Skok na osrednjo vsebino

Novice

feb  2015 12

Legendarni Albin Felc prejemnik Bloudkove plakete za življenjsko delo v športu

Legendarni Albin Felc prejemnik Bloudkove plakete za življenjsko delo v športu Foto: HZS.si

Včeraj so v Cankarjevem domu že 50. podelili Bloudkova priznanja za najboljše dosežke na športnem področju. Eden od letošnjih nagrajencev je tudi Jeseničan Albin Felc, legenda jeseniškega hokeja in častni občan občine Jesenice.

Hokejska zveza Slovenije, ki je Albina Felca predlagala za priznanje, je v svoji obrazložitvi zapisala:

Albin Felc je legenda jeseniškega, slovenskega in jugoslovanskega hokeja. Dokazal se je kot igralec, trener in športni delavec. Na Jesenicah, kjer je hokejsko odraščal, je v članski konkurenci igral med leti 1958 in 1965 ter 1967 in 1971 ter leta 1974. V vseh teh letih, štirinajstih, so bili Jeseničani državni prvaki. V jugoslovanskem prvenstvu je pustil izjemen pečat. S 426 zadetki in 302 podajama je bil najbolj učinkovit igralec državnih prvenstev nekdanje Jugoslavije. Pečat pa je pustil tudi v tujini, preizkusil se je v Švici, Italiji in sosednji Hrvaški, v Sloveniji pa je poleg Jesenic oblekel tudi dres Celja. Zaigral je tudi na treh olimpijskih igrah in 11 svetovnih prvenstvih, skupaj je za reprezentanco zbral 155 tekem in dosegel 82 golov in 91 podaj. Po koncu igralske kariere se je podal v trenerske vode, vodil ekipe Jesenic, Bleda, deloval pa je tudi v Italiji, Švici in na Hrvaškem. Kljub doseženim 73 letom hokej še vedno igra rekreativno. Za velik prispevek k popularnosti hokeja v Sloveniji in k prepoznavnosti Jesenic doma in po svetu so mu leta 2006 v jeseniški občini podelili naziv častni občan Občine Jesenice, leta 2012 pa je bil sprejet v Hram slovenskih športnih junakov. HZS predlaga Albina Felca za kandidata za nagrado življenjsko delo v športu.

Župan Tomaž Tom Mencinger se je na podelitev priznanja g. Felcu že odzval s poslano čestitko, podžupan Miha Rebolj, tudi nekdanji profesionalni hokejist, ki z gospodom Felcem še vedno rekreativno igra, pa je o njem povedal:

V čast mi je, da imam to priložnost, da vsak teden z njim delim ledeno ploskev. Je resnično velik človek in športnik, ki si podeljeno priznanje definitivno zasluži, in to še danes dokazuje vsak dan tako s svojim načinom življenja kot s tem, kako sprejema hokej. Še posebej mi je v čast, da je v sezoni 2012/2013, ko je bila članska ekipa Jesenic sestavljena iz veteranov in iz še nekaj aktivnih igralcev, kot trener vodil člansko ekipo Jesenic in sem imel čast pod njegovim strokovnim vodstvom igrati tudi sam!

Gospodu Felcu za prejeto Bloudkovo plaketo iskreno čestitamo.

Prebrano 2304 krat Nazadnje urejano na četrtek, 12 februar 2015 12:43

1 komentar

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave