Skok na osrednjo vsebino

Novice

Apr 2024 24

Nova stalna muzejska zbirka Mladost mesta rdečega prahu

Nova stalna muzejska zbirka Mladost mesta rdečega prahu Foto: Janko Rabič

Po skoraj štirih desetletjih je Gornjesavski muzej Jesenice v prostorih Kosove graščine na Jesenicah pripravil novo stalno muzejsko razstavo Mladost mesta rdečega prahu. Ujema se s 95-letnico, ko je bil takratni trg Jesenice z naseljema Sava in Plavž proglašen za mesto. Obsežno pisno gradivo, fotografije in predmeti odstirajo zgodovinska obdobja od leta 1929 do petdesetih let prejšnjega stoletja.

V zbirki so zajeta obdobja razvoja na številnih področjih: urbanističnem, zdravstvenem, šolskem, kulturnem, športnem in drugih. Del razstave zajema najbolj mračno in težko obdobje druge svetovne vojne z bombardiranjem mesta 1. marca 1945 in povojno obnovo. Obnovljena zaporniška celica gestapa v Kosovi graščini je prežeta z globokim spoštovanjem do takratnih zapornikov. V razstavo so vpeti moderni pristopi z digitalnimi vsebinami, posebej z igro Zaklad Jesenic bo vsak lahko na zabavnejši način spoznaval zgodovino mesta.

Direktor muzeja Aljaž Pogačnik, eden od treh avtorjev razstave, je na odprtju, 19. aprila 2024, poudaril, da je stalna razstava pomemben mejnik za Gornjesavski muzej Jesenice, saj se zgodi bolj poredkoma, da nastane nova muzejska razstava. Prejšnja je bila na ogled od leta 1985.

Vsebino sta dopolnila muzejski svetovalec in kustos za zgodovino železarstva dr. Marko Mugerli in kustodinja za etnologijo Špela Smolej Milat.

Read 310 times Last modified on Wednesday, 24 April 2024 17:00

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave