Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

Sep 2022 16

Ni predaje za Ruardovo graščino

Prenova Ruardove graščine, osrednjega objekta na muzejskem območju Stara Sava, se bo letos nadaljevala z deli za odstranitev nevarne lesne gobe (solzivke). Objekt je obenem treba še statično sanirati ter zapreti (vgraditi okna).

Čeprav obnova s tem v celoti še ne bo zaključena, bo vsaj preprečena možnost nadaljnjega širjenja lesne gobe, zagotavljajo strokovnjaki, ki še izpostavljajo, da je to bistveni pogoj, da lahko objekt na nadaljevanje obnove brez večje škode počaka nekaj časa. Po odstranitvi lesne gobe bo v objektu treba stalno spremljati stanje in izvajati preventivne dejavnosti.

Za nas je pomembno, da pridobimo čas za zagotovitev dodatnih sredstev za nadaljevanje in zaključek obnove. Občina Jesenice po odstranitvi lesne gobe obnove ne bo nadaljevala sama, le s sredstvi iz občinskega proračuna, saj je v občini še veliko različnih drugih (tudi nujnih) potreb za financiranje.

Kot župan vztrajam na stališču, da moramo našim ljudem odkrito in transparentno utemeljevati odločitve. Zato v nadaljevanju predstavljam argumente, s katerimi smo se srečali ob odločanju o nadaljevanju ali morebitni ustavitvi največje investicije na področju kulture v zadnjih letih.

V primeru, da ne bi odstranili lesne gobe, bi to dolgoročno ogrozilo obstoj objekta. Ogrožen bi bil kulturni spomenik državnega pomena oziroma osrednji objekt na muzejskem območju Stara Sava. Območje bi s tem izgubilo spomeniške lastnosti. Ogroženo bi bilo delovanje Gornjesavskega muzeja Jesenice (GMJ) in muzejska dejavnost, saj bi bilo pod vprašajem državno sofinanciranje muzejske dejavnosti. Ogrožene bi bile ambicije GMJ na področju ohranjanja in predstavljanja železarske dediščine, torej da se vzpostavi nacionalni železarski muzej. Našo skrb so poglabljale tudi grožnje morebitnih pogodbenih kazni iz naslova že sklenjenih gradbenih pogodb v primeru, da se dela zaradi pomanjkanja sredstev ne izvedejo kot je dogovorjeno s pogodbami. Ogrožene bi bile ambicije Občine Jesenice za uresničevanje strategij na področjih kulture ter turizma, da območje Stare Save uredi v privlačni del mesta in da se odločneje postavi na turistični zemljevid Slovenije. Hkrati ob odlašanju z izvedbo sanacijskih del obstaja tveganje, da bi se trosi lesne gobe lahko prenesli tudi na sosednje objekte na območju Stare Save. Za povrh bi morebitna rušitev in odstranitev okuženega objekta terjala velika dodatna sredstva.

Razlogi za odstranitev lesne gobe so prepričljivi. Odgovorno trdim, da Občina Jesenice, kot lastnica Ruardove graščine, na ta način ravna kot dober gospodar, kar od nas terja zakonodaja. Odločitev je bila težka tudi zato, ker ima občutne finančne posledice – odstranitev lesne gobe in ostala dela bodo letos proračun stala približno 1,4 milijona evrov.

Doslej je Občina Jesenice v objekt vložila približno 1,8 milijona evrov, za zaključek obnove po zdajšnjih cenah je treba zbrati še tri milijone evrov. Obnove brez zagotovljenih dodatnih sredstev iz drugih virov in le s sredstvi občinskega proračuna ob vseh drugih potrebah ne bomo zmogli.

Našteto smo prejšnji teden predstavili tudi državnemu sekretarju na Ministrstvu za kulturo Matevžu Čeliku Vidmarju. Kljub prepričljivim argumentom in neugodnim okoliščinam, v katerih smo se znašli, Ministrstvo nima zakonitega vzvoda, da bi Občini sredstva zagotovila neposredno. Možnosti, ki jih ima Občina, da pridobi dodatna sredstva, so zgolj na razpisih, je dejal državni sekretar. To je za nas slaba tolažba.

Naša naloga je, da projekt obnove Ruardove graščine zasnujemo širše, torej, da še dodatno razvijemo podjetniške priložnosti in razširimo možnosti za uspeh na razpisih drugih ministrstev (gospodarskega, infrastrukturnega), da poiščemo partnerje v drugih občinah (denimo, iz vzhodne kohezijske regije in oblikujemo skupne projekte) in prijavljanje na razpise različnih ministrstev. Seveda obstaja tudi politična možnost, torej ta, da sredstva v državnem proračunu zagotovi Državni zbor, kar je pred leti že storil za financiranje obnove Žičke kartuzije.

Že oktobra na Jesenicah pričakujemo obisk delegacije z ministrstva za kulturo, saj se bodo, kot so zagotovili, odzvali na naše večkrat poslano vabilo. Želimo, da pride tudi ministrica dr. Asta Vrečko.

Naloga, ki je pred nami, je zelo težka; predali se ne bomo.

Read 838 times Last modified on Monday, 26 September 2022 07:42

Župan

Zadnji prispevki

Ostali prispevki ...

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...