Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Mar 2024 19

Zemeljski plaz Urbas nad Koroško Belo (Civilna zaščita)

Aktualna obvestila Občinskega štaba civilne zaščite občine Jesenice.


[19. 3. 2024] 3. izjava za javnost - zamenjava potezne zanke na zem, plazu Urbas

Nekaj utrinkov včerajšnjih del na zemeljskem plazu Urbas na Potoški planini fotografija popravljene in ponovno delujoče potezne zanke, ki jo je danes zjutraj posnela nadzorna kamera sistema za monitoring.

S klikom na povezavo pa lahko ponovno prisluhnete avdio posnetku oktobrskega srečanja "Sobivanje z zemeljskimi plazovi v zaledju Koroške Bele".


[18. 3. 2024] 2. Sporočilo za javnost - po zaključeni sanaciji potezne zanke (Civilna zaščita)

Danes dopoldan so potekala sanacijska dela na potezni zanki na zemeljskem plazu Urbas na Potoški planini.

S pomočjo helikopterja slovenske vojske smo v bližino pretrgane potezne zanke pripeljali nove vodnike za zanke ter ostalo opremo. ob 14.10 uri so vzdrževalci alarmnega sistema zaključili z delom in sistem že nemoteno deluje. Hkrati so nam geologi sporočili, da je bil glavni razlog za aktivacijo spodnjega dala plazu namočenost in povečan pretok potoka Bele, ki prečka ta del območja. Povečana namočenost območja je posledica  predhodnih padavin in hipnega taljenja snega v zaledju. Geolog iz Geološkega zavoda Slovenije je tudi ugotovil, da po petkovem dogodku ni prišlo do zajezitve z materialom in da je struga pretočna. Je pa na območju Urbasa evidentiral povečano količino potencialno labilnega materiala, ki se lahko v primeru povečanih količin padavin mobilizira po strugi navzdol. Zato je potrebno nadaljevati s spremljanjem stanja tako senzorjev kot tudi na terenu.

Hkrati je skrbnik monitoring sistema v sklopu rednega vzdrževanja, zamenjal akumulatorje na obeh lokacijah (zemeljski plaz Urbas in Čikla), ki zagotavljajo neprekinjeno napajanje monitoring sistema. Tudi ta oprema je pripeljana s pomočjo helikopterja slovenske vojske.


[15. 3. 2024] Obvestilo za javnost Civilne zaščite Zemeljski plaz Urbas nad Koroško Belo (Civilna zaščita)

Danes popoldan, 15.3.2024 je bila opažena motna voda potoka Bela. Gasilci PGD Koroška Bela so takoj opravili ogled potoka, sočasno so nam iz RECO Kranj sporočili, da se je pretrgala potezna zanka na zgornjem delu zemeljskega plazu Urbas.

Poveljnik CZ občine Jesenice, gasilci PGD Koroška Bela ter geolog GEOZS so odšli na ogled zemeljskega plazu Urbas. Prišlo je do površinskega plazenja v lijaku zemeljskega plazu Urbas, kar je tudi povzročilo pretrganje spodnje jeklenice potezne zanke. Potezne zanke delujejo tako, da se ob pretrganju dveh ali vseh treh zank sproži sirena, ki oznani evakuacijo. Ker pa je danes prišlo do pretrganja le ene, spodnje, potezne zanke, se sirena ni sprožila. Tudi količina splazenega materiala ni ogrožujoča. Skrbnik sistema za opazovanje zemeljskih plazov v zaledju Koroške Bele bo vzpostavil še dodatne videosenzorje za natančnejše spremljanje dogajanja na tem delu plazu. Monitoring sistem ter alarmni sistem na zemeljskih plazovih deluje in ga stalno spremljamo.

Read 978 times Last modified on Tuesday, 19 March 2024 11:14

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave