Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Apr 2016 12

Medobčinski inšpektorat opozarja: Odlaganje odpadkov in varstvo okolja

Foto: primer nedovoljenega odlaganja odpadkov na Verdnikovi ulici Foto: primer nedovoljenega odlaganja odpadkov na Verdnikovi ulici

Kljub številnim organiziranim čistilnim akcijam in povečani osveščenosti občanov glede ravnanja z odpadki, na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu Občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica ugotavljamo, da je odnos nekaterih posameznikov do naravnega in bivalnega okolja še vedno malomaren, saj se na posameznih, tako zasebnih kot javnih zemljiščih (gradbenih, kmetijskih, gozdnih…), nahaja kar nekaj odpadkov, ki jih je v primeru, da povzročitelja ne najdemo, dolžan počistiti lastnik.

Eden od konkretnih primerov nedovoljenega odlaganja odpadkov v občini Jesenice se dogaja na Verdnikovi ulici pri podvozu (AC), kjer neznani storilec že več kot eno leto biološke odpadke odlaga na zelenico ob cesti, tam pa s smradom in videzom onesnažujejo in motijo okolje ter okolico. Odpadke mora za takšnimi malomarnimi posamezniki čistiti javno komunalno podjetje na stroške proračuna Občine Jesenice.

Tako Zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06) kot Odlok o javnem redu in miru v Občini Jesenice (Uradni list RS, št.52/2010) prepovedujeta vsakršno nedovoljeno metanje, puščanje ali odlaganje predmetov, snovi ali odpadkov v naravno okolje, npr. v potoke, hudournike, na travnike, ulice, pločnike, ceste, dvorišča, gozdove ali druge prostore, ki niso za to določeni ali pa se s takšnim ravnanje onesnažuje ali moti okolico. Za prekršek je odgovoren tudi lastnik zemljišča, ki dovoli ali dopusti odlaganje predmetov, snovi in odpadkov na svoja zemljišča.

Občane in tudi obiskovalce občine zato obveščamo in pozivamo, naj se vedejo odgovorno in ne odlagajo oziroma ne dovolijo odlaganja kakršnegakoli odpadnega materiala in odpadkov v naravno in bivalno okolje.

Odpadke je potrebno razvrščati in oddajati v ustrezne zabojnike. Če je teh odpadkov več, smo jih dolžni oddati na zbirnem centru. V kolikor imate v zvezi odpadkov in njihove ustrezne odstranitve vprašanje ali dilemo, se lahko posvetujete in dogovorite z uslužbenci javnega komunalnega podjetja Jeko-in d.o.o. na tel. št. 04 / 5810 – 400 v okviru njihovega delovnega časa.

Pristojni medobčinski inšpektorat bo vsako najdbo in prijavo nedovoljenega odlaganja odpadkov obravnaval s ciljem ugotoviti povzročitelja nedovoljenega ravnanja, zoper katerega bo ustrezno ukrepal. V kolikor opazite kogarkoli, ki nedovoljeno odstranjuje odpadke in jih nedovoljeno odlaga v naravno okolje, svetujemo, da si poskušate zapomniti čim več značilnosti (vozilo, reg.št., znamka,…) in o tem obvestite pristojno redarsko službo na 04/58 69 282 ali policijo na 113.

Gregor Jarkovič, mag.
občinski inšpektor

Read 3007 times Last modified on Tuesday, 12 April 2016 18:17

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave