Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Mar 2020 28

Poslovila se je Alenka Bole Vrabec, nekdanja direktorica jeseniškega gledališča

Poslovila se je Alenka Bole Vrabec, nekdanja direktorica jeseniškega gledališča Foto: Združenje dramskih umetnikov Slovenije

V 84. letu starosti se je poslovila Alenka Bole Vrabec, dramska igralka, prevajalka in nekdanja direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice.

Rojena je bila  v Kranju, kjer je 1955 maturirala na kranjski gimnaziji. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študirala primerjalno književnost in od leta 1957–61 dramsko igro na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. Za vlogo Klitamnestre v Muhah Jeana-Paula Sartra prejela akademijsko Prešernovo nagrado (1962). Od leta 1961–63 je bila članica Mladinskega gledališča v Ljubljani. Leto dni je bila zaposlena kot dramaturginja v uredništvu radijskih iger Radia Ljubljana. Od 1976 je delala kot strokovna sodelavka za gledališko dejavnost na Zvezi kulturnih organizacij (ZKO). Od leta 1992–99 je bila direktorica in umetniška vodja Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah, od 1999 do upokojitve 2005 pa direktorica Javnega zavoda za kulturo in turizem Linhartova dvorana Radovljica. V dolgoletni igralski karieri je preigrala širok razpon ženskih likov, kot direktorica in umetniška vodja Gledališča Toneta Čufarja pa je tudi režirala številne predstave, predvsem dela slovenskih klasikov in sodobnih avtorjev. Bila je ena vidnejših prevajalk in v njenem obsežnem prevajalskem opusu so pomembni zlasti prevodi iz španske in južnoameriške književnosti, veliko je prevajala tudi za slovenska ljubiteljska in poklicna gledališča ter za Radio Slovenija.

Za svoje delo je prejela več nagrad, med njimi Severjevo nagrado (1985), Linhartovo plaketo (2000), Veliko plaketo občine Radovljica (2000) in Zlato plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (2007). Za prevajalsko delo je prejela Sovretovo nagrado za prevode iz južnoameriške književnosti (1980), gorenjsko Prešernovo nagrado za literaturo (1985), Župančičevo nagrado mesta Ljubljana za prevod romana Terra nostra Carlosa Fuentesa (1992), 2017 je postala častna članica Društva slovenskih književnih prevajalcev.

V Združenju dramskih umetnikov Slovenije so ob njenem slovesu zapisali, da bo njen prispevek k slovenski kulturi ostal zapisan z zlatimi črkami, iz Gledališča Toneta Čufarja Jesenice pa so sporočili, da bo na jeseniških odrskih deskah živela večno.

V imenu Občine Jesenice in župana Blaža Račiča svojcem izrekamo iskreno sožalje.

Read 1515 times Last modified on Sunday, 29 March 2020 19:42

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave