Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

May 2022 19

Spodbude za razcvet turizma

Lepo vreme je minuli konec tedna na pobočja pod Golico, ki so jih že pobelile narcise, privabile številne domačine in druge obiskovalce. Množični obisk tudi na začetku turistične sezone potrjuje, da so cvetoče narcisne poljane eden najpomembnejših turističnih adutov občine Jesenice. Tega se dobro zavedamo.

Po lanskem uspešno izvedenem organiziranem avtobusnem prevozu (ob koncih tedna) obiskovalcev z Jesenic na Pristavo in v Planino pod Golico projekt nadaljujemo tudi letos. Obiskovalci so lani novost dobro sprejeli, prav tako domačini, hkrati je bilo zaradi omejenega dostopa obiskovalcev z osebnimi vozili manj obremenjeno tudi naravno okolje. Veseli me, da se je odločitev oziroma usmeritev v spodbujanje trajnostne mobilnosti pri obisku naravnih znamenitosti izkazala za pravilno rešitev. Na ta način smo pridobili vsi.

S tem celotna lokalna skupnost pridobiva na ugledu, hkrati si tlakujemo pot za nadgradnjo turistične ponudbe. K temu bo po pričakovanjih pomembno prispevala tudi nova sodelavka, ki se je zaposlila na Turistično-informacijskem centru (TIC). Na ta način se bomo namreč lahko še bolj posvetili sodelovanju z različnimi akterji v lokalni skupnosti, ki delujejo na področju turizma (ponudniki namestitev, gostinci ter ponudniki izdelkov in drugih storitev), pa tudi v neposredni soseščini, ki s svetovno znanimi naravnimi zakladi in letovišči privablja številne obiskovalce od blizu in daleč. To je priložnost za celotno regijo (torej tudi za nas) in želimo jo izkoristiti.

Tudi ugodna geografska lega občine Jesenice, naše naravne danosti na pragu zavarovanega območja Triglavskega narodnega parka (TNP) in zelo dobre prometne povezave (avtocesta, železnica) z drugimi državami ter s turističnimi centri v bližini predstavlja naš razvojni potencial na področju turizma.

Klimatske spremembe so dejstvo; novo nastajajočim klimatskim razmeram se bomo morali prilagoditi. Tudi cene energentov v zadnjem obdobju znatno naraščajo in (p)odpirajo aktualno usmeritev v trajnostno mobilnost. Klimatske spremembe, aktualne politične razmere ter njihove (tudi ekonomske) posledice nas hrabrijo v upanju, da bo usmeritev Jesenic (z ugodno prometno lego) v trajnostno mobilnost v prihodnje predstavljala našo prednost in priložnost.

Načrti države, da posodobi železniško infrastrukturo ne le na Gorenjskem ampak tudi na Jesenicah, podpirajo naša prizadevanja na področjih turizma in trajnostne mobilnosti. V pripravi je namreč dokumentacija za celovito prenovo železniške postaje Jesenice: na eni strani država načrtuje prenovo železniške infrastrukture, torej tirnih naprav in druge za mesto pomembne infrastrukture (dva nova podhoda pod tiri, prizadevamo si za pridobitev dodatnih parkirnih površin), na drugi strani celovito prenovo objekta železniške postaje. Na železniški postaji Jesenice lahko potniki iz tujine, torej tudi turisti, dobijo prvi vtis o Jesenicah, ki ležijo na pragu TNP, turistični znanih in razvitih sosednjih občinah, pa tudi o Sloveniji. Z državnimi ustanovami pri snovanju teh načrtov tesno sodelujemo in upam, da bomo našli takšne rešitve, ki bodo zadovoljile tudi naša pričakovanja na področju turizma.

Žal se je prenova Ruardove graščine na Stari Savi precej zavlekla, a ne glede na to Stara Sava (p)ostaja eno najprivlačnejših območij z velikim turističnim potencialom. Že več kot dve desetletji se sicer izvajajo različne aktivnosti za celovito ureditev muzejskega območja Stara Sava. Prav je, da vlaganja v infrastrukturo nadgradimo z zanimivimi vsebinami z namenom, da Staro Savo še bolj približamo domačinom in, seveda, tudi obiskovalcem. S tem nenazadnje krepimo turistično ponudbo v občini. Hkrati se nadejamo, da bo ta del mesta tudi z zanimivo vsebino in prireditvami postal bolj privlačen za obiskovalce.

Read 1082 times Last modified on Wednesday, 24 August 2022 09:14

Župan

Zadnji prispevki

Ostali prispevki ...

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...