Obvestila za javnost

Jan 2020 13

Od sredine marca brezplačni prevozi za starostnike tudi na Jesenicah

Občina Jesenice bo predvidoma od sredine marca naprej prek projekta Prostofer starejšim občanom zagotavljala brezplačen prevoz po njihovih opravkih.

Glede na to, da se dviguje starostna meja in povečuje število starostnikov, postajajo potrebe po skrbi za starejše vse večje. Prostofer, projekt zavoda Zlata mreža, je eden od projektov, ki na celovit način rešuje problematiko mobilnosti starejših občanov, predvidoma od sredine marca naprej pa ga bo za starejše občane Jesenic brezplačno zagotavljala tudi Občina Jesenice. Projekt je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd.

In kako deluje?

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo je zagotovljeno s strani Občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov. Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delovnik med 8.00 in 18.00, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

Občina Jesenice je trenutno v fazi nakupa električnega vozila za namene izvedbe tega projekta. Hkrati pa k sodelovanju vabi tudi vse zainteresirane občane, ki bi želeli postati prostovoljni šoferji in tako tudi na ta način prispevati k skupnosti. Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar pa so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah ...

Storitev se bo za občane Jesenic začela izvajati v sredini marca, o točnem začetku pa bo Občina Jesenice javnost še posebej obvestila preko medijev in drugih komunikacijskih kanalov.

Postanite prostofer!
Voznike, ki želijo postati prostoferji in so občani občine Jesenice, vljudno vabimo, da to sporočijo na Občino Jesenice, kontaktni osebi Aleksandri Potočnik na telefonsko številko (04) 586 92 78 ali na elektronski naslov This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Read 3155 times Last modified on Friday, 17 January 2020 10:46

1 comment

  • Comment Link Monday, 13 January 2020 23:51 posted by Melisa

    Spoštovanja vredno podprtje projekta, zavoda Zlatamreža in s tem tudi, spodbuda občanov k ohranjanju empatije in vzajemnosti. Upam, da se bo prijavilo veliko prostovoljcev in želim si, da bi ZRSZ iskalci zaposlitve bili aktivno in voljni se priključiti podprtju realizacije dobro zasnovanega projekta Prostoger.Glede na starostno populacijo se že veselim, da bo za veliko starostnikov posijalo sonce.

    Report

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave