Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Feb 2022 03

Poročilo s 23. redne seje Občinskega sveta

Jesenice, 3. februar – Občinski svet občine Jesenice se je danes sestal na svoji 23. redni seji. Med drugim so se seznanili z informacijo o izvedenih in načrtovanih aktivnostih v zvezi s povišanimi cenami ogrevanja ter z namenom blaženja stiske občanov iz tega razloga podali soglasje za zagotovitev dodatnih sredstev za dodeljevanje socialne pomoči v občini Jesenice.  

Na začetku seje je bila druga obravnava predloga Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi JEKO, javnega komunalnega podjetja, d.o.o., Jesenice zaradi potrebne dodatne uskladitve z Občino Žirovnico na predlog župana umaknjena z dnevnega reda in bo izvedena na eni od prihodnjih sej.

Svetniki in svetnice so na seji po hitrem postopku sprejeli predlog Odloka o spremembi Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno–izobraževalnega zavoda Osnovna šola Koroška Bela Jesenice. Sprememba odloka se zaradi uskladitve le-tega z veljavno zakonodajo spreminja v delu, ki se nanaša na sestavo sveta zavoda, in sicer se v tem število predstavnikov delavcev šole zmanjšuje iz pet na tri predstavnike. Hkrati je predmet spremembe odloka tudi uskladitev vsebine odloka z veljavnim zemljiškoknjižnim stanjem, ki izhaja iz izvedene vzpostavitve etažne lastnine pri poslovno-stanovanjski stavbi Cesta talcev 2 (objekt osnovne šole).

Iz prej navedenega razloga uskladitve odloka z veljavno zakonodajo, nanašajoč se na sestavo sveta zavoda, sta bila sprejeta tudi predlog Odloka o spremembi Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno–izobraževalnega zavoda Osnovna šola Toneta Čufarja Jesenice in predlog Odloka o spremembi Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Vrtec Jesenice.

V prvi obravnavi je bil sprejet predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o kategorizaciji občinskih cest v občini Jesenice. Odlok določa občinske ceste po njihovih kategorijah in namenu uporabe glede na vrsto cestnega prometa, ki ga prevzemajo, od leta 2018, ko je bil odlok zadnjič spremenjen oziroma dopolnjen, pa je na cestnem omrežju prišlo do več sprememb, zato se je pokazala potreba po ponovni  spremembi odloka. Med te spremembe spadajo rekonstrukcije cest, križišč, nova krožišča, nova cesta, spremembe osi občinskih cest, spremembe na omrežju državnih cest in sprememba občinske meje z Občino Kranjska Gora.

V prvi obravnavi je bil sprejet tudi predlog Stanovanjskega programa občine Jesenice za obdobje 2022–2027. Ta dokument, s katerim je začrtana smer razvoja stanovanjskega področja v občini Jesenice, je bil za omejeno časovno obdobje pripravljen in sprejet leta 2008 ter noveliran leta 2013, v tem času pa so se spremenile tudi ekonomske in socialne razmere v občini, zato je občinska uprava pripravila osnutek novega Stanovanjskega programa Občine Jesenice za obdobje 2022–2027. Druga obravnava predloga stanovanjskega programa je predvidena na eni od prihodnjih sej občinskega sveta.

Svetniki in svetnice so zaradi neizterljivosti potrdili predlog odpisa terjatev iz naslova odprtih in zapadlih najemnin za neprofitno stanovanje v višini 4.851,98 € skupaj z zamudnimi obrestmi.

Sprejet je bil tudi predlog 1. dopolnitve Načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem v lasti Občine Jesenice za leto 2022. Predmet dopolnitve je prodaja funkcionalnih površin (dostopne poti) k stanovanjski stavbi na Partizanski poti na Koroški Beli, stanovanja s pripadajočim zemljiščem k večstanovanjski stavbi na Potokih ter travnate brežine in sadovnjaka na Cesti Toneta Tomšiča.  

Na seji so svetniki in svetnice potrdili tudi predlog za podelitev priznanj občine Jesenice v letu 2022. Za prejemnika naziva častni občan so potrdili Janeza Pavla Komela, inženirja metalurgije, prostovoljca, aktivnega člana Društva upokojencev Jesenice in prejemnika naziva Dobrotnik leta 2015, medtem ko Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja prejemnikov za podelitev plakete Občine Jesenice letos Občinskemu svetu ni predlagala v potrditev. Priznanje bo novemu častnemu občanu podeljeno na slovesnosti ob občinskem prazniku 20. marca.  

V sklopu volitev in imenovanj so svetniki in svetnice kot tretjega predstavnika Občine Jesenice v Svetu javnega vzgojno–izobraževalnega zavoda Osnovna šola Poldeta Stražišarja Jesenice imenovali Vlada Mlinarca (prva dva predstavnika so imenovali že na decembrski seji), za predstavnike Občine Jesenice v Svetu javnega vzgojno–izobraževalnega zavoda Osnovna šola Prežihovega Voranca Jesenice so imenovali Iztoka Pergarca, Antonijo Gasar in Gregorja Mencingerja, za predstavnico Občine Jesenice v Svetu javnega zdravstvenega zavoda Splošna bolnišnica Jesenice pa Ireno Kolbl. Za novo članico Nadzornega odbora Občine Jesenice so po odstopu njenega predhodnika imenovali Branko Modic Šmit.

Občinski svet je podal tudi soglasje k programu dela s finančnim načrtom Razvojne agencije Zgornje Gorenjske za leto 2022, ki ga je svetnikom in svetnicam predstavila direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske Eva Štravs Podlogar. Na območju občine Jesenice so v tem letu predvidene aktivnosti v vrednosti nekaj manj kot 130 tisoč evrov, med njimi so npr. izvedba projekta Turizmu pomaga lastna glava, Pohodništvo v občini Jesenice, Ohranimo narcise, Mladi@Jesenice, Spomini starih Jesenic, podjetniških krožkov v osnovnih šolah, Med narcise z busom, Kolesarska karta Jesenice, Anima Sana, Spodbujanje podjetništva in Ustvarjalni podjetnik, Zaposlitveni sejem, Anima sana, Kuham DOMAče, Lokalna samooskrba, Hranilnica semen idr.

Svetniki so sprejeli Okvirni programa dela Občinskega sveta občine Jesenice za leto 2022. Ta se bo v letu 2021 sestal predvidoma na petih rednih sejah, in sicer v mesecu februarju, marcu, maju, juniju in septembru, decembra pa je predvidena konstititutivna seja občinskega sveta za naslednji mandat. Predvidena je tudi ena izredna seja zaradi volitev v Državni svet, in sicer predvidoma oktobra.  

Svetniki in svetnice so se seznanili tudi s poročilom Nadzornega odbora Občine Jesenice o opravljenem nadzoru poslovanja Krajevne skupnosti Blejska Dobrava v letu 2020 in pregled investicijske ureditve vaškega jedra Blejska Dobrava, ki ga je predstavil član Nadzornega odbora Stanislav Pem.

Problematika cen ogrevanja

Ob trenutno aktualni problematiki visokih cen ogrevanja na Jesenicah je občinski svet obravnaval tudi točko Problematika podražitve ogrevanja – informacija o izvedenih in načrtovanih aktivnostih ter soglasje za zagotovitev dodatnih sredstev za dodeljevanje socialne pomoči v občini Jesenice. V sklopu te točke so se svetniki in svetnice seznanili z izvedenimi in načrtovanimi aktivnostmi, povezanimi z reševanjem problematike. Te je v delu občinske uprave predstavil direktor občinske uprave dr. Gregor Hudrič, v delu proizvajalca in distributerja toplote pa direktorja podjetij Enos d.d. in Enos OTE d.o.o. Andrej Stušek in Robert Pajk. Na seji so se svetniki seznanili tudi s pred kratkim izvedeno analizo specifične porabe toplote po posameznih večstanovanjskih objektih, ki kaže na to, da pri nekaterih objektih (in enotah v njih) prihaja do abnormalne porabe toplote (v primerjavi s povprečno), naslednji korak pa bo, v sodelovanju z upravniki teh objektov, ugotoviti, zakaj do takšnih razlik prihaja.

Svetniki so v okviru točke kot kratkoročno rešitev za premostitev materialne ogroženosti občanov v času kurilne sezone podali predhodno soglasje k zagotovitvi dodatnih sredstev za dodeljevanje socialne pomoči tistim občanom, ki so do nje upravičeni, skladno s pogoji, določenimi v Odloku o socialni pomoči v Občini Jesenice.

Na podlagi tega odloka so do občinske socialne pomoči upravičeni posamezniki, ki imajo stalno bivališče na območju občine Jesenice, vsi njihovi neto dohodki in prejemki za največ 60 % presegajo cenzus upravičenosti do denarne socialne pomoči, jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti nujno potrebna pomoč, so v tekočem letu že uveljavljali možne državne socialne pomoči ter izpolnjujejo še določene druge pogoje po odloku. Višina pomoči se v posameznem primeru določi po posebnem postopku glede na stopnjo materialne ogroženosti upravičenca, vendar ne več od zakonsko določene višine denarne socialne pomoči. Postopke dodeljevanja občinskih socialnih pomoči po tem odloku vodi Center za socialno delo Gorenjske, Enota Jesenice. V sprejetem proračunu za leto 2022 je za navedeni primer namenjenih skupaj 40.000 €, pri čemer odlok določa, da se občinske socialne pomoči dodeljuje do porabe predvidenih proračunskih sredstev po zaporedju vloženih vlog v tekočem letu. Občinski svet je zato na seji v okviru te točke podal soglasje za zagotovitev dodatnih sredstev za dodeljevanje občinskih socialnih pomoči, skladno z izkazanimi potrebami na podlagi podanih vlog upravičencev do občinske socialne pomoči v času tekoče kurilne sezone, do skupne višine največ 60.000 €. Stanje oz. število vlog materialno ogroženih občanov, ki bodo zaprosili za občinsko socialno pomoč za kritje stroškov ogrevanja, bo spremljal pristojni center za socialno delo ter o tem obveščal Občino Jesenice.

 

Gradivo, obravnavano na seji, je dosegljivo TUKAJ.   

Read 686 times Last modified on Friday, 04 February 2022 12:48

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave