Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Mar 2022 31

Z aprilom na Blejski Dobravi parkiranje, daljše od ure in pol, ponovno plačljivo

S prvim aprilom se na pokopališču na Blejski Dobravi začenja druga sezona režima parkiranja, ki predvideva plačilo parkirnine za vozila, ki bodo na parkirišču parkirana več kot eno uro in pol.

Občina Jesenice je lani na pokopališču na Blejski Dobravi vzpostavila nov režim parkiranja, ki predvideva plačilo parkirnine za vozila, ki bodo na parkirišču parkirana več kot eno uro in pol. Moč ga je opraviti na enem od dveh tam postavljenih parkomatov. 

Parkirišče je razdeljeno na cone, od katerih ima vsaka svojo ureditev. V coni 1 so parkirna mesta namenjena zaposlenim v pogrebni službi, cvetličarni in gostinskem lokalu, za katere je omogočeno brezplačno in časovno neomejeno parkiranje. Parkiranje je na tem območju dovoljeno le z dovolilnico za zaposlene, ki jo podeli upravljalec parkirišča. Cona 2 je namenjena svojcem umrlih, za katere je v času poslovilnih slovesnosti omogočeno brezplačno parkiranje. Tudi v tem primeru je parkiranje omogočeno z dovolilnicami, ki jih svojci dobijo od upravljalca pokopališča. Cona 3 je namenjena ostalim obiskovalcem in ima 172 parkirnih mest. Ta cona omogoča brezplačno parkiranje do ene ure in pol, kar zadošča za obisk pokopališča, predstavlja pa manj časa, kot ga večina turistov porabi za obisk Vintgarja. Po preteku ene ure in pol pa do 20. ure je predvideno plačilo parkirnine v višini 5 €, kar je enako kot na parkirišču v Podhomu na drugi strani soteske Vintgar. Znotraj te plačljive cone so štiri parkirna mesta rezervirana za vozila invalidov, katerih uporaba ostane brezplačna. Cona 3a je namenjena parkiranju do treh avtobusov, ki bodo za parkiranje do 4 ure plačali 20 €, za parkiranje za več kot 4 ure in do 20.00 ure pa 30 €. Parkiranje avtobusov po 20. uri ni dovoljeno.

Na območju parkirišča se nahajata dva parkirna avtomata, eden ob glavnem vhodu na pokopališče, drugi pa v bližini avtobusne postaje. Parkirni avtomat izda parkirni listič, tega pa je voznik dolžan namestiti na vidno mesto pod vetrobranskim steklom v vozilu. Omenjeni prometni režim bo veljal vsako leto od 1. aprila do 30. septembra, za nadzor nad njegovim upoštevanjem pa skrbi medobčinsko redarstvo.

 »V zadnjih letih je predvsem v poletnih mesecih, od maja do septembra, na Blejski Dobravi moč zaznati izrazito povečano zasedenost parkirišča z avtomobili, avtodomi in avtobusi turistov in obiskovalcev soteske Vintgar. Na parkirišču pokopališča na Blejski Dobravi turisti parkirajo svoja vozila, avtodomi pa tam ostajajo parkirani tudi ponoči, kar večkrat onemogoča parkiranje obiskovalcem pokopališča. Občina Jesenice se je zato odločila, da vzpostaviti sistem parkiranja, ki bo zagotavljal nemoteno parkiranje obiskovalcem pokopališča in dopuščal pod dogovorjenimi pogoji parkiranje tudi obiskovalcem soteske Vintgar«,

so svojo odločitev lani pojasnili na Občini Jesenice. Vzpostavljeni prometni režim se je v lanskem letu izkazal za učinkovitega. V času od julija do konca septembra je Občina Jesenice z naslova plačila parkirnine zabeležila 5.300 evrov prihodka, kar kaže na to, da je bilo veliko uporabnikov parkirišča ravno turistov oziroma drugih obiskovalcev soteske Vintgar in okolice, po drugi strani pa so obiskovalci pokopališča lahko parkirišče uporabljali nemoteno – brezplačno in predvsem brez nepotrebnega iskanja parkirnega mesta zaradi povečane zasedenosti parkirišča z avtomobili, avtodomi in avtobusi turistov in obiskovalcev soteske Vintgar.

Read 684 times Last modified on Thursday, 31 March 2022 15:40

1 comment

  • Comment Link Sunday, 03 April 2022 18:30 posted by Iztok

    Lahko bi počakali, da bo Vintgar odprt, preden začnete pobirati parkirnino. Poleg tega pa me zanima ali ste kdaj razmišljali o nekem letnem pavšalu za parkirnino za domačine, ki večkrat hodijo rekreacijsko na Hom ali Katarino in je to nemogoče izvesti v 1,5 ure. 25 € na teden za vsakodnevni sprehod je absurd.

    Report

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave