva so delovale različno uspešno.

Za uradni začetek, torej  rojstni dan jeseniškega hokeja pa se šteje 6. januar 1948. Tega dne je bil v okviru Športnega društva Jože Gregorčič ustanovljen Hokejsko–drsalni klub, ki je nastal iz že prej delujoče sekcije v fizkulturnem društvu. Hokejsko drsalni klub je bil prvi od dvanajstih delujočih  sekcij v društvu, ki se je organiziral kot klub. Prvi predsednik je postal ing. Drago Cerar.

Septembra 2018 je Branko Jeršin v imenu HDD Sij Acroni Jesenice v Grosuplju obiskal prvega kapetana takratne ekipe Valentina Mendiževca (rojen je bil 1927). V zanimivem razgovoru je gospod Mendiževec povedal, da so takratno ekipo poleg njega sestavljali še Karlo Verglez, Jože Dolinar, Matko Medja, Dušan Brun, Boris Čebulj, Dušan Kaltnekar, Zvone Turenšek, Niko Čebulj in nekaj kasneje še Stanko Kos. Povedal je, da je bil prvi predsednik kluba Drago Cerar takrat veliko odsoten zaradi službenih potovanj, zato so mu ledino pomagali orati on kot kapetan in športna zanesenjaka France Božič in Mitja Verovšek. Železarna Jesenice je imela veliko razumevanje za hokejsko dejavnost. Valentin Mendiževec je takrat tudi povedal zgodbo o tem, kako je prišlo do prve tekme v zimi 1948/1949 s takratnim prvakom Partizanom. Povedal je: »Ker je bil na treningu v Planici beograjski Partizan, sva se s Karlom Verglezom kar z motorjem odpeljala proti Planici, vmes sva imela tudi manjšo nesrečo, potem pa sva le dosegla dogovor o tekmi. Odigrali smo jo na bajerju v Ratečah, naša ekipa je takrat nastopila le z osmimi igralci. Tekmo smo visoko izgubili z 20:0. Vendar se je začelo in v tisti zimi smo odigrali še nekaj tekem. Sodelovali smo tudi na republiškem prvenstvu v Celju ter osvojili 2. mesto za Slavijo. Za nagrado smo prejeli komplet hokejskih dresov. Te drese je kasneje nosila druga ekipa, za nas pa je Železarna Jesenice naročila komplet dresov v Almiri v Radovljici.« Valentin Mediževec je bil kapetan ekipe še v sezoni 1949/1950 in 1950/1951, nato pa je zaradi službe in družine prenehal z igranjem. Kapetanski trak je za njim prevzel Boris Čebulj .

Ing. Drago Cerar je skupaj s številnimi prostovoljci in pomočjo Železarne Jesenice poskrbel, da smo v sezoni 1953/ 1954 na Jesenicah dobili prvo umetno drsališče v takratni državi, to pa je omogočilo načrtno delo  in treniranje. Tako je v sezoni 1953/ 1954 jeseniški hokej prvič osvojil naslov republiških prvakov. Drugi korak je bil prvi nastop na državnem prvenstvu Jugoslavije in že ob prvem nastopu tudi 2. mesto. Na Jesenicah se je načrtno delo nadaljevalo in v sezoni 1956/1957 so Jesenice in z njimi vsa Gorenjska slavile prvi naslov državnih prvakov Jugoslavije. Do leta 1972 so Jeseničani osvojili petnajst naslovov zaporedoma. Izgradnja strehe nad drsališčem tega leta pa je preprečila osvojitev novega naslova. Do leta 1990 je jeseniški hokej v nekdanji državi osvojil 23 naslovov državnih prvakov, sedem naslovov pokalnih prvakov, s svojo prepoznavno hokejsko šolo pa je postal prepoznaven daleč preko meja.

Hokejski klub Jesenice je vse do leta 1996 deloval znotraj naslednika športnega društva Jože Gregorčič, to je v Športnem društvu Jesenice. Ker pa je hokej prerastel okvir ŠD Jesenice, se je klub osamosvojil. Od leta 1990 dalje je deloval pod imenom HK Acroni Jesenice. Zanimivo, da je klub to ime nosil že nekaj mesecev pred tem, ko je iz Železarne Jesenice nastala družba Acroni.

V sezoni 1998/1999 je prišlo tudi do delitve jeseniškega hokeja na dve društvi, in sicer na HK Acroni Jesenice in novo društvo HD mladi Jesenice. Ta je prevzel skrb za otroške in mladinske pogone. Delitev je bila sporazumna, tako da sta društvi ohranili uspešno strokovno povezavo. Vsem privržencem jeseniškega hokeja je znano, kaj vse je jeseniški hokej dosegal tudi v samostojni Sloveniji, med drugim prve tri slovenske naslove zaporedoma.

Ob krizi leta 2010 je prišlo do razpada profesionalne ekipe, vendar pa se je tradicija jeseniškega hokeja ohranila zaradi zavzetega dela v HD mladi Jesenice. Veseli smo, da se je v letu 2013 našla pogumna skupinica zaljubljencev v jeseniški hokej pod vodstvom Anžeta Pogačarja, ki se je odločila, da ustanovi nov klub Hokejsko drsalno društvo Jesenice, ki je prevzelo skrb za jeseniški članski hokej. Nagrada za pogum in zavzeto delo je bil tako nepričakovani naslov državnih prvakov v sezoni 2014/2015. Novi klub pa je uspehe ponavljal še v sezonah 2016/2017, 2017/2018 in 2020/2021. Skupaj ima jeseniški hokej tako 36 naslovov državnih prvakov.

Jeseniški hokej je na začetku letošnje sezone dobil nov zagon, kajti dosežen je bil dogovor o skupni zunanji podobi obeh jeseniških klubov in še boljšem sodelovanju. Tako HD mladi Jesenice kot tudi HDD Sij Acroni Jesenice nadaljujeta tradicijo jeseniškega hokeja, zato ob 75. rojstnem dnevu želim vsem, ki se danes trudijo z delom v obeh klubih, vsem igralcem od najmlajših do članov in veteranov veliko uspehov pri delu! Čestitke pa tudi uspešnim generacijam iz preteklosti!

BOJ ZA NASLEDNJI NASLOV DRŽAVNIH PRVAKOV

Jeseniški hokejisti pa se trenutno borijo za naslednjo lovoriko v finalu državnega članskega prvenstva Slovenije. Pomerili se bodo z večnim rivalom, ekipo HK SŽ Olimpija. Državni prvak bo ekipa, ki bo prva dosegla dve zmagi.

Termini tekem so:

  • Ljubljana, torek, 10. 1. 2023, ob 18.30 (prenos tudi na RTV SLO2)
  • Jesenice, petek, 13. 1. 2023, ob 18.00 (prenos tudi na RTV SLO2)
  • morebitna 3. odločilna tekma, Ljubljana, nedelja, 15. 1. 2023, ob 18.00
Read 410 times Last modified on Tuesday, 10 January 2023 15:22

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave