Skok na osrednjo vsebino

Novice

Jul 2014 24

Europe Direct Gorenjska vas informira

Na Gorenjskem že od 1. januarja 2013 deluje informacijska točka Evropske unije Europe Direct Gorenjska (EDIC) v partnerskem delovanju organizacij BSC Kranj, d.o.o., Razvojna agencija Zgornje Gorenjske ter Razvojna agencija Sora, d.o.o. Informacijska točka deluje kot podaljšana roka Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Na nas se lahko obrnete, če:

  • imate vprašanje o Evropski uniji,
  • vas zanima možnost zaposlovanja v EU,
  • vas zanima selitev v državo članico EU,
  • vas zanima brezplačno informacijsko gradivo o EU,
  • ali pa bi radi aktivno prispevali k prihodnosti delovanja EU.

V tokratni objavi bi vam radi pozornost obrnili na študij v tujini in program ERASMUS+.

 youth-erasmus

 

„Program Erasmus že 27 let študentom omogoča, da preživijo nekaj časa v tujini in si tako razširijo svoja obzorja in izboljšajo svoje spretnosti. Najnovejši podatki kažejo, da je popularnost programa na vrhuncu. Program ne prispeva le k občutku pripadnosti evropski družini, temveč s spodbujanjem pridobivanja spretnosti študentom pomaga, da si izboljšajo svoje možnosti zaposlitve in napredovanja. Naš novi program Erasmus+ bo še več mladim omogočil, da v naslednjih sedmih letih študirajo, se usposabljajo, delajo ali so prostovoljci v tujini,“ je dejala Androulla Vassiliou, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade.

Zadnji statistični podatki o programu Erasmus, kažejo, da je skoraj 270 000 študentov, kar je nov rekord, v študijskem letu 2012–2013 prejelo štipendije EU za študij ali usposabljanje v tujini. Medtem ko študij na tuji univerzi še naprej ostaja najbolj priljubljena izbira, se eden od petih študentov (55 000) odloči za delovno prakso v podjetju prek programa Erasmus. Študenti so se v študijskem letu 2012–2013 najraje odločali za Španijo, Nemčijo in Francijo. Države, ki so poslale največ študentov glede na celotno število diplomantov, so bile Luksemburg, Lihtenštajn, Finska, Latvija in Španija.

Statistični podatki kažejo, da je povprečna štipendija programa Erasmus, ki naj bi pomagala kriti stroške življenja v tujini in potne stroške, znašala 272 evrov na mesec, kar je 9 % več kot leto poprej (250 evrov). V nekaterih državah se štipendije dodatno zvišajo še s sredstvi iz nacionalnih, regionalnih ali institucionalnih skladov.

Program Erasmus ni le shema za izmenjavo študentov: v študijskem letu 2012–2013 je več kot 52 600 učiteljev in upravnih delavcev prejelo finančna sredstva iz programa Erasmus za poučevanje ali usposabljanje v tujini. Izkušnje, ki jih tako pridobijo, ne koristijo le posamezniku, temveč tudi kakovosti poučevanja in učenja v matični instituciji, ko se vrnejo. Približno 500 zaposlenih v podjetjih – kar pomeni porast za več kot 20 % v primerjavi s prejšnjim letom – je prav tako prejelo podporo programa Erasmus za poučevanje na visokošolskih ustanovah v tujini, kar kaže na vse večje zanimanje za usklajevanje izobraževanja in usposabljanja s potrebami trga dela.

Novi program Erasmus+ bo v naslednjih sedmih letih (2014–2020) zagotovil štipendije za 4 milijone ljudi, med njimi 2 milijona visokošolskih študentov in 300 000 zaposlenih. Prav tako bo financiral 135 000 študentskih izmenjav in izmenjav zaposlenih med Evropo in partnerskimi državami na svetovni ravni. V razširjenem programu, ki vključuje program Erasmus in podobne sheme mobilnosti za druge skupine, kot so vajenci in prostovoljci, je večji poudarek na jezikovni podpori, prožnejšim pravilom za štipendije ter posebni dodatni podpori za ljudi s posebnimi potrebami, tj. iz prikrajšanih okolij in oddaljenih območjih.

Več informacij o programu ERASMUS+ pa si lahko preberete tudi na spletni strani http://ec.europa.eu/education/opportunities/higher-education/index_en.htm

O dogodkih, ki jih bomo organizirali, novicah in dogajanju v EU vas bomo obveščali tudi preko e-biltena, ki izhaja 6x letno. Na naše e-novice se lahko prijavite na mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Veliko informacij si lahko pogledate tudi na Facebook profilu Europe Direct Gorenjska. Več informacij o dogodkih pa si lahko preberete na spletni strani www.ragor.si

Če imate vprašanje o EU, vprašajte EUROPE DIRECT GORENJSKA!


Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in na lokalnem nivoju s strani Občine Jesenice, Bohinj, Gorje, Kranjska Gora, Žirovnica

Read 2548 times Last modified on Wednesday, 23 March 2016 22:52

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave