Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Nov 2020 30

Telefon za psihološko podporo ob epidemiji covid-19

Nacionalni inštitut za javno zdravje obvešča, da je vzpostavljen telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji covida-19. Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 nudijo strokovno pomoč izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. Dosegljiva je 24 ur na dan, vse dni v tednu. S telefonom želijo zagotoviti dostopno podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov soočajo z različnimi stiskami.

Telefon je nastal v sodelovanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zdravstvenih domov po Sloveniji, Društva psihologov Slovenije, Rdečega križa Slovenije, Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, Zaupnega telefona Samarijan, Združenja zakonskih in družinskih terapevtov in Zveze prijateljev mladine Slovenija - TOM telefon.

Aktualna dogajanja in negotove razmere, ki jih s seboj prinaša drugi val epidemije, v mnogih ljudeh krepijo občutke negotovosti, nemoči in izgube nadzora. Nekateri ljudje se lažje soočajo z izzivi, nekaterim pa predstavlja aktualna situacija realno grožnjo z vidika izgube zdravja, zaposlitve, socialno-ekonomskega preživetja. Že obstoječe težave lahko postanejo za posameznike v prihodnje še težje obvladljive.

Z namenom razbremenitve ter psihosocialne podpore posameznikom, ki so se znašli v stiski zaradi sedanjih razmer, so se številne organizacije, ki so že v prvem valu nudile telefonsko pomoč, povezale v telefon s skupno številko. Telefon je namenjen krajšim pogovorom za:

  • čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj ter z njimi povezanih odzivov;
  • podporo obolelim in svojcem oseb z boleznijo covid-19;
  • podporo ob izgubi bližnjega zaradi bolezni covid-19;
  • podporo ob soočanju z izgubo zaposlitve, čakanjem na delo ali težavah, povezanih z delom od doma;
  • priporočila in podporo pri usklajevanju delovnih obveznosti in družinskega življenja;
  • podporo pri soočanju z osebnimi stiskami in s težavami v medosebnih odnosih v času izolacije;
  • podporo pri drugih izzivih, ki jih prinaša trenutna situacija.

 

Za vsa vprašanja v zvezi z boleznijo covid-19 in ukrepi, povezanimi z njim, pa še vedno velja, da se obrnete na klicni center za informacije o novem koronavirusu na telefonsko številko 080 14 04 ali obiščete spletno stran NIJZ oz. vladno spletno stran.

Read 1181 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave