Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Mar 2023 28

Kaj se dogaja s Hotelom Pošta

Kaj se dogaja s Hotelom Pošta Vir fotografije: Gorenjski glas

Ker smo na Občino Jesenice prejeli kar nekaj vprašanj o aktualnih informacijah v zvezi s Hotelom Pošta, le-te podajamo v nadaljevanju.

Stavba Hotel Pošta je v zasebni lasti (8 solastnikov), lastniki so bili stavbo pripravljeni prodati, zato je Občina Jesenice leta 2021 v svojem proračunu zagotovila sredstva za odkup. Nakup nepremičnine ni bil realiziran, ker je eden od solastnikov v tem času umrl, med ostalimi solastniki in novim dedičem pa (še) ni soglasja za prodajo. Dedni postopek še ni zaključen.

Občina Jesenice je za nakup nepremičnine po ureditvi premoženjsko-pravnih zadev še vedno zainteresirana, saj bi z nakupom in rušitvijo objekta, ki sedaj zaradi svojega stanja predstavlja tudi potencialno nevarnost, pridobila površino za ureditev mirujočega prometa v Centru II. Obstoječi prostor (skupaj s sosednjo prosto parcelo v občinski lasti) bi se namreč namenil za gradnjo garažne hiše, s katero bi pridobili parkirna mesta, del obstoječih (zunanjih) parkirnih mest pa bi potem lahko ukinili in prostor uredili kot mestni parter, ki bi bil prvenstveno namenjen pešcem. Območje bi postalo privlačnejše, niz obstoječih hiš od Tramšakovega parka do Kosove graščine pa bi lahko bolj kakovostno predstavili kot del naselbinske dediščine mesta.

V registru kulturne dediščine je bil objekt »Poštne postaje« sicer označen kot profana stavbna dediščina, a je bil leta 2021 kot tak derazglašen z odlokom, je pa še vedno del Vaškega jedra Murove, ki je v registru kulturne dediščine razglašeno kot naselbinska dediščina.

Vsi postopki v zvezi s potencialnim odkupom Hotela Pošta se bodo nadaljevali po zaključku oziroma ureditvi odprtih premoženjsko-pravnih zadev. Ker pa je objekt v zasebni lasti, Občina Jesenice na njegovo trenutno ureditev nima vpliva. V primeru ogrožanja prometa oziroma javne površine Medobčinski inšpektorat in redarstvo zoper lastnike uvaja ustrezne postopke.

Read 2555 times Last modified on Tuesday, 28 March 2023 09:54

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave