Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Aug 2021 20

O aktualnih prometnih razmerah na Jesenicah

Kot posledica zastojev na avtocesti pred predorom Karavanke so Jesenice v zadnjih dveh tednih izjemno obremenjene s prometom skozi mesto. Ne le na avtocesti, dolge kolone vozil in zastoji nastajajo tudi skozi mesto, ki ga vozniki izberejo kot alternativno pot do meje. Na Občini Jesenice tako v zadnjih dveh tednih dnevno prejemamo predloge in pritožbe občanov glede prometnih razmer v občini.

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica v turistični sezoni zaradi izjemne gostote prometa vsak dan intenzivno sodeluje in usklajuje svoje aktivnosti s policisti PP Jesenice, PP Kranjska Gora  in policisti PPP Kranj. Skupaj koordinirano izvajajo aktivnosti z namenom večje pretočnosti prometa in lajšanja življenja domačinom. Tako se v viških kolon občasno zapirajo izvozi iz AC za tranzitni promet, na mestu semaforjev se izvaja ročno usmerjanje prometa, spremenjeni so intervali semaforjev, zapirajo se lokalne ceste za tranzit. Promet skozi Podmežaklo je že en teden dovoljen samo lokalnim prebivalcem, nadzor nad upoštevanjem omejitve prometa izvajajo občinski redarji.

S podobnimi prometnimi problemi se že desetletja soočajo tudi v sosednjih občinah (Bled, Bohinj, Gorje, Kranjska Gora ...), kjer se zastoji vršijo praktično skozi celotno sezono. Prometne tokove je potrebno ustrezno celostno regulirati, kar pomeni, da če jih nekje prekinemo, smo na drugi lokaciji še izdatneje obremenili promet in povzročili popolno blokado prometa (na primer stoječo kolono na AC do Podvina, prometni kolaps na Bledu in Radovljici), kar pa bi posledično za Jesenice povzročilo izjemne prometne pritiske iz lokalnih prometnih povezav tako iz smeri Žirovnice kot Bleda.  

Tako redarji kot policisti se vsakodnevno trudijo, da bi bili negativni učinki velike gostote prometa čim manj opazni med lokalnim prebivalstvom, zato na lokacijah, kjer prihaja do gostitev, z zaporami, usmerjanjem in pospeševanjem skrbijo za večji pretok in manjše obremenitve.

Tudi za prihajajoči konec tedna bo na območju Jesenic in okoliških občin zagotovljena povečana prisotnost in aktivnost tako policije kot redarstva, predvsem z namenom, da se lokalnemu prebivalstvu zagotovi čim manj obremenitev. Kljub vsem prizadevanjem pristojnih pa ob največjih obremenitvah prometnih zamaškov ni možno preprečiti, zato občane prosimo za potrpežljivost in seveda upamo, da se bo v prihodnjem tednu ob skorajšnjem zaključku poletne sezone promet že zmanjšal.

Read 1309 times Last modified on Friday, 20 August 2021 11:43

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave