Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Jul 2016 11

Europe Direct Gorenjska vas informira o pokojninah iz tujine

Pravico do pokojnine lahko pridobite v vseh državah EU, v katerih ste bili zaposleni, kar praktično pomeni, da v času upokojitve prejemate pokojnino iz več držav. Da se to udejanji je potrebno vložiti pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zahtevek za pokojnino. To lahko storite v državi bivališča ali v državi, kjer ste nazadnje delali. Le-ta je nato pristojna, da pridobi podatke o pokojninskih dobah iz vseh ostalih držav, v katerih ste bili zaposleni. Priporočljivo je, da se zahtevek vloži vsaj pol leta pred načrtovano upokojitvijo, kajti postopek izračuna pokojninskih pravic je lahko v določenih državah še vedno dolgotrajen. Čeprav se to sliši precej enostavno, pa je potrebno biti pozoren na določene dejavnike. V državi, v kateri prebivate (ali v kateri ste nazadnje delali), lahko prejmete starostno pokojnino šele, ko izpolnite predpisano starost za upokojitev, ki velja v tej državi. Če ste v preteklosti pridobili pravico do pokojnine v drugih državah, boste deleže pokojnine iz teh držav prejeli šele, ko boste izpolnili predpisano starost za upokojitev, ki velja v teh državah. V nekaterih državah EU velja, da morate za pridobitev pravice do pokojnine delati določeno število let (t.i. delovna doba). V tem primeru mora zavod za pokojninsko zavarovanje ob ugotavljanju, ali izpolnjujete pogoje za upokojitev, upoštevati vsa obdobja dela v drugih državah EU enako, kot če bi ves ta čas delali v tej državi. Pri odmeri pokojnine pa bodo zavodi za pokojninsko zavarovanje v vseh državah EU, v katerih ste delali, upoštevali prispevke, vplačane v pokojninski sistem njihove države, prispevke v drugih državah in delovno dobo v različnih državah. Če izpolnjujete pogoje za pridobitev pokojnine v posamezni državi, ne glede na morebitne zavarovalne dobe v drugih državah, bo zavod za pokojninsko zavarovanje izračunal tudi pokojnino na podlagi nacionalnega sistema.

Več informacij lahko pridobite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali si ogledate na spletni strani http://www.zpiz.si/

O dogodkih, ki jih bomo organizirali, novicah in dogajanju v EU vas bomo obveščali tudi preko e-biltena, ki izhaja 6x letno. Na naše e-novice se lahko prijavite na mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Veliko informacij si lahko pogledate tudi na Facebook profilu Europe Direct Gorenjska. Več informacij o dogodkih pa si lahko preberete na spletni strani www.ragor.si.

Če imate vprašanje o EU, vprašajte EUROPE DIRECT GORENJSKA!
 

 

Eldina Čosatović, mag. posl. ved

 Informacijska točka Europe Direct Gorenjska

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

 

Read 2252 times Last modified on Monday, 11 July 2016 12:29

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave